Pääkirjoitus: Moni pörssiyhtiö ylitti odotukset koronakriisin keskellä

Lahden Nastolassa putkijärjestelmiä valmistava Uponor on yksi alkuvuoden onnistujista. Mirja Hussain

Monet yritykset ovat selvinneet korona-ajasta odotettua pienemmin vaurioin. Suomalaiset pörssiyhtiöt ovat yksi toisensa jälkeen lyöneet pöytään analyytikoiden ennustettua parempia lukuja kertoessaan vuoden alkupuoliskon tuloksestaan.

Onnistujien joukossa on Lahden Nastolassa putkijärjestelmiä valmistava Uponor, joka koronapandemiasta huolimatta kasvatti tammi-kesäkuun liikevoittoaan peräti 49 prosenttia. Yhtiön mukaan kannattavuutta ovat parantaneet muun muassa tiukka kulukuri ja hyvä tilanne etenkin Yhdysvaltojen asuntorakentamisessa.

Uponorin osake kallistui hyvien uutisten siivittämänä 30 prosenttia. Vastaaviin harppauksiin ovat kesän aikana kyenneet useat pörssiyhtiöt.

Esimerkiksi polttoaineita jalostavan Nesteen osake kohosi ennätystasolle, vaikka yhtiön tulos heikkeni liikkumisen ja öljytuotteiden kysynnän vähentyessä. Odotuksia paremmasta tuloksesta ovat heinäkuussa kertoneet myös muiden muassa konepajayhtiö Valmet, nostolaitevalmistaja Cargotec sekä pakkausvalmistaja Huhtamäki.

Kaikilla pörssiyrityksillä ei toki mene koronakriisin keskellä hyvin. Lahden Nastolassa pääkonttoriaan pitävän Rauten liiketoimintaan koronaviruksen torjumiseksi asetetut rajoitukset ja lisääntynyt epävarmuus iskivät huhti-kesäkuussa täydellä voimallaan. Puuteollisuuden koneita valmistava yritys arvioi liikevaihtonsa laskevan ja tuloksensa heikkenevän selvästi viime vuodesta.

Oma lukunsa on lentoyhtiö Finnair, joka teki huhti-kesäkuussa tappiota noin 174 miljoonaa euroa.

Kurssit ovat nousseet hämmästyttävän nopeasti .

Talouden suhdannetta ennakoivan ostopäälliköiden indeksin perusteella euroalueen talous on alkanut kasvaa heinäkuussa. Myös saksalaisten yritysjohtajien luottamusta mittaava indeksi on noussut markkinoiden odotuksia ripeämmin. Nämä ovat hyviä merkkejä vientiteollisuudesta elävälle Suomelle.

Helsingin pörssin yleisindeksi on kohonnut maaliskuun koronakuopasta yli 40 prosenttia ja on enää muutaman prosentin jäljessä tammikuun alun tilanteesta. Kurssit ovat nousseet hämmästyttävän nopeasti ja vakaasti ottaen huomioon, että koronapandemia jyllää monissa maailman kolkissa täydellä voimallaan ja tekee nyt Euroopassakin uutta tuloaan.

Taloudessa voi olla edessä vielä vaikeita aikoja, jos liikkumiselle, palveluille ja tapahtumille asetettuja rajoituksia joudutaan kiristämään uudelleen. Tämän tosin ei pitäisi olla markkinoille yhtä shokeeraava yllätys kuin globaalin virusepidemian puhkeaminen oli maaliskuussa. Toivoa paremmasta antavat tiedot siitä, että kehitteillä olevaa koronarokotetta on kokeiltu ihmisiin lupaavin tuloksin.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Liian tiivis istuminen on puhuttanut FC Lahden kotipeleissä – "On vaikeaa lähteä ihmisiä siirtelemään", sanoo toimitusjohtaja
 2. Villähteellä kahden auton kylkikolari
 3. Suora lähetys: Katso MiPK-Reipas-ottelu tästä tänään
 4. Perhoset ovat melkoisia linssiluteita – katso lukijoiden kuvat auringossa paistattelevista päiväperhosista
 5. Lastenlauluja lauletaan suositussa yhteislaulutilaisuudessa Lahdessa torstaina
 6. Rulla-ampumahiihdon SM-kultaa napanneella Mari Ederillä riittää yhä työsarkaa ampumapaikalla – "Ainoa mysteeri on enää se, miten saan virheet mahdollisimman nopeasti korjattua" 
 7. Lahden Ratsastajien Iina Kauhanen voittoon Ypäjällä
 8. Helvetinjärven kansallispuisto hurmaa jylhillä kalliomaisemillaan – "Toivon, että suomalaiset ovat ymmärtäneet, että meillä on todella hienot maisemat eikä meidän tarvitse aina lähteä Kanarialle"
 9. "Jos olisi odotettu valmista, ei täällä olisi mitään" – Virolainen Maigi Korhonen muutti maalle Suomeen ja löysi kyläyhteisön, jolle teki talkootöitä öisinkin
 10. Nuoret miehet ajoivat kilpaa Lahdessa, toisella yli satasen nopeus taajama-alueella
 11. Seppälä ja Eder voittivat rulla-ampumahiihdon yhteislähtömestaruudet – ohilaukauksia kertyi Hollolan helteessä kosolti
 12. Rakennuskannan rekisteritiedoissa puutteita – Lahdessa tähän mennessä oikein joka neljännen kerrostalon tiedot, Hartolassa rekisteristä puuttui jopa puolet rakennuksista
 13. Turun lentoasemalla koronatestattiin koko lentokoneellinen Pohjois-Makedoniasta saapuneita matkustajia
 14. Beirutin räjähdys jätti jälkeensä kymmeniä metrejä syvän kraatterin – Libanonissa ensimmäinen ministeriero tiistaisen räjähdyksen jälkeen
 15. Keskustan puheenjohtajaehdokkaat osallistuivat Kärkölässä vuosikokoukseen, jossa kuultiin yleisön vahvoja mielipiteitä: "Toivon, että uusi puheenjohtaja nostaa puolueen suosta, johon se on joutunut"

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.