Lukijalta: Metsästys opettaa linnun pelkäämään ihmistä

Pekka Pasanen

Valkoposkihanhesta on tullut ongelma, jota on erittäin vaikea enää korjata. Mikään yllätys se ei ole, sillä metsästäjänä olen tiennyt sen jo vuosia sitten. Laji, joka nauttii täydellistä suojaa, oppii hetkessä, että ihminen ei ole sen vihollinen.

Voisivatko valkoposkihanhia karkottaa hanhen ulosteiden siivoajat, kysyy Jani Wallenius – "Minä voin vaikka opettaa"

Metsästäessäni kanadanhanhia olen oppinut sen, ettei ammuttua lintua pidä hakea heti pois vaan odottaa mitä parvi tekee. Hyvin usein nimittäin käy niin, että aikansa kaarreltuaan parvi laskeutuu samalle paikalle mistä hetki sitten ammuttiin lajitoveri.

Jos olen pakotettu noutamaan ammutun linnun kun muu parvi on vielä näkyvillä, seuraa siitä että tämä parvi ei enää tule samalle paikalle takaisin. Yksinkertaista ja toimii.

Ampumalla hanhia voi karkottaa vain siellä, missä siihen on lupa. Ihmispelko säilyy kuitenkin eikä hanhi helposti mene sinne missä on ihmisiä.

En sorsasta, joten en ole kiinnostunut valkoposkesta vaikka se olisi riistalintu. Kooltaan se on hiukan heinäsorsaa suurempi, joten saavutettu hyöty (paisti) on niin pieni vaivannäköön verrattuna, ettei se kannata. Kanadanhanhi sen sijaan on kookas ja erittäin maukas oikein laitettuna.

Meille metsästäjille ei ole selvinnyt, miksi valkoposki on Suomessa rauhoitettu, kun samaan aikaan metsästys on mahdollista sekä Ruotsissa että Virossa. Epäilyjä on, että ympäristökeskuksessa päätöksiä tekevät eivät ymmärrä näistä asioista yhtään mitään.

Ihmispelko säilyy kuitenkin eikä hanhi helposti mene sinne missä on ihmisiä.

Huvittavilta kuulostavat joidenkin henkilöiden puolustelut, ettei valkoposken uloste ole ongelma eikä terveysriski.

Hui hai, sanon minä. Pska on pskaa, tulipa se ihmiseltä tai elukalta. Hanhi on tässä asiassa kuin kone, kun se syö ja ulostaa kymmenen minuutin välein.

Uskon että moni metsästäjä on valmis talkoisiin, mutta niin että se tehdään järkevästi ja toimivasti. Ei hyssyttelemällä ja jätöksiä haravoimalla vaan siten että se toimii.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu