Lukijalta: Työ-, työttömyys- ja eläkemarkkinoilla kuhisee

Tapio Tuominen

Nyt on nytkähtämässä eteenpäin asia, että kaikki työntekijät olisivat ansiosidonnaisen työttömyysturvan piirissä. Koska tämä toteutuu, riippuu siitä kuinka ponnekkaasti esimerkiksi EK ajaa asiaa eteenpäin – eli mitä heikennyksiä se ansiosidonnaiseen haluaa.

Riippuu siitäkin, kuinka jääräpäisesti ay-liike pitää kiinni kassoistaan.

Kaiken järjen mukaan asian tulisi edetä niin että on vain yksi kassa, ja sillä on nimikin jo tiedossa – Kela. Järki kertoo senkin, ettei työttömyysturvaa ei tulisi yhtään tästä enää heikentää.

Keskustapuolue on herännyt eläkeläisten työssäkäynnin verotuksen ongelmakohtiin.

Eläkeläisten työssäkäynnissä on muitakin epäkohtia, mm. se, että jos työtapaturmassa menetät työkykysi, maksetaan korvaukset ym. eläkkeen mukaan, ei työn palkan mukaan.

Eläkeläisten työssä käynnissä on sekin vääristymä, että työnantajalle eläkeläinen on edullisempi, kun hänestä ei makseta työeläkemaksuja.

Järki kertoo, ettei työttömyysturvaa tulisi yhtään heikentää.

On harmi, jos eläkeläinen joutuu käymään töissä pienen eläkkeen vuoksi, ja ymmärrän tällöin eläkeläisen työmarkkinoilla oloa – mutta niille eläkeläisille ei tässä työttömyystilanteessa heru myötätuntoa, joiden ei olisi elintulojen vuoksi käytävä töissä.

Olisi todella hyvä jos ansiosidonnainen päiväraha toteutuisi kaikille, ja maksajaksi tulisi Kela. Tällöin jäisi ay-liikkeelle ansiosidonnaisen kokoinen aukko näyttää kyntensä, kuinka se puolustaa heikommassa asemassa olevia ja pienimmillä palkoilla työskenteleviä.

Hehän ovat aina ensimmäisenä maksamassa ja suhteessa eniten, kun jotain uudistetaan, muutetaan ja niin edelleen.

Mediasta olemme saanet lukea että kansainvälinen vaateketju H&M on käynyt yt-neuvottelut Suomessa ja tuloksena siitä lähes kaikki ketjun työntekijät tulisivat olemaan osa-aikaisia.

Taas yksi rakenteellinen uudistus siihen suuntaan, että verokertymät pienenee ja väki lisääntyy Kelan luukuilla hakemassa asumis- ym. tukia.

Kaikki tulisivat olemaan osa-aikaisia.

Koskahan ymmärtäisimme, että ei tällaisilla rakenteellisilla uudistuksilla ainakaan valtion taloudellinen tilanne kohene? Päinvastoin, sosiaalimenot kasvavat ja verotulot laskevat.

Kaikkien tulisi tehdä töitä sen eteen että mahdollisimman monilla olisi riittävä määrä työtunteja, ja siihen että niistä tunneista saatavalla palkalla tulisi toimeen ilman tukia.

Edelleen huudetaan isoon ääneen rakenteellisia uudistuksia työmarkkinoille, ja joitain on jo nähtykin. Kuten H&M esimerkki kertonee – tällaistako me Suomeen tarvitsemme ja haluamme?

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Uusi biojätteen keräilykokeilu käynnistyy Lahdessa – lakimuutosta ennakoiva konsepti saattaa laajentua koskemaan koko maakuntaa
 2. Uudenmaankadulla Lahdessa alkaa viikkoja kestävä päällystysurakka - näin se etenee
 3. Kansallispuvut saivat kyytiä Lahden Uudenkylän juoksutapahtumassa – "Eihän tässäkään ole järjen hiventäkään, mutta hauskaa on"
 4. Lähijunat siirtyvät talviaikatauluihin, vaikuttaa myös Z- ja G-juniin
 5. Lahtelainen Eeva Silvennoinen, 92, valtuutti lapset hoitamaan asiansa, kun tytär ehdotti sitä – "Ei se tuntunut yhtään loukkaavalta"
 6. Pääkirjoitus: Hennan toivo Nurmijärvi-ilmiössä?
 7. Kuntouttava työtoiminta lisää itseluottamusta ja auttaa arjen hallinnassa
 8. Välineinä hoitavat kädet ja pienen pienet neulat – akupunktiohoitaja Taru Oravalan matka kiinalaisen lääketieteen pariin kesti kauan ja meni mutkien kautta
 9. Henkilöauto tuhoutui tulipalossa
 10. FC Lahti sai kunnolla maalihanat auki Ilvestä vastaan, Assehnoun kuritti vastustajaa kahdella maalilla – "Yleensä kova työ palkitaan"
 11. Teollisuuden uudet tilaukset kesäkuussa lähes 12 prosenttia viime vuotta jäljessä
 12. Kuntouttavan työtoiminnan tarve on Päijät-Hämeessä edelleen moninkertainen asiakaspaikkoihin verrattuna – jonotusajat jopa kuukausia
 13. Yön uutiskooste: Metsästyskausi alkaa tänään sepelkyyhkyillä ja peltohanhilla
 14. "Jos olisi odotettu valmista, ei täällä olisi mitään" – Virolainen Maigi Korhonen muutti maalle Suomeen ja löysi kyläyhteisön, jolle teki talkootöitä öisinkin
 15. Koulu alkaa Lahdessa uuden normaalin mukaisesti – ulkomaanmatkan jälkeisestä karanteenista odotetaan vielä virallista ohjetta

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.