Lukijalta: Lahti ulkoisti lääkäriongelmansa Hollolaan

Marja Sikiö

Päijät-Hämeeseen on vuosien ajan yritetty kehittää terveydenhuoltoon yhteisyritystä. Sitä ajetaan kuin käärmettä pyssyyn. Vuosia sitten oli Hollolan kunnanvirastolla yleisötilaisuus, jossa kerrottiin tulevasta HYKY:stä. Olin ystäväni kanssa kuuntelemassa kyseistä esittelyä.

Eräs herra kertoi tulevista suunnitelmista ja ylisti uudistuksen maasta taivaaseen. Muistan, kuinka hän hehkutti moneen kertaan sitä, kuinka kenenkään palvelut eivät huonone, vaan kaikkien paranee!

Tuo väite ei pidä paikkaansa. Totesimme yhteen ääneen, että hollolalaisten palvelut huononevat, mutta lahtelaisten paranee. Ja näinhän tässä on käynyt! Pilasitte hollolalaisten terveyspalvelut!

Hollolassa on 70-luvulta lähtien aina viime vuosiin saakka ollut erinomaiset terveyspalvelut, kuten lääketieteen tohtori Kristiina Joensuukin on kertonut.

Meillä on toiminut erittäin hyvin ”omalääkärijärjestelmä”. Lääkäriin on päässyt kiireellisessä tapauksessa samana päivänä ja kiireettömässäkin tilanteessa joko seuraavana päivänä tai muutaman päivän sisällä.

Samalla lääkärikäynnillä on joskus voinut tarvittaessa päästä jopa röntgeniin ja vieläpä laboratorioonkin, sekä takaisin lääkärille röntgenin jälkeen, jos ei ole ruuhkaa.

Omalääkärisysteemi toimii vielä nykyisinkin hyvin.

Omalääkärisysteemi toimii vielä nykyisinkin hyvin ja se on erittäin hieno asia! Jos omalle lääkärille ei ole aikoja voi hyvällä tuurilla saada ajan samana päivänä jollekin toiselle lääkärille, jos haluaa.

Hammashuolto on myös toiminut erinomaisesti. Kiireelliset tapaukset on hoidettu samana päivänä ja kiireettömiinkin hoitoihin pääsi muutaman päivän tai viikon sisällä. (Nykyisin kiireelliset tapaukset hoitaa Päijät-Hämeen keskussairaala!)

Näin oli siis ennen, ennen kuin HYKY tuli sotkemaan hyvän systeemin. Lääkintöneuvos Pentti Lampi on ollut jo 1970-luvulla kehittämässä Hollolan hyviä terveyspalveluja. On surullista, kuinka Hyky on onnistunut sotkemaan meidän erinomaiset palvelut.

Lukijalta Yksityistämisseikkailun kallis lasku – kuka maksaa?

Lahtelaiset valittivat vuosikausia, kun eivät pääse hammaslääkäriin. Valtiovalta puuttui Lahden hammashuollon palveluihin ja antoi muistaakseni sadan tonnin uhkasakon Lahdelle. Jono oli jopa puolitoista vuotta eivätkä ihmiset päässeet ajoissa hoitoon.

Kuinka sitten kävikään? Lahti vitkutteli aikansa, kun sai tietää, että valtiovallan taholta ollaan päättämässä, että asukkaat saavat itse valita minne menevät lääkärille. He voivat halutessaan mennä naapurikuntaan, jos siellä on paremmat palvelut.

Lahti vitkutteli aikansa, kunnes asukkaat saivat itse valita minne menevät lääkärille.

No, arvata saattaa, miten Lahti välttyi uhkasakkojen maksulta. Lahti ei palkannut lisää hammaslääkäreitä. Lahtelaiset rynnistivät kilpaa sekä Hollolan terveyskeskuslääkärille että hammaslääkärille.

Käytyäni tuohon aikaan lääkärin vastaanotolla kuulin terveyskeskuksessa puhuttavan, kuinka Lahdesta tuli välittömästi valtiovallan ilmoituksen jälkeen toista tuhatta uutta potilasta Hollolan terveyskeskuslääkärille ja hammaslääkärille.

Suurin osa lienee Metsäkankaalta, Jalkarannasta ja Riihelän alueelta, mutta oli siellä Nastolastakin asti tulleita.

Lukijalta Yhteisyritys voi jälleen karkottaa lääkärit Lahdesta

Kuinkahan monta tuhatta heitä on nykyisin Hollolan listoilla? Siitä seurasi se, että hollolalaiset potilaat joutuivat odottamaan hammaslääkärille jopa puoli vuotta ja terveyskeskuslääkärillekin jonot olivat useita viikkoja.

Siinä meni paljon kehutut Hollolan hyvät palvelut, joita naapurikunnat ovat kadehtineet. Lahti putsasi tilastojaan ja siirsi ongelmansa Hollolaan!

Näin saatiin Hollolan palvelut sotkettua ja HYKY vei vielä Hämeenkoskenkin lääkäripalvelut.

Lukijalta Mehiläinen päättää ja kerää voiton yhteisyrityksessä

Phhykyn hallintojohtaja Veli Penttilä on nimenomaan painottanut, että yhteisyrityksen myötä hoitoon pääsy paranee! Uskokoon ken tahtoo! Tämäkö on hänen mielestään palvelujen parantamista?

Suuresti hämmästyttää se, kuinka vähän annetaan arvoa ammatti-ihmisille, Joensuun ja Lammen lausunnoille. Pentti Lampi yksilöi lukuisia asioita, huolenaiheita ja ongelmia, joihin pitäisi kiinnittää huomiota, mutta nämä eivät tunnu päättäjiä kiinnostavan.

Yhteisyritys tuntuu olevan tärkeämpi kuin oman toiminnan kehittäminen! Eikö teitä yhtään hävetä? Herätkää Hollolan päättäjät!

Lukijalta Sote-yhteisyritys tuo tehoa ja tekniikkaa

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut