Ida Nivan Esalainen: Käsien peseminen kannattaa aina – myös koronatilanteen rauhoituttua

Ida Niva

Kun koronavirus alkoi keväällä levitä Suomessa, suomalaisten käsihygienia nousi ennennäkemättömälle tasolle. Kauppojen käsidesi- ja saippuahyllyt tyhjenivät, ja käsidesipulloja alkoi ilmestyä liikkeiden tuulikaappeihin ja ennen etätöihin siirtymistä myös työpöytien kulmille. Suositusten mukaista 20 sekuntia kestävää käsien pesua harjoiteltiin esimerkiksi Ukko Nooaa hoilaamalla.

Vaikka rajoituksia on purettu ja elämä on monilta osin palannut ennalleen, viheliäinen virus ja käsienpesusuositukset ovat edelleen ajankohtaisia. Kaupat, kuppilat ja kampaamot kertovat asioinnin olevan turvallista, koska tiloja siivotaan ja desinfioidaan ahkerasti. Kaupoissa raikuvat kuulutukset, jotka kehottavat välttämään tuotteiden turhaa koskettelua ja tekemään ostoksia puhtain käsin.

Osalle meistä nämä hygieniasuositukset ovat olleet itsestään selvä osa arkea jo ennen kuin koronasta oli kuultukaan. Suosituksia ensi kertaa lukiessani totesin, ettei minun tarvitse muuttaa käytöstäni mitenkään. Ainoa uusi asia oli ihmisjoukkojen välttely ja turvavälin pitäminen.

Pesen kädet huolellisesti aina työpaikalle saapuessani ja sieltä lähtiessäni. Kotiin tullessani suuntaan ensimmäiseksi käsipesulle, jotta en levitä ulkoa saamiani bakteereja ympäri kotiani. Huolellinen saippuointi kestää tietysti 20 sekuntia. Jos käytän käsidesiä, otan sitä niin paljon, että kädet kastuvat kunnolla. Vältän kaiteiden ja ovenkahvojen koskettelua julkisissa tiloissa. En koske ruokaan enkä kasvoihini, jos en ole ensin pessyt käsiä. Tämä on tärkein sääntö, josta en poikkea koskaan.

Kuulostaako vaivalloiselta? Vaivannäön ansiosta olen koko aikuisikäni sairastanut erittäin harvoin.

Koko kevään ajan uutisista ovat pysyneet poissa tavanomaiset kausivitsaukset: influenssa, kausiflunssa ja norovirus. Jos tautitapauksia on ollut, ne eivät ymmärrettävästä syystä ole juuri saaneet palstatilaa. Todennäköistä kuitenkin on, että liikkumisrajoitusten ja hygieniasuositusten vuoksi taudit eivät ole päässeet leviämään juuri ollenkaan. Siksi ehdotankin, että koronaepidemian aikaisesta hygieniatasosta tulee uusi normaali. Miksi ihmeessä käsidesipullot pitäisi poistaa kauppojen auloista ja julkisten tilojen siivousta vähentää? Kättelykin on aivan turha ja vanhanaikainen tapa, josta olisi syytä luopua pysyvästi.

Lievienkin tautien leviämistä voisi varmasti vähentää, jos kaikki suhtautuisivat käsihygieniaan yhtä vakavasti kuin koronakeväänä. Kukapa nyt tahtoisi vuotavaa nenää tai vatsatautia riesakseen. Tietenkään käsien pesu ei automaattisesti anna immuniteettia kaikkia tarttuvia tauteja vastaan, mutta varmasti siitä olisi jonkin verran hyötyä. Kansantalous kiittäisi, sillä käsidesin kasvanut kysyntä loisi uusia työpaikkoja ja sairauspoissaolot vähenisivät.

Vaikka tavalliset flunssapöpöt eivät huolettaisi, tulevaisuudessa joudumme todennäköisesti kohtaamaan koronan toisen aallon lisäksi myös muita herkästi leviäviä vaarallisia tauteja. Ehkä pääsisimme vähemmällä, jos muistaisimme pestä käsiä myös koronatilanteen rauhoituttua.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.