Lukijalta: Onko laskettu EU:lle maksettu hinta ja saatu hyöty? Tulevaisuus on heikolla pohjalla

Seppo Koskinen

Suomi on velkaantunut huimaa vauhtia jo pidemmän aikaa ja tämä korona kaikkine ilmiöineen pahensi tilannetta lisää. Tämäkin EU:n tukipaketti/lainasysteemi sitoi Suomen vuosikymmeniksi pysyvän nettomaksajan rooliin.

Onkohan kukaan koskaan laskenut ne miljardit joita maamme on tuohon Unioniin syytänyt, jos kaikki siihen liittyvä otetaan mukaan? Ei ainakaan mistään sitä tietoa saa nähtäväksi.

Toisinpäin ajatellen, mitä me olemme siitä hyötyneet? Aina pitää katsoa sijoitetun rahan tuotto ja hyöty suhteessa toisiinsa. Me emme kansakuntana ole velvoitettuja kustantamaan toisten maiden huonoa taloudenhoitoa, eikä meillä ole siihen pian edes taloudellisia mahdollisuuksiakaan.

Tuo EU:n velka- ja tukipaketti on maksuaikoineen niin pitkä, että sinä aikana EU todennäköisesti hajoaa, koska nähtävissä on jo eri maiden omia tavoitteita ja Britannian ero EU:sta antoi jo vinkkejä tulevasta. Kuinka sitten käy noiden velkojen ja saatavien?

Kansakuntana me olemme menossa taloudellisesti huonompaan suuntaan jo yksistään huoltajuussuhteen koko ajan heikentyessä ja väestön ikääntyessä.

Lisäksi meillä on aivan liian suuri julkishallinto suhteessa bruttokansantuotteeseen.

Köyhyysrajan alapuolelle siirtyy yhä enemmän ihmisiä ja sosiaaliset ongelmamme ovat nopeasti lisääntymässä.

Vastaavaa mittasuhdetta väestön lukumäärään nähden ei ole muualla Euroopassa. Julkishallinnon kasvu vie tärkeitä panostuksia tuottavan työn tuotekehitykseltä ja opetuksesta.

Julkishallinto ei ole vientituote, mutta sen keventäminen on nyky-yhteiskunnassa mahdoton urakka. Siihen ei ole uskallusta puuttua sielläkään, mistä sen voisi aloittaa.

Kytkökset valtiovaltaan ja lainsäädäntään ovat teräksenlujat. Kansa maksaa sellaisesta mitä se ei tarvitse eikä kohtaa sitä omassa elämässään.

Meidän korkeat elinkustannuksemme ovat monelle ylivoimaisia. Ei olisi varaa yhtään mistään kohtaa lisätä kansalaisten maksukyvyn ylittäviä kustannuksia.

Köyhyysrajan alapuolelle siirtyy yhä enemmän ihmisiä ja sosiaaliset ongelmamme ovat nopeasti lisääntymässä.

Kaikki mahdolliset taloudelliset resurssit on välttämätöntä suunnata kansalaistemme tulevaisuuden turvaksi. Oma maa ensin, sitten muualle jos siihen on varaa.

Kirjoittaja on Lahden varavaltuutettu (sd)

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Liian tiivis istuminen on puhuttanut FC Lahden kotipeleissä – "On vaikeaa lähteä ihmisiä siirtelemään", sanoo toimitusjohtaja
 2. Perhoset ovat melkoisia linssiluteita – katso lukijoiden kuvat auringossa paistattelevista päiväperhosista
 3. Villähteellä kahden auton kylkikolari
 4. Suora lähetys: Katso MiPK-Reipas-ottelu tästä tänään
 5. Rulla-ampumahiihdon SM-kultaa napanneella Mari Ederillä riittää yhä työsarkaa ampumapaikalla – "Ainoa mysteeri on enää se, miten saan virheet mahdollisimman nopeasti korjattua" 
 6. Lahden Ratsastajien Iina Kauhanen voittoon Ypäjällä
 7. Helvetinjärven kansallispuisto hurmaa jylhillä kalliomaisemillaan – "Toivon, että suomalaiset ovat ymmärtäneet, että meillä on todella hienot maisemat eikä meidän tarvitse aina lähteä Kanarialle"
 8. "Jos olisi odotettu valmista, ei täällä olisi mitään" – Virolainen Maigi Korhonen muutti maalle Suomeen ja löysi kyläyhteisön, jolle teki talkootöitä öisinkin
 9. Nuoret miehet ajoivat kilpaa Lahdessa, toisella yli satasen nopeus taajama-alueella
 10. Seppälä ja Eder voittivat rulla-ampumahiihdon yhteislähtömestaruudet – ohilaukauksia kertyi Hollolan helteessä kosolti
 11. Rakennuskannan rekisteritiedoissa puutteita – Lahdessa tähän mennessä oikein joka neljännen kerrostalon tiedot, Hartolassa rekisteristä puuttui jopa puolet rakennuksista
 12. Turun lentoasemalla koronatestattiin koko lentokoneellinen Pohjois-Makedoniasta saapuneita matkustajia
 13. Beirutin räjähdys jätti jälkeensä kymmeniä metrejä syvän kraatterin – Libanonissa ensimmäinen ministeriero tiistaisen räjähdyksen jälkeen
 14. Keskustan puheenjohtajaehdokkaat osallistuivat Kärkölässä vuosikokoukseen, jossa kuultiin yleisön vahvoja mielipiteitä: "Toivon, että uusi puheenjohtaja nostaa puolueen suosta, johon se on joutunut"
 15. Sibeliustalon Finlandia-klubi pyrkii avaamaan ovensa syyskuussa – yritystapahtumien ja kokousten varaustilanne normalisoitumassa

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.