Kimmo Kankaan Esalainen: Koronakeväänä luottamus kasvoi, mutta harvenivatko etätyöepäilijöiden rivit pysyvästi?

Koronaviruksen yhteiskunnallisista, taloudellisista, sosiaalisista ja terveydellisistä vaikutuksista on kirjoitettu varmaankin palstakilometreittäin. Tämä kirjoitus jatkaa mittaa muutamalla sentillä. Yritän kuitenkin keskittyä koronaviruksesta aiheutuneeseen hyvään. Virus nimittäin on synnyttänyt, kasvattanut ja palauttanut luottamusta.

Kimmokkeen kirjoitukselle antoi Suomen rehtoriyhdistyksen puheenjohtajan Antti Ikosen taannoin Ylelle antama kommentti. Kevään etäkoulunkäynnin haasteista ja riskeistä on puhuttu paljon, mutta Ikonen muistutti myös pakon edessä syntyneestä hyvästä. Monen opettajan oli poikkeuksellisessa tilanteessa luotettava oppilaiden kykyyn ja haluun toimia itsenäisesti. Vaikka ongelmiakin toki ilmeni, olivat pakon saneleman tilanteen seuraukset lopulta monesti hyvin positiiviset. Usko omiin kykyihin ja taitoihin vahvistui. Niin oppilailla kuin opettajilla.

Koululaisten lisäksi etätöihin siirryttiin myös monella työpaikalla. Vaikka etenkään satunnaisten etätöiden tekeminen ei ole mikään uusi asia, on osalla työpaikoista saattanut olla vallalla ainakin ääneen lausumaton epäilys siitä, miten työt hoituvat, kun työtä ei tehdä omalla pisteellä. Rumimmillaan kyse on puhtaasta epäluottamuksesta: työntekijän epäillään laiskottelevan, ellei esimies ole vieressä valvomassa.

Onneksi tällaiset työpaikat lienivät harvassa ennen koronavirusta, ja nyt etätyöepäilijöiden rivien voi toivoa harvenneen entisestään. Kun etätöihin oli siirryttävä kokonaan tai valtaosin, havaittiin työpaikkojen kulmahuoneissakin, että työt kyllä hoituivat.

Koronaviruksen mahdollisen toisen aallon vakavuus on vielä arvailujen varassa, mutta melkoisella varmuudella voi olettaa etänä tehtävän työn yleistyvän pysyvästikin. Se, kuinka suuri muutos tulee olemaan, jää nähtäväksi. Työpaikoilla on edelleen kiistattomat etunsa, eikä etätyö ole kaikille mieluinen vaihtoehto. Henkisiä esteitä ylitettiin kevään ja alkukesän aikana joka tapauksessa roppakaupalla.

Koronakevät ja -kesä merkitsivät luottamuksen palautumista myös muun muassa hallinnolle ja julkiselle terveydenhuollolle. Vaikka keskustelua on usein käyty todellisten ja kuviteltujen epäonnistumisten, epäselvyyksien ja ristiriitojen ympärillä, suoriutui niin hallitus kuin valtion ja kuntien virkakoneistokin kriisistä eittämättä varsin hyvin. Jopa eduskuntaan syntyi kriisin keskellä varsin vankkumaton yksimielisyys.

Sama koskee julkista terveydenhoitoa, joka ikiliikkujaksi osoittautuneen sote-uudistuksen myllynkivissä on jauhettu useaan otteeseen niin tehottomaksi kuin kalliiksikin. Koronakriisissä julkinen terveydenhoito osoitti kykynsä ja toimivuutensa.

Koronavirus synnytti siis myönteisiäkin ilmiöitä, mutta kuinka pysyviä ne lopulta ovat? Kesällä helpottanut tartuntatilanne on osoittanut ainakin sen, että vanhoihin huonoihin tapoihin on helppo luiskahtaa takaisin. Se on inhimillistä, mutta samalla täytyy toivoa, että ainakin jonkinlainen muistijälki on pysyvä. Luottamus siihen, että pärjäämme kyllä silloin, ja kenties etenkin silloin, kun hätä oikeasti on suuri.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Kuntaliitto: päätöstä yhteisyrityksestä ei saada aikaiseksi, jos lahtelaiset äänestävät vastaan
 2. Outi Lähde, 27, ei ole koskaan tuntenut seksuaalista vetoa ketään kohtaan, mutta harrastaa silti seksiä – "Minulle on tärkeää, että kumppanini nauttii ja itse saan huomiota ja läheisyyttä"
 3. 31 rattijuoppoa jäi kiinni Hämeen poliisin tehovalvonnassa
 4. Koulut alkavat ensi viikolla: Orimattilassa turvavälit toteutuvat "kohtuullisesti" ja Hollolassa vältetään ylimääräistä hysteriaa 
 5. Syyttäjän mukaan United Brotherhoodin johtajaksi epäilty mies piti väkivallalla uhkaamalla huolta siitä, että ryhmä pysyy ruodussa: "Ihmiset selkeästi jopa pelkäävät häntä"
 6. Lahti ei kannata hyvinvointiyhtymän ja Mehiläisen yhteisyritystä – aikoo tehdä vastaehdotuksen yhtymäkokoukselle
 7. Siirtolapuutarhamökissä kesä jatkuu lokakuulle ja kissat pääsevät ulkoilemaan tarhaan – katso kuvat värikkäästä mökistä
 8. Kimolan kanava avasi viimein porttinsa, ilman täytti jännittynyt supina ja veneilytunnelissa kajahtelivat riemukkaan kiljahdukset: "Tämä kanava vaikuttaa koko tämän alueen kehitykseen", katso kuvat
 9. Kymiringillä järjestetään tänä vuonna vielä kolme moottoriurheilukilpailua – Porschet radalle tulevana viikonloppuna
 10. Kalkkisten koulu lakkautuskohteena Asikkalassa – "Varmaan tilannetta joudutaan oikeasti miettimään, koska etäisyys Vääksyyn on suhteellisen pitkä"
 11. Siniset osallistuu kevään kuntavaaleihin – Puoluesihteeri ei tiedä, mitä viisi ex-ministeriä aikovat tehdä
 12. Näppis: Kysyin jo keväällä, kuka ne käytetyt maskit siivoaa, kun niitä on jo nyt kulkuväylien varrella, samoin hanskoja kauppojen pihoilla ja muualla.
 13. Iivo Niskanen jättää sprinttihiihdot suosiolla erikoismiehille ensi talven hiihdon MM-kilpailuissa – ei kuitenkaan halua jättää menestystä "vain yhden kortin varaan"
 14. Lahden kaupunginhallitus käveli lautakunnan yli, Löylykadun asuinalue uuteen harkintaan
 15. Kävelystä saa pienten muutosten avulla tavallista tehokkaampaa – katso personal trainerin vinkit

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Poliisi: Lahden keskustassa ammuttu luoti osui auton ikkunaan
 2. Fingerpori 3.8.2020
 3. Kolme henkilöautoa paloi lunastuskuntoon Heinolassa
 4. Fingerpori 4.8.2020
 5. Kello 10 se avautui: Innokkaimmat tulivat jo eilen Kimolan kanavalle – Ari Vilamaa oli yksi ensimmäisistä sululla, yleisöä on kerääntynyt paikalle satamäärin ja veneitäkin on liikkeellä, katso kuvat
 6. Nainen kuoli nokkakolarissa Heinolassa - henkilöauto ja kuorma-auto törmäsivät Nelostiellä
 7. Hyvinvointiyhtymä: päivystysavun numerossa ruuhkaa, koronatestien tulokset valmistuvat viiveellä
 8. Lahti ei kannata hyvinvointiyhtymän ja Mehiläisen yhteisyritystä – aikoo tehdä vastaehdotuksen yhtymäkokoukselle
 9. Pelicansin valmennustiimi on kasassa – Päävalmentaja Tommi Niemelä saa rinnalleen tuttuja ja täysin uusia kasvoja
 10. Poliisi julkaisi Hämeen alkuvuoden rikostilastot – huumausainerikoksissa kasvua jopa neljännes, Päijät-Hämeessä törkeiden pahoinpitelyjen määrä nousi vuoden takaisesta
 11. Linnanmäellä heinäkuun lopussa vieraillut seurue altisti huvipuistossa muita koronavirukselle
 12. Viivi ja Wagner 3.8.2020
 13. Syyttäjä hakee United Brotherhoodin johtajaksi epäillylle miehelle tuomiota jengipykälällä - lue yön uutiskooste
 14. Uutiset kasvomaskisuosituksesta räjäyttivät kysynnän: maskit myytiin loppuun osasta apteekkeja – hintahaarukka 1–2 euroa
 15. Kimolan kanava avasi viimein porttinsa, ilman täytti jännittynyt supina ja veneilytunnelissa kajahtelivat riemukkaan kiljahdukset: "Tämä kanava vaikuttaa koko tämän alueen kehitykseen", katso kuvat

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.