Pääkirjoitus Toinen aalto väijyy nurkan takana

Koronatartunnat Suomessa ovat tällä viikolla lähteneet kasvamaan huolestuttavasti. Uusien tartuntojen määrät lähes kaksinkertaistuvat päivästä toiseen. Vaikka päivittäiset tartuntamäärät lasketaan vielä kymmenissä, suunta kertoo selvää kieltään: epidemian toinen aalto väijyy nurkan takana.

Ei siis ihme, että THL valmistelee pikavauhtia suosituksia kasvomaskien käytöstä. Sosiaali- ja terveysministeri Aino-Kaisa Pekonen (vas.) on puolestaan alkanut pohtia etätyösuosituksen palauttamisen mielekkyyttä ja peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd.) koulunkäynnin aloittamisen eväämistä niiltä, jotka ovat lomailleet riskimaissa.

Uutiset kasvomaskisuosituksesta räjäyttivät kysynnän: maskit myytiin loppuun osasta apteekkeja – hintahaarukka 1–2 euroa

Tartuntojen kääntyminen kasvuun ei pitäisi olla kenellekään yllätys, sillä sen voi johtaa usean muuttujan yhtälöstä. Matkustusrajoituksia höllennettiin niin, että suomalaiset ehtivät loma-aikanaan sellaisiin maihin, joissa tartunnat ovat lähteneet voimakkaaseen kasvuun. Yhä suuremmat joukkokokoontumiset sallittiin. Etätyösuosituksen loppuminen täytti junat ja bussit. Maskeja ei vaadittu. Kevään torjuntavoitto sai mielialat korkealle: korona päihitettiin Suomessa eikä sitä tarvitse enää pelätä. Huokaistiin helpotuksesta liian varhain. Niinpä turvaväleistä, hygieniasta tai hihaan yskimisestä on alettu lipsua.

Jos turvaväleistä pidettäisiin huolta, Linnanmäellä ei olisi pitänyt tulla altistuneita. Jos karanteenia noudatettaisiin, Espanjassa lomaillut ei olisi mennyt ravintolaan Raaseporissa eikä aiheuttanut paikan sulkemista. Kun kyse on omaehtoisesta karanteenista, sitä ei ole pakko noudattaa.

Kummallista on sekin, että paikalliselle marjatilalle pääsi ulkomainen työntekijä, joka kantoi koronavirusta.

Etätöitä kannattaa suosia siellä missä se suinkin on mahdollista.

Koronan leviämisen kannalta Suomi elää nyt pahinta mahdollista vuodenaikaa. Ulkomaan lomamatkalta haetaan korona ja Suomessa lomailevat siirtävät sitä sitten ympäri maata. Koulujen alkaessa lapset tartuttavat toisiaan ja opettajiaan ja työmatkalaiset kanssakulkijoitaan.

Nyt kun tartunnoissa puhutaan vielä kymmenistä, olisi syytä selvittää, mistä ketjut ovat saaneet alkunsa. Voitaisiinko täsmällisiä rajoitustoimia kohdistaa sinne, mistä tauti tulee.

Etätöitä kannattaa suosia siellä missä se suinkin on mahdollista. Väljä matkustaminen on hyvä lääke sinänsä. Ja jos muu ei auta, huvipuistot ja tapahtumajärjestäjät pitää asettaa edesvastuuseen, jos turvavälejä ei noudateta. Se olisi pieni riesa siihen verrattuna, että puoli Suomea pitäisi sulkea uudestaan.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä arkisin ja viikonloppuisin.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut