Lukijalta: Mehiläisen toimitavat yhteistyössä pelottavat – katsokaa vain, miten kävi Lapin Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirissä

Juhani Melanen

Phhykyn sairaalafarssissa on kuljettu pitkä matka ”ketunhäntä” kainalossa, silmät suljettuina ja tosiasioita kaunistellen ja puskettu eteenpäin laput korvilla luottaen päättäjien tyhmyyteen.

Asiaa on yritetty ajaa ihmeellisellä pelottelutaktiikalla periaatteena: ellet ole meidän puolellamme, ole meitä vastaan.

Vastakkain on asetettu tahallaan Lahti ja muu Päijät-Häme. Soppaa ovat hämmentäneet useat päälliköt mistään mitään välittämättä, henkilökuntaa kuuntelematta ja päätöksen laillisuudesta välittämättä.

Koko prosessi muistuttaa epädemokraattisen valtion käyttämiä keinoja muka demokraattisesti.

Omalta osaltaan kielteisen päätöksen tehneet lahtelaisedustajat ovat demokratian ritareita, jotka ymmärtävät erinomaisesti tekojensa seuraukset. Phhykystä on tullut valtio valtioon, joka luulee tekevänsä mitä tahansa veronmaksajien rahalla.

Yhteisyrityskooste Mitä kaikkea on luvassa, kun yhteisyritys aloittaa? Iltavastaanottoja, digiklinikka ympäri vuorokauden, hammaslääkäriin pääsy yhdeksässä päivässä... 

Yhteistyö Mehiläisen kanssa ei todella ole mutkatonta ja aukotonta. Miksei missään ole kerrottu, miten aikaisemmat yhteistyökuviot ovat sujuneet samanlaisen sopimuksen tehneiden kanssa?

Lapin Länsi-Pohjan sairaanhoitopiiri ulkoisti osan erikoissairaanhoidon palveluistaan Mehiläiselle joulukuussa 2017 ja sopimusaika on 15 vuotta.

Mehiläisen työntekijät marssivat keväällä ulos Kemin ja Tornion työpisteistä. Ulosmarssiin osallistuivat työntekijät, jotka noudattivat Kunnallista yleistä virka- ja työehtosopimusta eli (KVTES):ää.

Pelattiin häikäilemättömästi lomarahojen eriarvoisuudella ja järjestelyvaraeriä viivyteltiin tahallisesti ja tarkoituksella.

Mehiläinen toimii osakkeen omistajan ehdoilla. Se on ylikansallinen toimija, joka viis välittää asiakkaistaan työntekijöistä puhumattakaan.

Ensimmäiseksi ja välittömästi Mehiläinen rukkaa mielivaltaisesti työvuoroja ja purkaa kalliit lääkäreiden yöpäivystykset.

Yleisin ongelma Länsi-Pohjassa on, että työntekijöitä ei kuunnella päätöksenteossa lainkaan. Heti valtaan päästyään Mehiläinen pyrki ehdottomaan sanelupolitiikkaan, johon henkilökunta väsyi heti.

Tämä trumppimainen malli on tyypillistä sairaalabisneksessä ja erityisen häikäilemätöntä se on ollut Länsi-Pohjassa.

Mehiläinen teki heti sen, mikä Lahdessakin tehdään varmasti eli työnantaja heikensi työoloja välittömästi ja yksipuolisesti.

Ensimmäiseksi ja välittömästi Mehiläinen rukkaa mielivaltaisesti työvuoroja ja purkaa kalliit lääkäreiden yöpäivystykset.

Kun ei tehdä päällekkäisiä vuoroja, tarvittavia raportteja ei ehditä tekemään ja monet pakolliset työt jäävät tekemättä. Henkilöstö väsyy, tieto ei kulje ja erikoislääkäreistä on tullut huutava pula, eikä päteviä lääkäreitä ole saatavilla.

Lahdessa lääkärit ovat syystä huolissaan erikoistumismahdollisuuksiensa menettämisestä ja ovat tästä myös reklamoineet.

Nähtiinkö yhtymäkokouksessa puolueiden juoni vai yksittäisten kokousedustajien irtiotto? – "Tämä vaikuttaa kokoomuksen ja keskustan sopimalta taktiikalta"

Potilaiden odotusajat ovat pitkittyneet eikä potilaista kyetä enää hoitamaan asianmukaisesti. Hoitoa akuutisti tarvitsevat lähetetään Ouluun! Tätäkö bisnestoimija Mehiläistä me tarvitsemme Lahteen?

Lahti jätti sote-sekoiluissaan perusterveydenhoidon tahallaan vuosina 2015- 2018 40 miljoonaa alirahoitteiseksi uskoen valtiovallan rahoihin kuin pukki uusiin sarviinsa. Ketkä syyllistyivät tähän?

Uhkana on nyt, että pienet sairaalayrittäjä-toimijat tallataan jättiläisen saappaan alle ja sanelupolitiikka annetaan 10 vuodeksi täysin työoloista ja potilaista piittaamattomalle terveysjätti Mehiläiselle!

Näitä tosiasioista kannattaa miettiä vielä kerran.

Palomies (yhtymähallituksen puheenjohtaja) Kari Lempisen ehdottama digitaalinen terveydenhoito on niin hölmö ja naurettava, että jätän sen some-median tehtäväksi!

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.