Anna-Tuulia Hautalan Esalainen: Lukuinto on säilynyt lapsuuden traumoista huolimatta

Anna-Tuulia Hautala

Kun teini-ikäiseltä minulta kysyttiin harrastuksia, kiemurtelin vaivaantuneena ja mutisin jotakin epämääräistä. Kadehdin ikätoverieni hienoilta kalskahtavia harrastuksia, kuten pesäpalloa, partiota ja erilaisia tansseja.

Minähän vain tykkäsin lukea. Se ei ollut sitten yhtään mielenkiintoinen harrastus pikkukylän peruskoulussa vuosituhannen vaihteessa. Tuntui, että suositut oppilaat katselivat lukemista harrastavia nenänvartta pitkin.

En tiedä, mikä on tilanne nykyisin peruskouluissa, mutta aikuisten maailmassa ei enää tarvitse häpeillä lukemista. Yksi jos toinenkin kertoo kuuntelevansa äänikirjoja tai hakeneensa juuri roppakaupalla kirjoja alennusmyynneistä.

Tilastokeskuskin sanoo, että lukeminen on yksi suomalaisten yleisimmistä harrastuksista.

Moni haluaa kesäisin lukea joko vanhoja tuttuja kirjoja lapsuudesta tai romanttisia hömppäromaaneja. Oma lukemiseni ei ole kiinni vuodenajasta, vaan luen itseäni kiinnostavia kirjoja sitä mukaa, kun niitä saan käsiini.

Minulla on lukulista, kuten kaiketi jokaisella itseään arvostavalla aktiivisella lukijalla. Viime aikoina olen kahlannut läpi omaa kirjahyllyäni, jossa on vain muutama kirjasarja ja nekin kaikki fantasiaa.

Vastenmielisyyteni e-kirjoja kohtaan taas tiivistyy näytön tuijottamiseen .

Olen juuri lukemassa viimeisiä lukuja Taru Sormusten Herrasta -kirjasta. Varsinkin teoksen alkupuolta pidetään yleisesti pitkäveteisenä ja huonosti kirjoitettuna. Olin itsekin samaa mieltä.

Ilokseni olen saanut toisella lukukerralla huomata, ettei kirja ole yhtään niin tylsä kuin muistelin. Sen sijaan olen seikkaillut mielelläni Keski-Maassa koko kesän.

Äänikirjat kasvattavat jatkuvasti suosiotaan. Silti tiedän, etteivät ne ole minua varten.

Olen hyvin pikkutarkka lukija. Minun on pakko tarkistaa pienetkin häiritsemään jäävät yksityiskohdat, vaikka se vaatisi satojen sivujen selaamista. Voin kuvitella, kuinka tuskaista tämä olisi äänikirjan kanssa.

Lisäksi pysähtelen usein miettimään juuri tapahtuneita asioita ja kuvittelemaan, miltä kirjan maailma mahtaa näyttää. Voisihan äänikirjaa tietty pysäytellä halutessaan, mutta tuntuu lähtökohtaisesti vaivalloiselta olla etsimässä stop-nappia, kun perinteisen kirjan tarinan voi keskeyttää pelkästään sulkemalla silmät.

Vastenmielisyyteni e-kirjoja kohtaan taas tiivistyy näytön tuijottamiseen. Lueskelin Carl Barksin sarjakuvia iPadilta parin viikon ajan tavalliseen tapaani iltaisin ja huomasin, etten rauhoittunut yhtään samalla tavalla kuin painettua kirjaa lukiessa.

Ainahan voi väittää, ettei kokeilematta voi tuomita tai pitäisi jaksaa kokeilla pitkään ennen kuin tekee lopullisen päätöksen. En kuitenkaan jaksa vaivautua, sillä olen jo löytänyt itselleni sopivan lukutavan.

Nykyisin uskallan myöntää harrastavani lukemista. Vielä kun saisi aloitettua niitä muita harrastuksia, joista olen aina haaveillut, kuten larppaamisen tai kunnollisen monta päivää kestävän vaeltamisen erämaassa.

Sentään yhden harrastustavoitteen olen saavuttanut muutama vuosi sitten: ostin yhden pelin ja Xboxin. Nyt pelejä on minulla peräti viisi. Hiljaa hyvä tulee?

Anna-Tuulia Hautalan Esalainen Enää ei auta muuttaa maalle meteliä pakoon

Anna-Tuulia Hautalan Esalainen Liikenteessä kaikki ovat hulluja – varsinkin Lahdessa

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Uusi biojätteen keräilykokeilu käynnistyy Lahdessa – lakimuutosta ennakoiva konsepti saattaa laajentua koskemaan koko maakuntaa
 2. Uudenmaankadulla Lahdessa alkaa viikkoja kestävä päällystysurakka - näin se etenee
 3. Kansallispuvut saivat kyytiä Lahden Uudenkylän juoksutapahtumassa – "Eihän tässäkään ole järjen hiventäkään, mutta hauskaa on"
 4. Salpauksen alueella Lahdessa puhdistetaan maaperää öljystä
 5. Lahtelainen Eeva Silvennoinen, 92, valtuutti lapset hoitamaan asiansa, kun tytär ehdotti sitä – "Ei se tuntunut yhtään loukkaavalta"
 6. Lähijunat siirtyvät talviaikatauluihin, vaikuttaa myös Z- ja G-juniin
 7. Kuntouttava työtoiminta lisää itseluottamusta ja auttaa arjen hallinnassa
 8. Pääkirjoitus: Hennan toivo Nurmijärvi-ilmiössä?
 9. Välineinä hoitavat kädet ja pienen pienet neulat – akupunktiohoitaja Taru Oravalan matka kiinalaisen lääketieteen pariin kesti kauan ja meni mutkien kautta
 10. Henkilöauto tuhoutui tulipalossa
 11. FC Lahti sai kunnolla maalihanat auki Ilvestä vastaan, Assehnoun kuritti vastustajaa kahdella maalilla – "Yleensä kova työ palkitaan"
 12. Teollisuuden uudet tilaukset kesäkuussa lähes 12 prosenttia viime vuotta jäljessä
 13. Kuntouttavan työtoiminnan tarve on Päijät-Hämeessä edelleen moninkertainen asiakaspaikkoihin verrattuna – jonotusajat jopa kuukausia
 14. Yön uutiskooste: Metsästyskausi alkaa tänään sepelkyyhkyillä ja peltohanhilla
 15. "Jos olisi odotettu valmista, ei täällä olisi mitään" – Virolainen Maigi Korhonen muutti maalle Suomeen ja löysi kyläyhteisön, jolle teki talkootöitä öisinkin

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.