Marjaana Laholan Esalainen: Koulutarvikemainokset kuulostavat tuomiopäivän kelloilta keskellä kesää – elokuu tarvitsee kesä(loma)kuukautena kunnianpalautuksen

Marjaana Lahola

Viime viikolla se tapahtui.

Kuuntelin radiota, kun yhtäkkiä radioaallot kantoivat korviini sen mainoksen. Sen, jossa mainostetaan kyniä tai penaaleita tai reppuja tai lenkkareita tai jotakin muuta, jota kouluun menevä koululainen saattaisi tarvita.

Nuo himputin mainokset tuntuvat aina alkavan ihan liian aikaisin, ja aina keskellä kauneinta kesäpäivää. Kun koulujen alkaminen tarkoittaa monin tavoin syksyn alkamista, iloiset ja värikkäät koululaismainokset tuntuvat heinäkuun lopulla lähinnä tuomiokellojen kuminalta.

Ja voisiko joku ottaa siltä Jaakolta sen kiven pois tai ainakin käskeä suitsimaan sitä heittelemisintoa vähän aikaa? Murikoihin on tympeä lyödä varpaansa uimareissulla. Sitä paitsi, koska almanakkaa mentiin muuttelemaan joskus 1700-luvulla, Jaakko on kylmän kivensä kanssa 11 päivää etuajassa.

Ottaisi oppia unikeonpäivän sankarista ja ottaisi mieluummin mukavat kesäpäivän torkut. Voin vaikka ostaa riippumaton ja lainata sitä.

Suomen kesä on tunnetusti lyhyt. Välillä kuitenkin ihmetyttää, onko se erityisen lyhyt sen takia, että se tuntuu joskus kestävän vain heinäkuun mittaisen kesälomakauden ajan. Kesäkuukausiahan kuitenkin on kolme: kesä-, heinä- ja elokuu, kaikki omalla tavallaan oikein mukavia. Kaiken lisäksi terminen kesä jatkuu näillä leveysasteilla syyskuun puoliväliin saakka.

Asiaa ei auta, että lehdissä neuvotaan vuosittain yleensä juhannuksen tienoilla kesälomalle jäämisen jaloa taitoa, ja elokuun alussa vuorossa ovat lohduttavat artikkelit töihinpaluun parhaista keinoista. Koulujen alettua elokuun puolessavälissä koko yhteiskunta tuntuu asettuvan jo tukevasti syksyyn, vaikka ulkona sää saattaa helposti olla parempi kuin kesäkuun alussa.

Totta on, että heinäkuu on suomalaisten suosituin lomakuukausi. Silloin lomailee Tilastokeskuksen mukaan 33 prosenttia työllisestä työvoimasta. Kesäkuussa prosenttiosuus on 12 ja elokuussa puolestaan 13.

Nuo kesäkuun ja elokuun lomailijat kuitenkin lomailevat ihan samaan tapaan kuin muutkin.

Monet taas eivät pidä tai voi pitää lomaa kesällä lainkaan, ja varsinkin heidän näkökulmastaan ajatus kuukauden mittaisesta kesästä on naurettava. Kesällä on kesä ja sen mitta on kolme kuukautta, oli miten oli.

Elokuun loppupuolella lomailevat saavat kuitenkin kokea hyvin erilaisen kesäloman kuin heinäkuun lomalaiset. Koulujen alku sulkee koululaisten kesätyövoimasta riippuvaiset söpöt pikkukioskit ja kesäkahvilat ja jotkut suuremmatkin kohteet, ja lapsiperheet kaikkoavat turistikohteista.

Eipä silti, näin koronakesänä (kyllä, niitä turvavälejä pitää edelleen noudattaa, kiitos) ajatus hieman rauhallisemmista vierailupaikoista kuulostaa erittäin houkuttelevalta.

Elokuu tarvitsee selvästi kunnianpalautuksen. Siis carpe diem, tarttukaa hetkeen! Syksystä voi puhua sitten kun lehdet alkavat kellertää, ja siihen riittää vielä aikaa – koulujen alku ei vielä anna lupaa puhua syksystä mitään.

Saattaa se toki auttaa jälkikasvun lohduttamisessa, jos kouluun menijät mielellään jatkaisivat lomailua.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu