Lukijalta: Kouluilta vaaditut miljoonasäästöt ovat mahdottomuus

Kimi Uosukainen

Siitä saakka, kun minut vuonna 2008 valittiin Lahden nuorisovaltuustoon, on kaupungin poliittista asialistaa hallinnut talous. Vuosi toisensa jälkeen me nuoret istuimme tapaamassa kaupunginjohtajaa, talouspäälliköitä ja kaupungin johtoa koskien lasten ja nuorten palveluiden säästötarpeita.

Alkuvuosien tehostamistoimet muuttuivat tasapainotukseen ja lopulta talousohjelmaan.

Nyt yli vuosikymmenen ajan tehdyt kaupungin talouslaskelmat muuttuvat nopeasti säästöprosenteiksi päiväkodeille, kouluille ja nuorisoavustuksille.

Yksittäisiä säästökierroksia keskeisempää on kuitenkin pitkään jatkunut suunta, jossa vuosi toisensa jälkeen on lakkautettu yksiköitä, rakennettu nykyistä pienemmin, vähennetty henkilökuntaa ja karsittu valtakunnan minimitason ylittäviä palveluita.

Viimeistään nyt on selvää, että kaikki tulevat säästöt osuvat suoraan palveluiden laatuun. Mitään ylimääräistä ei juuri enää ole, eikä taloustalkoissa ole jaossa pikavoittoja.

Tästä syystä ensi vuoden talousarvion ja pitkän ajan talouslinjan kokoaminen on aiempaakin haastavampaa.

Lisäsäästöt johtaisivat palvelujen lakisääteisen tason alittamiseen.

Kesän korvilla palatessani vuoden jälkeen armeijan harmaista, hallitsi kuntapolitiikan kevättä jälleen yksi teema: säästöpaineet.

Virkakunnan laskelmissa pyörinyt liki 13 miljoonan euron säästötarve sivistyspalveluista vuodelle 2021 on mahdoton.

Toteutuessaan se johtaisi massiivisiin ja pikaisiin henkilöstövähennyksiin ja toimipaikkojen lakkautuksiin. Kun sivistyksen palvelualueen taloustilanne on jo entuudestaan tiukka, johtaisivat näin mittavat lisäsäästöt väistämättä palvelujen lakisääteisen tason alittamiseen.

Tätä emme voi sallia. Esitetty talouden äkkijarrutus ei ole mahdollisuus.

Tasapainoinen kuntatalous on perusta tulevaisuuden palveluihin. Talous on poliitikkojen paras johtamisen väline.

Heikentyneet kuntatalouden näkymät on otettava huomioon laajan kaupunkikonsernin kaikissa osissa ja säästöjä on löydyttävä. Se on selvää.

Kuitenkaan juuri lasten, nuorten ja perheiden palveluihin ei voida kohdistaa esitetyn mittaluokan säästöjä.

Lukijalta Enemmistö 16-vuotiaista puoltaa pidempää oppivelvollisuutta

Tulevan syksyn talousarviokierroksesta tulee vaikea. Tästä syystä päättäjien olisi pikaisesti syksyn alussa tultava yhteen: arvioitava talouden prioriteetteja ja luotava realistinen suunnitelma talouden tasapainottamiseksi yksittäistä vuotta pidemmällä ajalla.

Tässä koolle kutsumisessa SDP:llä kaupungin suurimpana puolueena voisi olla oma merkittävä roolinsa.

Kovimmatkaan laskelmat eivät tepsi tai ehdotukset toteudu, elleivät kaupunkilaiset ja päättäjät sitoudu yhteiseen suuntaan.

Kirjoittaja on sivistyslautakunnan jäsen (sd.)

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu