Ida Nivan Esalainen: Käsien peseminen kannattaa aina – myös koronatilanteen rauhoituttua

Ida Niva

Kun koronavirus alkoi keväällä levitä Suomessa, suomalaisten käsihygienia nousi ennennäkemättömälle tasolle. Kauppojen käsidesi- ja saippuahyllyt tyhjenivät, ja käsidesipulloja alkoi ilmestyä liikkeiden tuulikaappeihin ja ennen etätöihin siirtymistä myös työpöytien kulmille. Suositusten mukaista 20 sekuntia kestävää käsien pesua harjoiteltiin esimerkiksi Ukko Nooaa hoilaamalla.

Vaikka rajoituksia on purettu ja elämä on monilta osin palannut ennalleen, viheliäinen virus ja käsienpesusuositukset ovat edelleen ajankohtaisia. Kaupat, kuppilat ja kampaamot kertovat asioinnin olevan turvallista, koska tiloja siivotaan ja desinfioidaan ahkerasti. Kaupoissa raikuvat kuulutukset, jotka kehottavat välttämään tuotteiden turhaa koskettelua ja tekemään ostoksia puhtain käsin.

Osalle meistä nämä hygieniasuositukset ovat olleet itsestään selvä osa arkea jo ennen kuin koronasta oli kuultukaan. Suosituksia ensi kertaa lukiessani totesin, ettei minun tarvitse muuttaa käytöstäni mitenkään. Ainoa uusi asia oli ihmisjoukkojen välttely ja turvavälin pitäminen.

Pesen kädet huolellisesti aina työpaikalle saapuessani ja sieltä lähtiessäni. Kotiin tullessani suuntaan ensimmäiseksi käsipesulle, jotta en levitä ulkoa saamiani bakteereja ympäri kotiani. Huolellinen saippuointi kestää tietysti 20 sekuntia. Jos käytän käsidesiä, otan sitä niin paljon, että kädet kastuvat kunnolla. Vältän kaiteiden ja ovenkahvojen koskettelua julkisissa tiloissa. En koske ruokaan enkä kasvoihini, jos en ole ensin pessyt käsiä. Tämä on tärkein sääntö, josta en poikkea koskaan.

Kuulostaako vaivalloiselta? Vaivannäön ansiosta olen koko aikuisikäni sairastanut erittäin harvoin.

Koko kevään ajan uutisista ovat pysyneet poissa tavanomaiset kausivitsaukset: influenssa, kausiflunssa ja norovirus. Jos tautitapauksia on ollut, ne eivät ymmärrettävästä syystä ole juuri saaneet palstatilaa. Todennäköistä kuitenkin on, että liikkumisrajoitusten ja hygieniasuositusten vuoksi taudit eivät ole päässeet leviämään juuri ollenkaan. Siksi ehdotankin, että koronaepidemian aikaisesta hygieniatasosta tulee uusi normaali. Miksi ihmeessä käsidesipullot pitäisi poistaa kauppojen auloista ja julkisten tilojen siivousta vähentää? Kättelykin on aivan turha ja vanhanaikainen tapa, josta olisi syytä luopua pysyvästi.

Lievienkin tautien leviämistä voisi varmasti vähentää, jos kaikki suhtautuisivat käsihygieniaan yhtä vakavasti kuin koronakeväänä. Kukapa nyt tahtoisi vuotavaa nenää tai vatsatautia riesakseen. Tietenkään käsien pesu ei automaattisesti anna immuniteettia kaikkia tarttuvia tauteja vastaan, mutta varmasti siitä olisi jonkin verran hyötyä. Kansantalous kiittäisi, sillä käsidesin kasvanut kysyntä loisi uusia työpaikkoja ja sairauspoissaolot vähenisivät.

Vaikka tavalliset flunssapöpöt eivät huolettaisi, tulevaisuudessa joudumme todennäköisesti kohtaamaan koronan toisen aallon lisäksi myös muita herkästi leviäviä vaarallisia tauteja. Ehkä pääsisimme vähemmällä, jos muistaisimme pestä käsiä myös koronatilanteen rauhoituttua.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Uusi biojätteen keräilykokeilu käynnistyy Lahdessa – lakimuutosta ennakoiva konsepti saattaa laajentua koskemaan koko maakuntaa
 2. Uudenmaankadulla Lahdessa alkaa viikkoja kestävä päällystysurakka - näin se etenee
 3. Kansallispuvut saivat kyytiä Lahden Uudenkylän juoksutapahtumassa – "Eihän tässäkään ole järjen hiventäkään, mutta hauskaa on"
 4. Salpauksen alueella Lahdessa puhdistetaan maaperää öljystä
 5. Lahtelainen Eeva Silvennoinen, 92, valtuutti lapset hoitamaan asiansa, kun tytär ehdotti sitä – "Ei se tuntunut yhtään loukkaavalta"
 6. Lähijunat siirtyvät talviaikatauluihin, vaikuttaa myös Z- ja G-juniin
 7. Kuntouttava työtoiminta lisää itseluottamusta ja auttaa arjen hallinnassa
 8. Pääkirjoitus: Hennan toivo Nurmijärvi-ilmiössä?
 9. Välineinä hoitavat kädet ja pienen pienet neulat – akupunktiohoitaja Taru Oravalan matka kiinalaisen lääketieteen pariin kesti kauan ja meni mutkien kautta
 10. Henkilöauto tuhoutui tulipalossa
 11. FC Lahti sai kunnolla maalihanat auki Ilvestä vastaan, Assehnoun kuritti vastustajaa kahdella maalilla – "Yleensä kova työ palkitaan"
 12. Teollisuuden uudet tilaukset kesäkuussa lähes 12 prosenttia viime vuotta jäljessä
 13. Kuntouttavan työtoiminnan tarve on Päijät-Hämeessä edelleen moninkertainen asiakaspaikkoihin verrattuna – jonotusajat jopa kuukausia
 14. Yön uutiskooste: Metsästyskausi alkaa tänään sepelkyyhkyillä ja peltohanhilla
 15. "Jos olisi odotettu valmista, ei täällä olisi mitään" – Virolainen Maigi Korhonen muutti maalle Suomeen ja löysi kyläyhteisön, jolle teki talkootöitä öisinkin

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.