Lukijalta: Mehiläinen päättää ja kerää voiton yhteisyrityksessä

Marja-Leena Taavila

Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymä suunnittelee yhteisyritystä yksityisen Mehiläinen-yhtiön kanssa.

Uutta sopimusta tehtäessä tärkeintä on, kenellä tulee olemaan lopullinen päätäntävalta ristiriitakysymyksissä. Keräämmekö tulevaisuudessa rahaa ulkolaisille osakkeenomistajille vai onko ensisijaisena päämääränä potilaan hoitaminen? Molemmat eivät toimi.

Hyvinvointiyhtymällä on perjantaina elokuun 7. päivä kokous, joka ratkaisee koko alueen avoterveydenhuollon pitkälle tulevaisuuteen.

Viime kevään kokoukseen oli vaikea saada puheenjohtajaa ja varajäseniä oli paljon. Tuntui, että kukaan ei halunnut olla mukana äänestämässä päätöksestä, joka tulevaisuudessa osoittautunee meille asukkaille huonoksi.

Kenellä on viimeinen päätösvalta yhteisessä osakeyhtiössä? Mielestäni se on määräosakkeiden omistajalla/haltijalla. Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymän tulevassa sopimuksessa se tulee olemaan Mehiläinen oy:llä.

Heillä on käytössään ison organisaation lakituntemus, jolloin hyvinvointiyhtymä jää toiseksi.

Tuntuu, että hyvinvointiyhtymän valtuustoa viedään kuin pukkia sarvista.

Terveydenhoitomme tarkoituksena on antaa kuntalaisille mahdollisimman hyvä ja laadukas hoito, joka rahoitetaan kunnan- ja valtion verovaroin sekä potilasmaksuilla.

Se toimii verovaroin maksetuissa kiinteistöissä.

Mehiläisen tärkein tehtävä on taata osakkeenomistajilleen mahdollisimman suuret voitot. Hyvinvointiyhtymän kanssa tehtävä yhteistyö palvelee tätä päämäärää.

Mehiläinen itse ostaa palvelut mahdollisimman halvalla mistä milloinkin, veroeurojen jäädessä Lahden ulkopuolelle.

Mehiläisen palveluksessa olevien työntekijöiden palkat laskivat ja edut huononivat. Sama tapahtuu kaikilla osa-alueilla, joiden palvelut ostetaan Mehiläiseltä. Valittaa ei uskalleta, koska siitä voi tulla seuraamuksia.

Toivon, että sopimus ei toteudu tässä muodossa. Valta tulee olla meillä kuntalaisilla, ei yksityisellä osakeyhtiöllä.

Sopimus huonontaa hoitoalan etuja. Suomessa on tehty vastaava sopimus erään kunnan alueella ja nyt he yrittävät päästä siitä eroon, mutta se maksaa liikaa.

Lääkärit pyrähtävät puoli vuotta Päijät-Hämeessä ja jatkavat matkaa, koska Päijät-Hämeeseen ei kannata jäädä. Potilaalla on edessään uusi lääkäri, jolle pitää kertoa kaikki uudelleen – ei synny omalääkärisuhdetta ja osaamistaso laskee.

Lääkärit saavat pisteitä elleivät lähetä potilaita erikoislääkärille.

Liikelaitoksen omistajan tulee aina pitää itsellään määräenemmistö ja päätäntävalta. Yhteistyötä voidaan tehdä, mutta ylin päätäntävalta tulee olla aina omistajalla.

Me päijäthämäläiset olemme keränneet ja rakentaneet vuosien kuluessa valtion avustuksella meille hyvin varustetun sairaalan ja muut tilat, jotka me noin vain annamme nyt yksityiseen käyttöön ja eli oikeammin omistukseen.

Onko asiasta kysytty kuntalaisilta, jotka nämä tilat omistavat? Asiasta päättää nyt melko pieni ryhmä.

Mikä sai ministerin antamaan suostumuksensa?

Tuntuu, että hyvinvointiyhtymän valtuustoa viedään kuin pukkia sarvista.

Yhtymän kokous tulee olemaan mielenkiintoinen, koska päätös voi olla yllätyskin. Kokouksessa voi tapahtua mitä vain. Saadaanko kokoukselle puheenjohtaja, ja onko paikalla varsinaiset vai varajäsenet?

Toivottavasti Lahti äänestää sopimusta vastaan.

Toivon, että sopimus ei toteudu tässä muodossa. Valta tulee olla meillä kuntalaisilla, ei yksityisellä osakeyhtiöllä.

Kirjoittaja on Lahden varavaltuutettu (kok)

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu