Pääkirjoitus: Opiskelijoille tukea alkuun

Lukiota jatkaville on varattu erityistukea kevään poikkeusajasta selviytymiseen. Sami Lettojärvi

Lukuvuoden alku ensi viikolla on monella tapaa poikkeuksellinen koronaviruskriisin ja kesän lomien jälkeen. Lukiot ja ammatilliset oppilaitokset pyrkivät siihen, että mahdollisimman monen opiskelijan lukuvuosi voi alkaa lähiopetuksena. Paljon on kiinni siitä, miten koronavirus pysyy hallinnassa.

Koulutuskeskus Salpauksessa lähiopetuksella alkaa ainakin kaikkien uusien opiskelijoiden opintotaival, jotta heidän kanssaan voidaan käydä läpi henkilökohtaista opintosuunnitelmaa. Sen sijaan ammatti- ja erikoisammattiopiskelijat jatkavat ensi kuun vielä etäopinnoissa.

LAB-ammattikorkeakoulu ja LUT-yliopistoissa tehtiin etukäteen varautumista sekä lähi- että etäopiskeluun sekä näiden yhdistelmään.

Koronaviruskriisi on vaikuttanut koko yhteiskuntaan, mutta se on vaikuttanut erityisesti nuorten ikäluokkiin tavalla, jolla voi olla pitkäaikaisia vaikutuksia. Nuorten tilannetta täytyykin pyrkiä aktiivisesti auttamaan. Väliinputoajien ikäluokkia ei saa syntyä, kuten 90-luvun laman aikaan.

Tänä vuonna moni nuori, jonka opintoihin kuuluu pakollinen työharjoittelu, jäi ilman harjoittelupaikkaa eri toimialojen rajoitusten ja lomautusten vuoksi. On ensiarvoisen tärkeää varmistaa, ettei kenenkään valmistuminen jää poikkeustilanteen vaatimista rajoitustoimista kiinni.

Viime kevään abiturientit joutuivat kovan paikan eteen, kun ylioppilastutkinnon reaalikokeita aikaistettiin. Toinen heihin vaikuttanut muutos oli korkeakoulujen ja yliopistojen valintojen ja pääsykokeiden muuttuminen lennosta. Valtio reagoi lukiosta valmistuneiden tilanteeseen nopeasti lisäämällä opiskelupaikkoja, mistä oli varmasti apua monelle.

Kevään etäopiskelu koettiin erittäin kuormittavaksi.

Valtio on luvannut tukea myös lukio-opiskelijoita, jotta paluu opintojen pariin yhteensä viiden kuukauden etäopetus- ja lomatauon jälkeen onnistuu niiltäkin, jotka kokivat pudonneensa kyydistä etäopetuksen aikana. Tätä varten on varattuna valtion erityisavustusta.

Kansallisen koulutuksen arviointikeskuksen tekemän selvityksen mukaan lukioiden opiskelijakyselyn vastaajista liki puolet oli kokenut opiskelumotivaationsa huonoksi poikkeusolojen aikana. Lukiolaisten Liiton tekemä kysely puolestaan kertoo, että kevään etäopiskelu koettiin erittäin kuormittavaksi.

Siinä mielessä poikkeustilanne lukioissa ja muissa oppilaitoksissa jatkuu. Nuoret tarvitsevat tukea, jotta heidän opintopolkunsa voi jatkua suunnitellulla tavalla.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Kuntaliitto: päätöstä yhteisyrityksestä ei saada aikaiseksi, jos lahtelaiset äänestävät vastaan
 2. Outi Lähde, 27, ei ole koskaan tuntenut seksuaalista vetoa ketään kohtaan, mutta harrastaa silti seksiä – "Minulle on tärkeää, että kumppanini nauttii ja itse saan huomiota ja läheisyyttä"
 3. 31 rattijuoppoa jäi kiinni Hämeen poliisin tehovalvonnassa
 4. Koulut alkavat ensi viikolla: Orimattilassa turvavälit toteutuvat "kohtuullisesti" ja Hollolassa vältetään ylimääräistä hysteriaa 
 5. Syyttäjän mukaan United Brotherhoodin johtajaksi epäilty mies piti väkivallalla uhkaamalla huolta siitä, että ryhmä pysyy ruodussa: "Ihmiset selkeästi jopa pelkäävät häntä"
 6. Lahti ei kannata hyvinvointiyhtymän ja Mehiläisen yhteisyritystä – aikoo tehdä vastaehdotuksen yhtymäkokoukselle
 7. Kimolan kanava avasi viimein porttinsa, ilman täytti jännittynyt supina ja veneilytunnelissa kajahtelivat riemukkaan kiljahdukset: "Tämä kanava vaikuttaa koko tämän alueen kehitykseen", katso kuvat
 8. Lukijalta: Sote-yhteisyritys tuo tehoa ja tekniikkaa
 9. Kuluttajille tarkoitetut kasvomaskit käyvät kaupaksi kuin vessapaperi keväällä – useissa Prismoissa ja Citymarketeissa tarjolla vain tyhjiä hyllyjä
 10. Siirtolapuutarhamökissä kesä jatkuu lokakuulle ja kissat pääsevät ulkoilemaan tarhaan – katso kuvat värikkäästä mökistä
 11. Kymiringillä järjestetään tänä vuonna vielä kolme moottoriurheilukilpailua – Porschet radalle tulevana viikonloppuna
 12. Kalkkisten koulu lakkautuskohteena Asikkalassa – "Varmaan tilannetta joudutaan oikeasti miettimään, koska etäisyys Vääksyyn on suhteellisen pitkä"
 13. Siniset osallistuu kevään kuntavaaleihin – Puoluesihteeri ei tiedä, mitä viisi ex-ministeriä aikovat tehdä
 14. Näppis: Kysyin jo keväällä, kuka ne käytetyt maskit siivoaa, kun niitä on jo nyt kulkuväylien varrella, samoin hanskoja kauppojen pihoilla ja muualla.
 15. Iivo Niskanen jättää sprinttihiihdot suosiolla erikoismiehille ensi talven hiihdon MM-kilpailuissa – ei kuitenkaan halua jättää menestystä "vain yhden kortin varaan"

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Poliisi: Lahden keskustassa ammuttu luoti osui auton ikkunaan
 2. Fingerpori 3.8.2020
 3. Fingerpori 4.8.2020
 4. Kolme henkilöautoa paloi lunastuskuntoon Heinolassa
 5. Kello 10 se avautui: Innokkaimmat tulivat jo eilen Kimolan kanavalle – Ari Vilamaa oli yksi ensimmäisistä sululla, yleisöä on kerääntynyt paikalle satamäärin ja veneitäkin on liikkeellä, katso kuvat
 6. Nainen kuoli nokkakolarissa Heinolassa - henkilöauto ja kuorma-auto törmäsivät Nelostiellä
 7. Hyvinvointiyhtymä: päivystysavun numerossa ruuhkaa, koronatestien tulokset valmistuvat viiveellä
 8. Lahti ei kannata hyvinvointiyhtymän ja Mehiläisen yhteisyritystä – aikoo tehdä vastaehdotuksen yhtymäkokoukselle
 9. Poliisi julkaisi Hämeen alkuvuoden rikostilastot – huumausainerikoksissa kasvua jopa neljännes, Päijät-Hämeessä törkeiden pahoinpitelyjen määrä nousi vuoden takaisesta
 10. Pelicansin valmennustiimi on kasassa – Päävalmentaja Tommi Niemelä saa rinnalleen tuttuja ja täysin uusia kasvoja
 11. Linnanmäellä heinäkuun lopussa vieraillut seurue altisti huvipuistossa muita koronavirukselle
 12. Viivi ja Wagner 3.8.2020
 13. Syyttäjä hakee United Brotherhoodin johtajaksi epäillylle miehelle tuomiota jengipykälällä - lue yön uutiskooste
 14. Uutiset kasvomaskisuosituksesta räjäyttivät kysynnän: maskit myytiin loppuun osasta apteekkeja – hintahaarukka 1–2 euroa
 15. Kimolan kanava avasi viimein porttinsa, ilman täytti jännittynyt supina ja veneilytunnelissa kajahtelivat riemukkaan kiljahdukset: "Tämä kanava vaikuttaa koko tämän alueen kehitykseen", katso kuvat

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.