Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Päivitämme verkkosivujamme, tilaajien on kirjauduttava uudelleen

Pääkirjoitus Ruokajätteen kierrätykseen vauhtia myös pientaloissa

Päijät-Hämeen jätehuoltoyhtiö pyrkii vauhdittamaan täkäläisissä pientaloissa lapsipuolen asemaan jätettyä biojätteen kierrätystä. Eikä yhtään liian aikaisin, sillä eduskunnassa on jo valmisteilla lakimuutos, joka toteutuessaan määrää biojätteen erilliskeräyksen pakolliseksi myös taajamien pientaloissa.

Uutta lakia ennakoiden PHJ alkaa kokeilla syksyllä Lahdessa ruokajätteen erilliskeräystä runsaassa kahdessasadassa vapaaehtoisessa omakotitaloudessa. Vuoden mittaisessa kokeilussa jätteen lajittelu ja siitä eroon pääseminen yritetään tehdä asukkaille mahdollisimman helpoksi. Kokeilun onnistuessa konsepti on aikomus laajentaa kaikkiin Päijät-Hämeen taajamiin, mikä nostaisi maakunnassa syntyvän jätteen kierrätysastetta kolmesta viiteen prosenttia.

Kokeilulla haetaan vastausta myös kysymykseen, osoittautuvatko pakettiautot ympäristöystävällisemmäksi ja kustannustehokkaammaksi vaihtoehdoksi jätteiden kuljettamisessa. Kokeilun odotetaan antavan lisää tietoa myös pientaloissa kertyvän biojätteen määrästä. Toisteiseksi asia on jäänyt epäselväksi, koska huomattava osa täkäläisistä omakotitalouksista ei lajittele erikseen ruokajätteitään, vaan toimittaa ne jäteasemille sekajätteensä seassa nykyisiä vähimmäisvaatimuksia noudattaen.

Uusi biojätteen keräilykokeilu käynnistyy Lahdessa – lakimuutosta ennakoiva konsepti saattaa laajentua koskemaan koko maakuntaa

Toki monet ympäristötietoiset pientaloasukkaat ovat jo pitkään kompostoineet biojätteensä omalla tontillaan puutarhansa parhaaksi, mutta kaikilta sitä ei voida edellyttää olosuhteiden vaihdellessa. Siksi biojätteen erilliskeräilylle on täällä kipeä tarve. Eikä vain tarvetta vaan myös kysyntää, minkä vahvistaa myös PHJ:n taannoinen mielipidekysely. Siinä peräti 93 prosenttia omakotiasukkaista piti biojätteen lajittelua, erilliskeräystä tai kompostointia tärkeänä.

Tahtoa siis on, mutta tekoja on jäänyt puuttumaan. Sitä voi kummastella juuri Päijät-Hämeessä, joka muuten on ollut jätteiden lajittelussa ja kierrätyksessä valtakunnallinen edelläkävijä. Jostain syystä pientalojen biojätteen kierrätys on jätetty täällä tärkeysjärjestyksessä pahnan pohjille, vaikka sille näyttäisi olevan hedelmällinen maaperä.

On asioita, joita kannattaa tehdä vaikka ei olisi pakko. Biojätteen lajittelu ja kierrättäminen esimerkiksi lannoitteeksi tai polttoaineeksi on yksi niistä. Tulevalle Euroopan ympäristökaupungille se on suoranainen velvollisuus. Siksi Päijät-Hämeessäkään ei ole syytä jäädä odottamaan uusia lakeja, vaan liittyä myös tässä asiassa muiden jätehuollon edelläkävijöiden joukkoon niin pian kuin mahdollista.

On asioita, joita kannattaa tehdä vaikka ei olisi pakko.