Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mikä on sähkön tuntihinta nyt? Seuraa tästä

Vili Uuskallion Esalainen Hämeenkadun ja Vesijärvenkadun kulman rappiotalo pahentaa Lahden keskustan turvattomuutta

Noppamaiset parvekkeet työntyvät esiin aution kerrostalon nuhruisesta ruskeasta julkisivusta. Ikkunat ovat pimeitä ja paljaita. Kivijalan näyteikkunat ovat saaneet peitokseen vaneria ja ihmisen kokoisia graffitikirjaimia. Töhryjä on nähtävissä myös yläkerrosten ikkunoissa.

Tällaiseen näkymään voi kenties törmätä hylätyllä teollisuusalueella tai nykyisessä Viipurissa. Nyt ei kuitenkaan ole kyse näistä paikoista, vaan Lahden ydinkeskustasta.

Kummitustaloksi muuttunut rakennus sijaitsee Hämeenkatu 24:ssä Vesijärvenkadun risteyksessä. Vuonna 1951 valmistunut kiinteistö on vanha E-osuusliikkeen talo, ja se palveli pitkään henkilökunnan työsuhdeasuntoina.

Vuonna 2014 rakennuksen osti Salpausselän Rakentajat, joka myi kiinteistön räikeällä kahdeksan miljoonan euron ylihinnalla Nuorisosäätiölle. Ajatuksena oli purkaa vanha ja rakennuttaa paikalle uudisrakennus.

Useiden vastaavanlaisten puliveivausten takia vakaviin talousvaikeuksiin ajautunut Nuorisosäätiö joutui luopumaan Hämeenkatu 24:stä runsaalla miljoonalla eurolla vuonna 2018.

Ostajana oli BP-Invest -yhtiö, jonka aikomuksena on saneerata talo vuokra-asunnoiksi. Peruskorjaushankkeen lupakäsittely on venynyt, koska kaupungin rakennusvalvonnalle ei ole toimitettu pyydettyjä kuntotutkimusraportteja ja korjaussuunnitelmia.

Yhteistä kaupunkitilaa ei voi sulkea keneltäkään, mutta vandalismin ja häiriökäyttäytymisen edessä ei myöskään pidä nostaa käsiä pystyyn.

Enää ei ole varmaa, ryhdytäänkö kohdetta remontoimaan, kertoo BP-Invest ESS:lle sähköpostitse. Syynä on, että yritys katsoo Etelä-Suomen Sanomien uutisoinnin mustamaalanneen kohdetta ja BP-Investiä.

ESS kertoi lokakuussa Suomen Kuvalehden tietoihin viitaten, että BP-Investissä toimineet henkilöt ovat olleet Turun seudulla epäiltyinä monista kyseenalaisista liiketoimista.

Uutisoinnin myötä mahdollisuudet rahoittaa projektia ovat vaikeutuneet huomattavasti, yritys kertoo sähköpostiviestissään.

Kaupunginvaltuutettu Kalle Aaltonen kertoo Facebook-sivullaan, että Hämeenkatu 24:n kiinteistössä majailee asunnottomia päihdeongelmaisia. Vaikka rikottuja ikkunoita on peitetty, on kiinteistön sisäänkäynti yhä avoinna.

Poliisista kerrotaan, että Lahden ydinkeskustan rappiotaloon on ollut huhti-heinäkuun aikana vain yksi hälytystehtävä. Ennusmerkit eivät kuitenkaan ole hyvät, jos ison ja tyhjillään olevan kerrostalon annetaan seisoa vailla vartiointia kulmilla, joilla päihteitä käytetään kadulla avoimesti.

Lahden keskusta on monin paikoin viihtyisä, mutta moni karttaa sitä, koska kokee olonsa turvattomaksi. Tähän kiinteistöjen omistajat voivat omaltaan vaikuttaa, vaikka heidän tehtävänsä ei olekaan ratkaista päihdeongelmien taustalla olevia kysymyksiä.

Yhteistä kaupunkitilaa ei voi sulkea keneltäkään, mutta vandalismin ja häiriökäyttäytymisen edessä ei myöskään pidä nostaa käsiä pystyyn. Hämeenkatu 24:n kohdalla näyttää käyneen juuri niin.

"Meille on tullut sellainen käsitys Lahdesta, ettei siellä pahemmin ole väliä, onko kaupunki täynnä autiotaloja", BP-Invest toteaa viestissään.

Rapistuva kiinteistö Hämeenkatu 24:ssä Lahdessa odottaa yhä korjaustöiden jatkumista – "Jos rakennus on suojeltu, on tilanteeseen helpompi puuttua"

Vesijärvenkadulla lojui lasinsiruja monta päivää – kun kiinteistön omistaja ei reagoinut, Lahden kaupunki tarttui toimeen: "Tietysti sen, joka roskaa, pitäisi siivota jälkensä"

Lahden Hämeenkatu 24 odottaa saneerauslupaa - rakennuksen terveellisyydestä ei vielä selvitystä

Nuorisosäätiö myi Lahden Hämeenkatu 24:n kiinteistöalan yhtiölle - talo aiotaan saneerata