Pääkirjoitus: Maskisuositus on hyvä päivittää vaativammaksi

THL valmistautuu suosittelemaan kasvomaskin käyttöä esimerkiksi julkisissa liikennevälineissä ruuhka-aikoina. Emmi Korhonen / Lehtikuva

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) johtoporras paljasti sunnuntaina aikovansa antaa kasvomaskien käyttämistä koskevan uuden käyttösuosituksen koronaviruksen mahdollisen toisen aallon torjumiseksi.

THL:n pääjohtaja Markku Tervahauta vahvisti sunnuntai-iltana Iltalehdelle tiedon, jonka laitoksen terveys- ja turvallisuusjohtaja Mika Salminen oli kertonut Ylelle aiemmin päivällä. THL on alkanut valmistella maskisuositusta julkiseen liikenteeseen ja muihinkin julkisiin tiloihin tilanteisiin, joissa turvavälien ja muiden hygieniaohjeiden noudattaminen voi olla mahdotonta.

Uutiset kasvomaskisuosituksesta räjäyttivät kysynnän: maskit myytiin loppuun osasta apteekkeja – hintahaarukka 1–2 euroa

Tälläkin pyritään osaltaan ehkäisemään koronan leviämistä nyt, kun epidemian ensimmäistä aaltoa onnistuneesti taltuttaneet rajoitustoimet eivät enää ole käytössä kuin vähäisin osin. Vaikka koronatilanne on pysytellyt Suomessa varsin vakaana, merkit Euroopasta viittaavat siihen, että toinen aalto voi alkaa nostaa päätään myös meillä ilman uusia ja päättäväisiä torjuntatoimia.

Entistä ajankohtaisemmaksi kysymys tuli juuri tällä viikolla, kun lukuisten suomalaisten piti palata lomiltaan takaisin sorvin ääreen hallituksen etätyösuosituksen umpeuduttua parahiksi samaan aikaan. Heti maanantaina julkisissa liikennevälineissä oli enemmän työmatkalaisia kuin aikoihin, mikä herättää kysymyksen, miksi THL alkoi valmistella uutta maskisuositusta vasta jälkijunassa.

Jostain syystä viranomaisemme ovat tähän saakka suhtautuneet maskeihin varsin varauksellisesti, vaikka muualla ne ovat olleet olennainen osa koronan vastaista taistelua pääsääntöisesti rohkaisevin kokemuksin.

Toki korona on saatu pidettyä Suomessa toistaiseksi niin hyvin kurissa, ettei tiukalle maskipakolle ole meillä ollut välttämätöntä tarvetta, eikä toivottavasti tulekaan. Päivitetty maskisuositus riittänee tässä vaiheessa yhdeksi niistä uusista toimista, joilla epidemia yritetään rokotetta odoteltaessa pitää aisoissa siten, ettei yhteiskuntaa tarvitsisi taas sulkea yhtä kattavasti ja kalliisti kuin keväällä.

Maskipakolle ei ole ollut tarvetta, eikä toivottavasti tulekaan.

Maskit eivät tähänkään asti ole olleet kiellettyjä, mutta vain harvat ovat niihin turvautuneet ilman eri käskyä. Uutta suositusta tarvitaankin rohkaisemaan ihmisiä käyttämään maskeja nykyistä ahkerammin itsensä ja toisten suojaamiseksi. Samalla vahvistunee luottamus julkisia liikennevälineitä kohtaan.

Toteutuessaan suositus palvelee myös hyvänä muistutuksena siitä, että vaarallinen kulkutauti väijyy edelleen keskuudessamme, vaikka se näyttää kesän mittaan jo unohtuneen monelta suomalaiselta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu