Elina Hanhirovan Esalainen: Vaatebrändit ovat ahdingossa - Mitä olisi kauppakeskus ilman muotiliikkeitä?

Elina Hanhirova

Vaatteet ja asusteet ovat iso osa identiteettiämme sekä vahva itseilmaisun keino. Vaatteilla voi ilmentää myös eri fiiliksiä. Laiskana kotipäivänä pukeudutaan mukaviin löysiin vaatteisiin, kun taas terassille suunnatessa saa lisää nostetta siitä, että on laittanut juhlavammat vaatteet ja asusteet ylleen.

Omannäköisen tyylin etsiminen on ollut minulle elämänmittainen matka kohti itsensä löytämistä. Matka on hyvässä vauhdissa, mutta kesken.

Korona ja nettimyynnin kasvu ovat kurittaneet muotibrändien kivijalkaliikkeiden liiketoimintaa. Viime viikolla Palvelualojen ammattiliitto PAM tiedotti, että ruotsalainen vaatejätti H&M irtisanoo 50 työntekijää ja osa-aikaistaa kaikki kokoaikaiset myyjänsä. Kokoaikaisina jatkavat vain myymäläpäälliköt, visualistit ja osastopäälliköt.

Ulostulo kuulostaa rajulta. Helsingin keskustassa sijaitsevassa perinteikkäässä Aleksi 13 -tavarataloketjun lippulaivamyymälässä puolestaan alkoivat loppuunmyynnit, ja myymälä suljetaan vuoden loppuun mennessä.

Esimerkit eivät lopu tähän. Muoti- ja Urheilukauppa -yhdistyksen heinäkuun alun tiedotteen mukaan maalis- ja huhtikuu olivat muotikaupoille poikkeuksellisen asiakaskadon aikaa. Tammi-kesäkuussa muotikauppa on vähentynyt 23 prosenttia viime vuoteen verrattuna.

Sen sijaan urheilukauppa on jo toipunut koronakriisistä lähes kokonaan. Nettikauppa jatkaa suosion voittokulkuaan, jota korona on vain vahvistanut. Muoti- ja Urheilukaupan mukaan kesäkuussa vaatteiden kauppa kasvoi verkossa 196 prosenttia. Nettiostelu on tullut pysyäkseen.

Nautin kuitenkin myös kivijalkaliikkeissä käymisestä, ja toivon, että niitä löytyisi tulevaisuudessakin Suomesta. Niistä ei tarvitse viedä kotiin paketeista paljastuvia yllätyksiä, kuten liian suuria vaatteita.

Vaateteollisuuden ongelmat ovat mittavia ja monimutkaisia, eikä niitä ratkaista yön yli. Voin ylpeänä todeta kierrättäneeni jo vuosia vanhoja vaatteitani.

Toisaalta tekstiilien kierrätys on myös ongelmallista. Minut on lähiaikoina todella pysäyttänyt se, että lahjoitustekstiiliä vastaanottavat yritykset tuntuvat kaikki kertovan, että kaikesta lahjoitetusta vaatteesta myyntiin päätyvä vaatteen määrä pyörii 20 prosentin kieppeillä. Loput 80 prosenttia ovat liian huonokuntoisia tai muuten myyntiin kelpaamattomia.

Kierrättäminen on hyvästä, mutta rikkinäiset ja likaiset tekstiilit aiheuttavat lähinnä haittaa tekstiilejä kerääville yrityksille. Muotiliikkeetkään eivät toimi kaikin puolin eettisesti.

Muotiliikkeiden ahdingon myötä alkoi huolestuttaa, jos muotiliikkeet yksi toisensa jälkeen häviäisivät katukuvasta ja kauppakeskuksista. Kauppakeskusten ahdingosta on puhuttu esimerkiksi Amerikassa, jossa kokonaisia kauppakeskuksiakin on kaatunut, ja ilmiön on ennustettu lisääntyvän.

Pari vuotta sitten Helsingin Kalasatamaan avatun Redi-kauppakeskuksen alkutaival oli kankea. Usein kauppakeskuksissa käydessä tuntuu, että joitain liiketiloja on aina tyhjillään. Koronavirus verotti niitä entisestään.

Tulevaisuus näyttää, miten kivijalkaliikkeiden tarina Suomessa jatkuu. Kauppakeskukset ilman muotiliikkeitä eivät kuitenkaan tuntuisi enää samalta, vaikka muuten elämykset niissä lisääntyvätkin.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Kuntaliitto: päätöstä yhteisyrityksestä ei saada aikaiseksi, jos lahtelaiset äänestävät vastaan
 2. Outi Lähde, 27, ei ole koskaan tuntenut seksuaalista vetoa ketään kohtaan, mutta harrastaa silti seksiä – "Minulle on tärkeää, että kumppanini nauttii ja itse saan huomiota ja läheisyyttä"
 3. 31 rattijuoppoa jäi kiinni Hämeen poliisin tehovalvonnassa
 4. Koulut alkavat ensi viikolla: Orimattilassa turvavälit toteutuvat "kohtuullisesti" ja Hollolassa vältetään ylimääräistä hysteriaa 
 5. Syyttäjän mukaan United Brotherhoodin johtajaksi epäilty mies piti väkivallalla uhkaamalla huolta siitä, että ryhmä pysyy ruodussa: "Ihmiset selkeästi jopa pelkäävät häntä"
 6. Lahti ei kannata hyvinvointiyhtymän ja Mehiläisen yhteisyritystä – aikoo tehdä vastaehdotuksen yhtymäkokoukselle
 7. Kimolan kanava avasi viimein porttinsa, ilman täytti jännittynyt supina ja veneilytunnelissa kajahtelivat riemukkaan kiljahdukset: "Tämä kanava vaikuttaa koko tämän alueen kehitykseen", katso kuvat
 8. Lukijalta: Sote-yhteisyritys tuo tehoa ja tekniikkaa
 9. Kuluttajille tarkoitetut kasvomaskit käyvät kaupaksi kuin vessapaperi keväällä – useissa Prismoissa ja Citymarketeissa tarjolla vain tyhjiä hyllyjä
 10. Siirtolapuutarhamökissä kesä jatkuu lokakuulle ja kissat pääsevät ulkoilemaan tarhaan – katso kuvat värikkäästä mökistä
 11. Kymiringillä järjestetään tänä vuonna vielä kolme moottoriurheilukilpailua – Porschet radalle tulevana viikonloppuna
 12. Kalkkisten koulu lakkautuskohteena Asikkalassa – "Varmaan tilannetta joudutaan oikeasti miettimään, koska etäisyys Vääksyyn on suhteellisen pitkä"
 13. Siniset osallistuu kevään kuntavaaleihin – Puoluesihteeri ei tiedä, mitä viisi ex-ministeriä aikovat tehdä
 14. Näppis: Kysyin jo keväällä, kuka ne käytetyt maskit siivoaa, kun niitä on jo nyt kulkuväylien varrella, samoin hanskoja kauppojen pihoilla ja muualla.
 15. Iivo Niskanen jättää sprinttihiihdot suosiolla erikoismiehille ensi talven hiihdon MM-kilpailuissa – ei kuitenkaan halua jättää menestystä "vain yhden kortin varaan"

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Poliisi: Lahden keskustassa ammuttu luoti osui auton ikkunaan
 2. Fingerpori 3.8.2020
 3. Fingerpori 4.8.2020
 4. Kolme henkilöautoa paloi lunastuskuntoon Heinolassa
 5. Kello 10 se avautui: Innokkaimmat tulivat jo eilen Kimolan kanavalle – Ari Vilamaa oli yksi ensimmäisistä sululla, yleisöä on kerääntynyt paikalle satamäärin ja veneitäkin on liikkeellä, katso kuvat
 6. Nainen kuoli nokkakolarissa Heinolassa - henkilöauto ja kuorma-auto törmäsivät Nelostiellä
 7. Hyvinvointiyhtymä: päivystysavun numerossa ruuhkaa, koronatestien tulokset valmistuvat viiveellä
 8. Lahti ei kannata hyvinvointiyhtymän ja Mehiläisen yhteisyritystä – aikoo tehdä vastaehdotuksen yhtymäkokoukselle
 9. Poliisi julkaisi Hämeen alkuvuoden rikostilastot – huumausainerikoksissa kasvua jopa neljännes, Päijät-Hämeessä törkeiden pahoinpitelyjen määrä nousi vuoden takaisesta
 10. Pelicansin valmennustiimi on kasassa – Päävalmentaja Tommi Niemelä saa rinnalleen tuttuja ja täysin uusia kasvoja
 11. Linnanmäellä heinäkuun lopussa vieraillut seurue altisti huvipuistossa muita koronavirukselle
 12. Viivi ja Wagner 3.8.2020
 13. Syyttäjä hakee United Brotherhoodin johtajaksi epäillylle miehelle tuomiota jengipykälällä - lue yön uutiskooste
 14. Uutiset kasvomaskisuosituksesta räjäyttivät kysynnän: maskit myytiin loppuun osasta apteekkeja – hintahaarukka 1–2 euroa
 15. Kimolan kanava avasi viimein porttinsa, ilman täytti jännittynyt supina ja veneilytunnelissa kajahtelivat riemukkaan kiljahdukset: "Tämä kanava vaikuttaa koko tämän alueen kehitykseen", katso kuvat

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.