Lukijalta: Onko Asikkalan uusi koulu liian iso vai liian pieni?

Kari Lyyrylä

Asikkalaan haluttiin uusi koulu ja nimenomaan elinkaarimallilla. Tämä oli lähtötilanne kun asiaa alettiin käsitellä valtuustossa. Vanhan koulun kunnostaminen haluttiin sivuuttaa vähin äänin, koska päämäärä oli uusi koulu.

Tarvitaanko uusi koulu, koska etäopetus on tulevaisuutta? Sitähän harjoiteltiin tänä keväänä.

Valtuusto aikanaan äänesti oppilasmäärästä, jolle koulu rakennetaan. Me pienempää oppilasmäärää kannattaneet jäimme vähemmistöön, ja päädyttiin ylisuureen kouluun. Neliöitä on pienennetty, mutta oppilasmäärä on edelleen 530. Tarjouskilpaan lähti neljä rakennusalan yritystä. Kolme vetäytyi hankkeesta, koska eivät pysty sitä toteuttamaan annetuilla ehdoilla. Jäljelle jäi YIT. Kilpailusta ei voi puhua.

Rakentamisen kustannukset on arvioituna tietona julkituotu. Lisäksi tulevat elinkaarimallin ylläpitokustannukset.

Miten tämä elinkaarimallirakentaminen on laadukkaampaa kuin tavallinen rakentaminen? Nykyiset rakennusmateriaalit kun ovat usein ongelmien takana. Kiire rakentamisessa ja puutteellinen suojaus rakennusaikana on yleisiä näkemyksiä, jotka tulee esiin rakennettaessa. Voisi ajatella, ettei elinkaarimallin rakentaminen ole kovin kauan muodissa, vai olemmeko valmiit maksamaan siitä riittävän paljon, jotta se on rakennusliikkeelle kannattavaa?

Onhan asian suhteen nähtävä valoisat puolet. Lähitulevaisuudessa kun tulee kuntaliitoksia ja Asikkala on ympäristökuntien keskus, josta haetaan palvelut ja koululaiset tuodaan Asikkalaan.

Kyläkoulujen kunnostusrahat hupenevat uuden rakentamiseen.

Tuolloin tarvitaan iso koulu. Tuleekohan koulusta sittenkin liian pieni?

Hanke on rahallisesti niin mittava, että aiheuttaa lähivuosina Asikkalassa huomattavan veronkorotuspaineen. Kyläkoulujen kunnostusrahat hupenevat uuden rakentamiseen. Vai toteutuuko edellä esitetty visio palveluiden keskittymisestä? Kyllä se aurinko jatkossakin tuo Asikkalaan valoa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu