Lukijalta: Koronatukea annetaan huonon taloudenpidon paikkaajaksi – Italian mafia odottaa

Airi Pulkkinen

EU:n elvytyspaketin, 750 miljardia euroa (puoliksi avustuksia, puoliksi lainoja), suurimpia saajia ovat Italia, Espanja, Ranska, Kreikka ja Portugali. Siis rahaa maille, joissa EU:n budjettisääntöjä ei ole vuosikausiin noudatettu, ei myöskään EU-mahtimaa Ranskassa.

On muistettava, että EU-maat ovat jo huhtikuussa sopineet 540 miljardin koronahätälainoista. Italia on jäänyt odottamaan ilmaisia avustuksia. Suomen laskennalliset maksut 390 miljardista eurosta olisivat alustavan arvion mukaan 6,6 miljardia euroa ja sitä maksettaisiin vuoteen 2058 saakka.

Tämä on vasta päänavaus, sillä EU-maiden yhteisvastuullinen velka jää unionin työkalupakkiin.

Suurempi ongelma ovat Italian ja Espanjan velat. Nämä velkaantumiset ovat olleet jo vuosia EU:ssa tiedossa. Ranska ja Saksa ovat ottaneet tietoisen riskin luotottaessaan näitä raskaasti velkaantuneita maita. Sanktiomenettelyihin ei ole ryhdytty maiden EU-vastaisuuden pelossa.

Suomalaisilla veronmaksajilla ei ole osuutta eikä arpaa heidän välisiinsä sopimuksiin ja rahaongelmiin. Raskaasti verotettu Suomen kansa joutuu avustamaan kotitalouksiltaan rikkaampia, matalan veroasteen etelän maita. Jo oma kansallinen koronavelkamme aiheuttaa 19 miljardia lisävelkaa.

Veronkeruu Italiassa on erityisen tehotonta; veronkierto, harmaa talous, mafia ja korruptio ovat maan tapa. Italian mafian vastainen tutkimusvirasto DIA varoitti juuri, että mafia laatii jo strategioita päästäkseen käsiksi EUn satojen miljardien eurojen elvytyspakettiin, kertoo uutistoimisto AP.

Tätä menoa meistä on oikeasti tulossa Pohjolan Kreikka .

DIA:n mukaan mafia voisi päästä rahoihin käsiksi muun muassa korruption kautta sekä hyödyntämällä Italian hidasta ja tehotonta byrokratiaa.

Elvytyspaketti kiristää hyvin hoitaneiden, mm. Suomen elpymistä. Sopimuksen laiha lohtu se, että saimme pitää maataloustuet ennallaan.

Ranskan presidentti Emmanuel Macron on jo pitkään esittänyt euroon kuuluville maille yhteistä budjettia, yhteistä valtiovarainministeriä, veronkantoa ja yhteisvastuun lisäämistä jäsenmaiden kesken. Ei ole yllätys, että Macronin mielestä integraatiota pitää vähin äänin syventää ja ottaa aimo askel kohti liittovaltiota.

Mahdollistiko nyt korona tämän unelman toteutumiseen?

Tällaisella politiikalla talouskriisi jatkuu Välimeren EU-maissa. Se tulee täydellä voimalla meillekin, jos antaudumme muiden määräiltäviksi. Tätä menoa meistä on oikeasti tulossa Pohjolan Kreikka. Luottoluokittaja Fitch varoitti Suomea kuukausi sitten velkaantumisesta.

Elvytyspaketti on tukipaketti, jolla pidetään euroa pystyssä. Yhteisvaluutta on itse asiassa euroalueen taloudellisen kehityksen jarru, sillä se pakottaa tukemaan rapakuntoisia maita taloutensa paremmin hoitaneiden maiden lompakosta.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.