Lukijalta: Perustuslain tulkinta vaatii oman tuomioistuimen

Veikko Nurminen

Suomi lähti EU:n kokoukseen niin ympäripyöreällä suunnitelmalla, että oli lopputulos minkälainen tahansa, se voidaan hyväksyä. Se taas johtuu siitä, että Suomi haluaa olla ja säilyttää jäsenyytensä Unionissa hintaan mihin hyvänsä.

Usein käytetty perustelu on, että kun EU voi hyvin niin Suomikin voi hyvin.

Tämä ” lasarusmainen” ajattelu ei vain toimi tässä Saksan ja Ranskan dominoimassa EU:ssa. Ajattelu, missä Suomi asemoi itsensä tämäntaiseen asemaan, johtaa siihen, että kun tuemme muita maita taloudellisesti, sieltä tippuu meillekin jotakin.

Usko perustuu siihen, että kun otamme kontollemme miljarditolkulla velkaa, ja velkarahalla rahoitamme ilmaiseksi näitä itseämme vauraampia etelän valtioita, se on EU:le hyödyksi ja sitä kautta myös meille.

Tämä ajattelu vei kaiken pohjan omien tavoitteiden vaatimuksilta. Kun Suomen strategia oli Brysseliin lähtevän Sanna Marinin (sd.) tiedossa, perustuslakivaliokunnan rajaamissa raameissa, niin miksi hän muuttikin taktiikkaa?

Strategia hajosi ja hän alkoi kysellä suurelta valiokunnalta neuvoja. Ne eivät olleet ainakaan Suomesta lähtiessä yksi yhteen perustuslakivaliokunnan kanssa.

Yksi henkilö pystyy estämään kansanedustajien esityksiä.

Olen ymmärtänyt, että perustuslakivaliokunta on se valiokunta, jonka mielipidettä kysytään aina ensimmäiseksi ja sen puitteissa pitää jokaisen valiokunnan pysyä, myös suuren valiokunnan.

Perustuslain sekavat tulkinnat johtuvat siitä, että meillä perustuslakia tulkitsee perustuslakivaliokunta, jonka kokoonpano muuttuu aina parlamenttivaalien jälkeen, kuten eduskunnan kaikki valiokunnat.

Tämä johtaa siihen, että perustuslakia tulkitsee valiokunta, joka on valittu hallituksessa olevista puolueista. Tästä syystä siitä tulee kulloisenkin hallituksen jatke ja turva noudatetulle politiikalle.

Tämä mahdollistaa sen, että yksi ainoa henkilö pystyy estämään kansanedustajien esityksiä.

Tällä kertaa sen käsittelyn esti yksin eduskunnan puhemies Anu Vehviläinen (kesk.) ilman minkäänlaisia perustelua. Tämä paljastaa peruslaissamme olevasta rakenteellisen ongelman. Perustuslakituomioistuimessa ei olisi mahdollisuutta tällaiseen perustuslakia halventavaan pelaamiseen.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Vili Uuskallion näkökulma: Yhtymän johto onnistui, mutta sitten Lahti veti maton alta
 2. Ihmismassa täytti Lahden markkinat, turvavälit unohtuivat vilskeessä
 3. Lahden keskustaan avataan kokkeja myöten venäläinen ravintola
 4. Tukkirekka paloi hinauskuntoon Messiläntiellä Lahdessa
 5. Yle: Seitsemän pelaajaa ulkona Pelicansin harjoituksista lomautusten vuoksi
 6. United Brotherhoodin johtajaksi epäillyn miehen mukaan jäsenten huumeidenkäytön valvominen virtsatesteillä oli veljeyttä: "Pidetään toisista huolta, kun joillain lähtee vähän laukalle"
 7. Radiomäellä järjestetään yhteislaulutilaisuus – luvassa Leevi and the Leavingsin hittejä
 8. Vesa Mäkäläinen näki mainoksen Orimattilan Hennasta moottoritietä ajellessaan, ja alueen katsastuksen jälkeen unelma omakotitalosta alkoi muuttua todeksi: "Viikonloppuna olisi tarkoitus jäädä yöksi ensimmäistä kertaa"
 9. Suuri helpotus: Pippon kartingradalla ajetaan jatkossakin, mutta Lahden kaupunki vaatii Lahden FK-kerholta isoja investointeja
 10. Asettuuko Juha Rehula ehdolle keskustan varapuheenjohtajaksi? "Kiinnostusta on ollut, mutta ihan muut asiat ratkaisevat ehdokkuuden"
 11. Lukijalta: Kouluilta vaaditut miljoonasäästöt ovat mahdottomuus
 12. Kahden auton peräänajo Nelostiellä Lahdessa – liikenne sujuu taas normaalisti
 13. THL: Suomessa on todettu vuorokaudessa 29 uutta koronavirustartuntaa
 14. Lahdessa päästään jälleen maistelemaan käsityöläisoluita, Suuret Oluet – Pienet Panimot tuo viikonloppuna satamaan 13 panimoa
 15. Hilkka Kemppi pyrkii keskustan varapuheenjohtajaksi

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.