Satu Äijälän Esalainen: THL joutui pyörtämään linjansa - kasvomaskit tulevat, halusit tai et

Satu Äijälä

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) tekeillä oleva kasvomaskisuositus on herättänyt jakautunutta keskustelua sekä suomalaisten kahvipöydissä että sosiaalisessa mediassa. THL:n tuleva maskisuositus koskee julkista liikennettä ja muita julkisia tiloja, joissa turvavälien noudattaminen voi olla mahdotonta.

Itse otan tulevan kasvomaskisuosituksen vastaan tyytyväisenä, nyt voin ehkä kulkea työmatkani bussissa edes osittain turvallisemmin mielin.

En voi kuitenkaan olla pohtimatta, kuinka THL:n uusin päätös tuli täysin jälkijunassa ja todella mutkaisen matkan kautta. Mikä sai THL:n viivyttelemään kasvomaskisuositusta?

Uutiset kasvomaskisuosituksesta räjäyttivät kysynnän: maskit myytiin loppuun osasta apteekkeja – hintahaarukka 1–2 euroa

THL:n kasvomaskilinja on ollut kielteinen alusta asti. Huhtikuussa THL julkaisi sivuillaan linjauksen, jossa se kertoi, että laitos ei anna ohjeistusta tai yleistä suositusta hengityssuojaimien tai kangasmaskien käytöstä julkisilla paikoilla liikuttaessa.

Julkinen lausunto tehtiin, sillä keskustelu aiheen tiimoilta oli käynyt runsaana sekä tiedotusvälineissä että sosiaalisessa mediassa.

THL perusteli linjaansa muun muassa sillä, että asiantuntijalausunnot eriävät kankaisten maskien hyödyistä ja haitoista. THL:n silloisen lausunnon mukaan kankainen kasvomaski voi pahimmillaan jopa lisätä tartuntariskiä.

Lausunto oli ristiriitainen jo silloin ja on sitä yhä. Eikä vähiten siksi, että esimerkiksi monet suomalaistutkijat ovat vedonneet sen puolesta, että maskeista todella on hyötyä suojautumisessa koronalta.

Suomalaistutkijoiden mukaan maskien käyttö vähentää sekä oireellisten että oireettomien kantajien ympäristöönsä levittämien virusten määrää. Samaa ovat kertoneet myös monet ulkomailla tehdyt tutkimukset.

Uskon, että julkinen suositus rohkaisee nyt ihmisiä käyttämään maskeja, eivätkä ihmiset enää pelkää hysteerikoiksi leimaantumista.

Muualla maailmassa kasvomaskeja onkin käytetty jo pitkään. Toki tartuntamäärät ovat myös olleet useissa maissa huomattavasti Suomea suuremmat.

Esimerkiksi Espanjassa on todettu yhteensä yli 200 000 koronavirustartuntaa. Tartuntojen määrän raportoidaan lähteneen jälleen nopeaan kasvuun ja hengityssuojaimien käyttö julkisilla paikoilla on edelleen pakollista.

Yhdysvalloissa korovirustilanne tuntuu riistäytyneen puolestaan täysin hallinnasta. Koronavirustartuntoja on maassa jo yli 3 miljoonaa ja kuolemia lähes 138 000.

Näiden lukujen rinnalla voisi ajatella, että Suomen koronavirustilanne on edelleen melko vakaa. THL raportoi Suomessa olleen tiistaina 17 uutta koronavirustartuntaa. Yhteensä Suomessa on ollut yli 7 000 vahvistettua koronatartuntaa.

Koulut alkavat ensi viikolla: Orimattilassa turvavälit toteutuvat "kohtuullisesti" ja Hollolassa vältetään ylimääräistä hysteriaa 

Suomen koronaluvut ovat siis huomattavasti pienemmät kuin monen muun maan, mutta silti merkittävät. Toista aaltoa ennustetaan jo, ja myös meillä tautimäärät voivat lähteä nousuun, ellemme pyri puuttumaan tähän ajoissa.

Kasvomaski suojaa ensisijaisesti muita. Jokainen meistä voi olla oireeton taudinkantaja. En ainakaan itse halua tartuttaa muita, jos voin sen jotenkin pyrkiä estämään. Uskon, että julkinen suositus rohkaisee nyt ihmisiä käyttämään maskeja, eivätkä ihmiset enää pelkää hysteerikoiksi leimaantumista.

THL:n olikin jo aika pyörtää vanha linjansa. Toivottavasti se myös osaa ohjeistaa maskien käytössä riittävästi ja korostaa edelleen myös muiden turvatoimien merkitystä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu