Lukijalta | Yhteisyritys perustettu ja työ alkakoon?

Onneksi olkoon, yhteisyritys on perustettu ja Lahtihan tämän kaiken suurimpana osakkaana maakunnalle kustantaa. Mikäs on muiden kuntien mukana ollessa, kun suurin kunta kustantaa ja yksityinen yritys vie osingot ties minne.

Eivät yksityiset hyvää hyvyyttään palveluitaan tarjoa, kuten Meri-Lapissa tiedetään. Siellä tapellaan yksityistämisestä johtuvista laskuista, jotka lankeavat kunnille maksettavaksi.

Muistaakseni Sipilän hallitus leikkasi kunnilta valtionosuuksia viime hallituskaudella, joten mihin eräiltä muisti katosi? Mutta rahaa on ja sitä rahaa löytyy veronmaksajan taskusta.

Mitä kaikkea on luvassa, kun yhteisyritys aloittaa? Iltavastaanottoja, digiklinikka ympäri vuorokauden, hammaslääkäriin pääsy yhdeksässä päivässä... 

Nyt, kun nykyinen hallitus on korottanut kuntien valtionosuuksia vuoden 2019 mukaan 1,1 miljardilla, mikäs se yhteisyritystä aloittaessa sekä osinkoja osakkeenomistajille jakaessa?

Syytä voi hakea yhtymän perussopimuksesta, kuntien äänioikeudesta yhtymäkokouksissa ynnä muusta, mutta totean sen, mitä kemiläinen sairaalan yksityistämistä vastustanut kaupunginvaltuutettu totesi: "Toivon, että yhteisyritys lunastaa lupaukset ja vieläkin enemmän."

Lupauksia on jäänyt lunastamatta ja ongelmia on Meri-Lapin kuntien sekä yhteisyrityksen välillä edelleen. Niitä on ollut juuri maksuissa sekä palveluiden toteuttamisessa.