Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Itsenäisyyspäivän kunniamerkkien saajat julkistettiin – katso ketkä palkittiin Lahden seudulla

Lukijalta | Enemmistö 16-vuotiaista puoltaa pidempää oppivelvollisuutta

Hallitus valmistelee oppivelvollisuuden pidentämistä. Nuorten näkökulmia on kuultu verrattain vähänaihetta koskevassa keskustelussa .

Lastensuojelun Keskusliitto kysyi asiaa 16-vuotiailta. Alueellisesti edustavaan kyselyyn vastasi noin tuhat nuorta.

Hieman yli puolet on sitä mieltä, että oppivelvollisuuden pidentäminen on hyvä asia. 17 prosenttia on eri mieltä. Jopa 29 prosenttia vastanneista nuorista ei kuitenkaan ole uudistuksesta samaa eikä eri mieltä.

Tämä yllätti, onhan kyseessä mitä suurimmassa määrin nuoria koskeva ja heidän arkeensa kuuluva asia.

Opetus- ja kulttuuriministeriön selvityksessä puolestaan nuoret toivoivat uudistuksesta lisää tietoa. Voikin olla, että mielipiteen muodostaminen on ainakin osalle hankalaa siksi, ettei asia ole tuttu.

Tiedon puute kaventaa silloin nuorten mahdollisuutta osallistua itseään koskevien asioiden käsittelyyn. Se taas heikentää uudistuksen tietopohjaa, kun nuorten näkökulmia ei riittävällä tavalla saada mukaan.

Moni nuori joutuu muuttamaan vanhempien kotoa jo toisen asteen opintojen vuoksi.

Kyselystämme selvisi myös, että itsenäisesti asuvat nuoret kokevat muita useammin, etteivät ole saaneet riittävästi tukea opintojensa alkuvaiheessa.

Oppilaitosverkon harvennuttua moni nuori joutuu muuttamaan vanhempien kotoa jo toisen asteen opintojen vuoksi.

On tärkeä tunnistaa lisätukea tarvitsevat nuoret – ja tuen tarpeet, jotka selvityksemme mukaan ovat niin opintoihin kuin esimerkiksi itsenäiseen asumiseen liittyviä. Parhaat ratkaisut löytyvät nuorten kanssa yhdessä pohtien.

Jokaisella nuorella on oikeus tietoon. Nuorilla on myös oikeus tulla kuulluksi heitä koskevissa asioissa. Se on yhteiskunnankin etu.

Kirjoittaja on erityisasiantuntija Lastensuojelun Keskusliitossa