Lukijalta: Yksityistämisseikkailun kallis lasku – kuka maksaa?

Seppo Korhonen

Päijät-Hämeen hyvinvointikuntayhtymän hallitus teki kesäkuun lopulla esityksen ”yhteisyrityksen” perustamisesta pörssiyhtiö Mehiläisen kanssa. Yhtymäkokous päättää hankkeesta perjantaina.

Mikäli kokous päättää Lahden kielteisestä kannasta huolimatta ”yhteisyrityksen” perustamisesta, päätös tulee kaatumaan hallinto-oikeudessa 99,99-prosenttisella varmuudella, sillä hanke on perustuslain-, kuntarahoitusta säätelevien lakien ja kuntalain vastainen, muista valitusperusteista puhumattakaan.

Joka tapauksessa yhtymän johdon yksityistämisseikkailusta on tulossa kallis lasku, jonka maksajiksi joutuvat tietenkin veronmaksajat, rahallisesti ja hukattuna aikana kehittää julkisen puolen sosiaali- ja terveyspalveluja.

Yhtymän johto on rakentanut hankkeen yhden kortin varaan. Tämän myönsi yhtymän hallituksen puheenjohtaja Kari Lempinen todetessaan, että ”nyt keskustelu kuntien johdossa ja puolueiden kesken vasta syvenee” ja että ”minusta meidän täytyy katsoa tämä kortti” (ESS 29.6.2020).

Lempinen kertoi heidän korttipelinsä hinnaksi 50 työntekijän viiden kuukauden työpanoksen. Mitä se tekee rahassa, sitä jokainen voi pohtia.

Hanke on perustuslain ja kuntalakien vastainen.

Joka tapauksessa tuo raha on revitty työntekijöiden selkänahasta hiostamisella, lomautuksilla ja irtisanomisilla.

Miten tämä kaikki on ollut mahdollista?

Kaiken pahan alku ja juuri on vuosi sitten yhtymäkokousmalliksi muutettu perussopimus, joka kavensi demokratiaa ja keskitti päätösvaltaa yhtymän hallitukselle ja valmistelussa työvaliokunnalle. Esitin Lahden kaupunginvaltuustossa vuosi sitten ko. perussopimuksen hylkäämistä, mutta esitys raukesi kannattamattomana.

Lahden kasvot hyvinvointiyhtymän johdossa ovat olleet työvaliokunnan puheenjohtaja, kaupunginjohtaja Pekka Timonen sekä hallituksen jäsenet Kari Lempinen (sd.), Sari Niinistö (kok.) ja Jouni Kaikkonen (vihr.).

Lahden kielteisen päätöksen jälkeen parku yhtymän johdossa on kova. He syyttävät kaikkia muita niistä asioista, joihin itse yksityistämisseikkailullaan ovat syyllisiä.

Kirjoittaja on Asukkaiden Lahti -valtuustoryhmän kaupunginvaltuutettu

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut