Pääkirjoitus: Kenen asialla Lahden demarit ovat vastustaessaan sote-yhteisyritystä?

Perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd.) vastustaa sote-yhteisyrityksen perustamista Päijät-Hämeeseen. Mirja Hussain

Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymä päättää tulevana perjantaina, siirtääkö se Lahden, Iitin ja Kärkölän sote-keskuspalvelut Mehiläisen kanssa perustettavan yhteisyrityksen hoidettaviksi ensi vuoden alussa. Ratkaisevaa on, millaiset ohjeet yhtymän suurin jäsenkunta Lahti antaa omille yhtymäkokousedustajilleen maanantaina pidettävässä kaupunginhallituksen kokouksessa. Asiasta on luvassa tiukka äänestys.

Lahden SDP:n kunnallisjärjestö otti yhteisyrityksen perustamiseen heinäkuun alussa kielteisen kannan. Myös perussuomalaiset on vastustanut jakoa, jossa Mehiläisellä olisi yhteisyrityksestä 51:n ja yhtymällä 49 prosentin omistusosuus.

Kaupunginhallitus voi silti asettua tukemaan yhteisyrityksen perustamista, jos kokoomus, vihreät, keskusta ja kristillisdemokraatit äänestävät sen puolesta.

Hyvinvointiyhtymän hallitus hyväksyi yhteisyritysmallin yksimielisesti kesäkuun lopussa. Tavoitteena on, että yhteisyrityksen toiminta laajenisi kattamaan lähes koko yhtymän sote-keskukset vuoteen 2023 mennessä.

Yhteisyrityksen avulla halutaan turvata sote-keskusten toiminta ja taata pääsy kiireettömään hoitoon seitsemässä vuorokaudessa.

Yksityisillä yrityksillä on tälläkin hetkellä iso rooli avoterveydenhuollossa, sillä noin puolet perusterveydenhuollosta toimii ulkoistettuna. Nyt sopimusjärjestelmä on hyvin sirpaleinen.

Demarit pelaavat kaksilla korteilla.

Järjestämisvastuu säilyisi yhteisyritysmallissakin yhtymällä. Sopimukseen kirjattaisiin erityinen irtisanomisehto valtakunnallisen sote-uudistuksen vuoksi.

Sote-uudistuksesta vastaava perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd.) ei ole lainkaan lämmennyt Päijät-Hämeessä valmisteltavalle irtiotolle. Ministerin kielteinen kanta selittänee sen, että Lahden Demarit haluaa torjua yhteisyrityshankkeen, jota tukee muiden muassa yhtymähallituksen lahtelainen puheenjohtaja Kari Lempinen (sd.).

Puun ja kuoren välissä olevat demarit pelaavat yhteisyritysasiassa kaksilla korteilla. Voidaan kysyä, ovatko Lahden kaupunginhallituksen demarijäsenet puolueensa johdon vai sote-palveluita käyttävien päijäthämäläisten asialla.

Yhteisyritysmalli on juuri sen kaltaista uudistumista, jota omistajakunnat ovat yhtymältä vuosien ajan edellyttäneet. Yhteistyö yksityisen toimijan kanssa tarjoaisi mahdollisuuden kehittää asiakaslähtöisyyttä ja digipalveluita sekä houkutella osaavaa työvoimaa. Demareiden harjoittama jarrutustaktiikka veisi pohjaa näiltä pyrkimyksiltä. Odottelu ja päättämättömyys tulevat kalliiksi, kuten saatiin huomata Ville Skinnarin (sd.) luotsattua yhtymähallitusta vuosina 2017–2109.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu