Pääkirjoitus: Opiskelijoille tukea alkuun

Lukiota jatkaville on varattu erityistukea kevään poikkeusajasta selviytymiseen. Sami Lettojärvi

Lukuvuoden alku ensi viikolla on monella tapaa poikkeuksellinen koronaviruskriisin ja kesän lomien jälkeen. Lukiot ja ammatilliset oppilaitokset pyrkivät siihen, että mahdollisimman monen opiskelijan lukuvuosi voi alkaa lähiopetuksena. Paljon on kiinni siitä, miten koronavirus pysyy hallinnassa.

Koulutuskeskus Salpauksessa lähiopetuksella alkaa ainakin kaikkien uusien opiskelijoiden opintotaival, jotta heidän kanssaan voidaan käydä läpi henkilökohtaista opintosuunnitelmaa. Sen sijaan ammatti- ja erikoisammattiopiskelijat jatkavat ensi kuun vielä etäopinnoissa.

LAB-ammattikorkeakoulu ja LUT-yliopistoissa tehtiin etukäteen varautumista sekä lähi- että etäopiskeluun sekä näiden yhdistelmään.

Koronaviruskriisi on vaikuttanut koko yhteiskuntaan, mutta se on vaikuttanut erityisesti nuorten ikäluokkiin tavalla, jolla voi olla pitkäaikaisia vaikutuksia. Nuorten tilannetta täytyykin pyrkiä aktiivisesti auttamaan. Väliinputoajien ikäluokkia ei saa syntyä, kuten 90-luvun laman aikaan.

Tänä vuonna moni nuori, jonka opintoihin kuuluu pakollinen työharjoittelu, jäi ilman harjoittelupaikkaa eri toimialojen rajoitusten ja lomautusten vuoksi. On ensiarvoisen tärkeää varmistaa, ettei kenenkään valmistuminen jää poikkeustilanteen vaatimista rajoitustoimista kiinni.

Viime kevään abiturientit joutuivat kovan paikan eteen, kun ylioppilastutkinnon reaalikokeita aikaistettiin. Toinen heihin vaikuttanut muutos oli korkeakoulujen ja yliopistojen valintojen ja pääsykokeiden muuttuminen lennosta. Valtio reagoi lukiosta valmistuneiden tilanteeseen nopeasti lisäämällä opiskelupaikkoja, mistä oli varmasti apua monelle.

Kevään etäopiskelu koettiin erittäin kuormittavaksi.

Valtio on luvannut tukea myös lukio-opiskelijoita, jotta paluu opintojen pariin yhteensä viiden kuukauden etäopetus- ja lomatauon jälkeen onnistuu niiltäkin, jotka kokivat pudonneensa kyydistä etäopetuksen aikana. Tätä varten on varattuna valtion erityisavustusta.

Kansallisen koulutuksen arviointikeskuksen tekemän selvityksen mukaan lukioiden opiskelijakyselyn vastaajista liki puolet oli kokenut opiskelumotivaationsa huonoksi poikkeusolojen aikana. Lukiolaisten Liiton tekemä kysely puolestaan kertoo, että kevään etäopiskelu koettiin erittäin kuormittavaksi.

Siinä mielessä poikkeustilanne lukioissa ja muissa oppilaitoksissa jatkuu. Nuoret tarvitsevat tukea, jotta heidän opintopolkunsa voi jatkua suunnitellulla tavalla.

Kommentoi

Uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut