Pääkirjoitus: Keskustan puheenjohtajakisa edelleenkin kahden kauppa

Annika Saarikko tavoittelee ennakkosuosikkina Katri Kulmunin paikkaa keskustan puheenjohtajana. Kalle Parkkinen / Lehtikuva

Viime torstaina virallisesti alkaneen keskustan puheenjohtajakilpailun osallistujakaarti kaksinkertaistui tällä viikolla, kun istuva puheenjohtaja Katri Kulmuni ja ensimmäisenä hänen haastajakseen ilmoittautunut kansanedustaja Annika Saarikko saivat seuraa kahdesta miehestä.

Keskustan varapuheenjohtajan, kansanedustaja Petri Honkosen liikkeellelähtöä oli osattu odottaa. Honkonen kertoi pyrkivänsä puheenjohtajaksi johdattaakseen puolueensa pois merkillisestä välitilasta, jossa se junnaa paikallaan keskittyen liikaa päivänpolitiikkaan ja juosten mediaotsikoiden perässä.

Ari Helmisen uutisanalyysi: Luvassa värikäs kaksintaistelu – Saarikko veti heti useassa asiassa pesäeroa Kulmuniin

Se oli selvä epäluottamuslause nykyiselle puheenjohtajalle, mutta vähemmälle huomiolle Honkonen jätti, olisiko hän voinut jo varapuheenjohtajana pyrkiä kääntämään keskustan kurssia oikeampaan suuntaan nähtyä tuloksellisemmin.

Vakavasti otettaviin luottamustehtäviin pyritään aina joskus myös huumorimielellä, mistä vaikuttaisi olevan kysymys kisan neljännen ehdokkaan, yrittäjä Ilkka Tiaisen tapauksessa. Toki ehdokkuus takaa yrittäjälle arvokkaita minuutteja valtakunnan julkisuudessa.

Saarikon puolesta pitänevät peukkua myös keskustan hallituskumppanit.

Lähinnä näkyvyyttä on tarjolla myös Honkoselle, sillä kisassa lienee loppuun asti kyse kahden kaupasta, Kulmunin ja Saarikon. Ehdokkuudellaan Honkonen pyrkinee siihen, ettei keskustaväki repeäisi täysin kahtia taiston tuoksinassa. Eriseuraisuutta varautuu tasoittelemaan myös kisasta pois jättäytynyt Antti Kurvinen eduskuntaryhmän puheenjohtajana.

Selvä ykkössuosikki on Saarikko, joka viime päivien gallupeissa on saanut vakuuttavaa kannatusta keskustan johtavilta piirivaikuttajilta. Mutta puheenjohtajan valitsevat puoluekokousedustajat, joita kokoontuu syyskuussa Ouluun tuhansia. Vaikka Saarikolla näyttää nyt olevan selvä etumatka, Kulmuni ei ole heittänyt kirvestä kaivoon. Hänen tukijansa korostavat, ettei suurin odotuksin viime vuonna valittu Kulmuni ole vielä saanut näyttää kynsiään puheenjohtajana yksissäkään vaaleissa.

Ari Helmisen uutisanalyysi Metsien mies Petri Honkonen teki palveluksen itselleen ja puolueelleen – lähti puheenjohtajakisaan

Tämä on totta, mutta keskustan kenttäväki joutuu nyt puntaroimaan, onko puolueella nykyisessä kannatusalhossaan varaa odottaa ja kokeilla, miten ensi kevään kuntavaalit sujuvat Kulmunin johdolla. Vai pitäisikö viestikapula siirtää jo nyt julkikuvansa kirkkaampana säilyttäneelle Saarikolle, keskustan kenties viimeiselle toivolle.

Saarikon puolesta pitänevät peukkua myös keskustan hallituskumppanit, sillä ministeriksi äitiyslomaltaan palaava Saarikko on puhunut Kulmunia myönteisemmin nykyisen hallitusyhteistyön tulevaisuudesta. Kulmunin he tietävät kokemuksesta kovemmaksi palaksi.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu