Pääkirjoitus: Syksyä kohti SDP:n gallupjohdolla

SDP:n kannatus kohosi heinäkuussa huippuunsa pääministeri Sanna Marinin (sd.) palattua EU:n huippukokouksesta. Francisco Seco / Lehtikuva

Yle julkisti loppuviikosta politiikan syyskauden ensimmäisen kannatuskyselyn, joka ei paljon poikennut ennen kesälomia laadituista gallupeista. Pääministeripuolue SDP porskuttaa yhä kärjessä selvällä välimatkalla lähimpiin uhkaajiinsa perussuomalaisiin ja kokoomukseen. Edellisestä Ylen mittauksesta demareiden kannatus on jopa pyrähtänyt ylöspäin.

Kevätkaudella SDP:n johtoasemaa selitettiin ilmiöllä, jossa kansalaisilla on kriisiaikoina tapana kerääntyä yhteisen lipun alle eli asettua tukemaan poliittista johtoaan. Vaikka hallituksessa on neljä muutakin puoluetta, ilmiön nähtiin koronakeväänä nostaneen eritoten SDP:n suosiota, kiitos pääministeri Sanna Marinin vakuuttavien esiintymisten.

Ylen uusimman gallupin teki Taloustutkimus pääosin heinäkuussa, kun koronatilanne oli Suomessa kevääseen ja tähänkin päivään verrattuna hyvin rauhallinen. Koronakriisi ei siten kelpaa tällä kertaa selitykseksi demareiden kannatuksen kasvupyrähdykselle, vaan syitä on etsittävä muualta.

Koronakriisi ei kelpaa nyt selitykseksi.

Gallupin tausta-aineistosta ilmenee mielenkiintoinen tieto. SDP:n kannatus oli heinäkuussa korkeimmillaan Marinin palattua EU:n huippukokouksesta, jossa sovittiin EU:n budjetista ja koronaelvytyspaketista. Vaikka ratkaisu on saanut ankaraa kritiikkiä osakseen opposition suunnalta, päähallituspuolueen suosiota se ei näytä verottaneen, vaan kenties päin vastoin.

Kasvuun, joskin demareita loivempaan, onnistui kannatuksensa tosin kääntämään myös suurin oppositiopuolue perussuomalaiset, jolle EU:n elvytyspaketti tuli kuin tilauksesta. Toinen suurista oppositiopuolueista kokoomus sitä vastoin ei saanut siitä kaipaamaansa lisävirtaa yskähtelevään koneeseensa. Yhtenä EU-myönteisimmistä puolueistamme kokoomus ei löytänyt luontevaa tapaa arvostella päätöstä, jollaisia se on itse aikanaan tiukasti kannattanut hallitusvastuussa ollessaan. Kokoomusta ei näytä hyödyttäneen myöskään puolueen oma heinäkuinen avaus ansiosidonnaisen työttömyysturvan takaamiseksi kaikille palkansaajille.

Hallituspuolueiden keskinäisessä järjestyksessä vihreät kiilasi taas vaihteeksi keskustan edelle. Alati luisuva kannatus sähköistää entisestään keskustan puheenjohtajakisaa.

Kaikille puolueille kertoi vakavan viesti viikolla niin ikään julkaistu Sitran gallup. Enää alle puolet suomalaisista uskoo mielipiteidensä tulevan puolueiden kautta edustetuksi poliittisessa päätöksenteossa. Puolueilla on siten paljon parannettavaa vanhakantaisiksi koetuissa toimintatavoissaan, jotta ne saisivat vahvistetuksi rapautunutta luottamuspääomaansa. Epäonnistuminen voi raivata tilaa ääriliikkeille, jotka pahimmillaan voivat kasvaa vakavaksi uhaksi demokratiallemme.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu