Oskari Valtosen Esalainen: Hyönteisten ahdinkoon on puututtava äkkiä

Oskari Valtonen

Keväällä törmäsin varsin hälyttävään uutiseen: hyönteisten määrä on pudonnut liki neljänneksen 30 vuodessa.

Maailmanlaajuisesti pudotus on ollut kokonaisuudessaan noin 24 prosenttia vuodesta 1990 lähtien. Kato on ollut nopeaa etenkin Pohjois-Amerikassa ja osassa Eurooppaa.

Vaarallista koko ihmiskunnan kannalta on erityisesti pölyttäjähyönteisten väheneminen. Tämä vaarantaa ruoantuotantomme, sillä valtaosa maailman tärkeimmistä viljelykasveista on pölytyksestä riippuvaisia.

Tutkimus julkaistiin alun perin huhtikuussa arvostetussa amerikkalaisessa Science-tiedelehdessä. Siinä on koottu yhteen 166 pitkäaikaisessa tutkimuksessa kerättyjä tietoja.

Luvut saattavat olla vielä todellisuutta paljon karumpia, koska Afrikan, Etelä-Amerikan ja Etelä-Aasian tutkimustieto hyönteisistä on puutteellista.

Hyönteisten häviämisen arvellaan johtuvan etupäässä ilmastonmuutoksesta, ja sitä eteenpäin ajavista syistä.

Hyönteisten elinympäristöt ovat hävinneet kaupungistumisen ja maanviljelyn myötä. Lisäksi ötököiden myrkyttäminen ja valosaaste ovat ajaneet hyönteisiä ahtaalle.

Esimerkiksi niittyjen ja ketojen määrä on romahtanut. Nämä ympäristöt ovat monin paikoin kasvaneet umpeen ja niitä on otettu maatalouden käyttöön.

Hyönteismyrkkyjä tulisi käyttää vain silloin, kun mitään muuta keinoa torjunnassa ei ole.

Hyönteismyrkkyjä käytetään etenkin maataloudessa. Osa näistä myrkyistä jää maaperään. Ei myöskään pidä unohtaa myrkkyjä muissa eri käyttökohteissa.

Yksi hyönteiskadon aiheuttajista on yöllinen valosaaste. Keinotekoinen valo sekoittaa hyönteisten käytöstä. Monelle lienee tuttu tilanne, kun yöperhonen menee lampun valosta sekaisin. Valosaasteen on listattu vaikuttavan myös hyönteisten vuorokausirytmiin, kehitykseen ja ravinnonsaantiin.

Keinoja öttiäisten auttamiseen on monia.

Yksi tapa helpottaa hyönteisiä on rakentaa hyönteishotelleja. Päätin juhannuksena mökillä tarttua tähän haasteeseen. Etsin varastosta vanhoja lautoja sekä jämänauloja. Nikkaroin niistä netistä saamieni ohjeiden avulla asuinrakennuksen hyönteisille. Täytin hotellin erilaisilla materiaaleilla, kuten kuivuneilla ruo'oilla. Hotellin tarkoituksena on tarjota hyönteisille pesintäpaikkoja.

Valosaastetta tulisi vähentää radikaalisti sammuttamalla turhia valoja. Sama pätee myös katuvaloihin. Valojen kanssa voitaisiin harkita liiketunnistinten lisäämistä.

Hyönteismyrkkyjä tulisi käyttää vain silloin, kun mitään muuta keinoa torjunnassa ei ole. Jos ötökät esimerkiksi tunkeutuvat taloon, ymmärrän syyn myrkkyyn. Mehiläisparven hävittämisen sijaan kannattaa kuitenkin soittaa mehiläisten kiinniottajalle. Käytän myös usein tyhjää tulitikkurasiaa yksittäisten hyönteisten pelastamiseksi talon sisältä takaisin ulos.

Vielä yksi tapa auttaa hyönteisiä on kukkien ja kasvien istuttaminen. Olin iloinen lukiessani uutisen siitä, että Lahden kaupunki aikoo perustaa uusia niittyjä ensi kesänä, ja kannustaa taloyhtiöitä mukaan talkoisiin. Istutuksia tulisi lisätä ympäri maata.

Pelastetaan hyönteiset yhdessä!

Kolumnin lähteinä on käytetty useita aiheesta kertovia uutisartikkeleita.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu