Pääkirjoitus: Aikeet karkottaa valkoposkihanhia vaihtuivat lintujen väistelyksi Lahdessa

Valkoposkihanhet viihtyvät karkotuksen testialueella Lahden Ankkurissa. Vili Uuskallio

Lahden kaupunki päätti maaliskuun alkupuolella hakea poikkeuslupaa valkoposkihanhien häätämiseen Ankkurin ja Mukkulan ranta-alueilta. Ajatuksena oli karkottaa hanhia koirien avulla, mikä esimerkiksi Espoossa on osoittautunut toimivaksi menetelmäksi.

Karkotusaikeet vesittyivät Varsinais-Suomen ely-keskuksen kesäkuussa tekemään linjaukseen, jonka mukaan Lahti ei saa lupaa valkoposkihanhien aktiiviseen häätämiseen. Ely perusteli ratkaisuaan sillä, että Vesijärven valkoposkihanhien populaatio käy säännöllisesti ruokailemassa rannan puistonurmikoilla.

Ajatus uimarantoja jätöksillään likaavien, kevytväyliä valtaavien ja poikasiaan aggressiivisesti puolustavien hanhien häätämisestä näyttää kääntyneen elyn päätöksen myötä päälaelleen.

Ankkurin ja Mukkulan uimarannoille tuodut kyltit kertovat valkoposkihanhien karkotuksen testialueesta, jolla vain luvan saaneet henkilöt saavat karkottaa lintuja. Kyltin mukaan luvattomat karkotustoimet ilmoitetaan poliisille, minkä vuoksi tavalliset uimarantojen käyttäjät eivät enää uskalla hätistellä hanhia. Lopputulos on, että monikymmenpäiset hanhiparvet saavat patsastella ja kakkia uimarannoilla kaikessa rauhassa.

Ruoriniemen rantareitin varrelle on pystytetty suoja-aita, mikä on saanut hanhet hakeutumaan Ankkurin uimarannalle ja Ruoriniemen itärannalla sijaitsevalle uimapaikalle.

Koska hanhia ei hätistellä, niillä ei kulkuväylille asettuessaan ole vähäisintäkään aikomusta väistää ihmistä. Pikku-Vesijärvellä linnut ovat jopa karanneet pyöräilijöiden niskaan.

Hanhenmarssilla on nyt etuajo-oikeus .

Viimeisin käänne on, että kaupunki on tuonut Pikku-Vesijärven puistoon, Ruoriniemeen ja Mukkulan kartanonpuistoon hanhista varoittavia kylttejä. ”Liiku varovasti, väistä tarvittaessa”, kuuluu ohjeistus. Hanhenmarssilla on nyt rakennetussa ympäristössä etuajo-oikeus.

Valkoposkihanhi on EU:n suojelema lintudirektiiviin kuuluva laji, joka on yleistynyt Suomessa vauhdilla tällä vuosituhannella. Virossa, Ruotsissa ja Tanskassa valkoposkihanhia on ammuttu jo vuosia merkittäviä määriä peltovahinkojen välttämiseksi.

Suomessa ely-keskus myönsi keväällä 12 tohmajärveläiselle maanviljelijälle poikkeusluvan 20–40 valkoposkihanhen ampumiseen syysmuuton aikana. Määrä on vaatimaton siihen nähden, että valkoposkihanhia oli Itä-Suomessa kevätmuuton aikana arvioiden mukaan jopa puoli miljoonaa. Hanhien tekemiä tuhoja on korvattu Pohjois-Karjalan alueella vuosittain lähes miljoonan euron edestä.

Valkoposkista koituvia haittoja olisi voitava Suomessakin torjua sekä pelloilla että puistoissa maalais- ja kaupunkilaisjärkeä käyttäen. Hanhien paikka ei ole uimarannalla.

Voisivatko valkoposkihanhia karkottaa hanhen ulosteiden siivoajat, kysyy Jani Wallenius – "Minä voin vaikka opettaa"

Kommentoi

Uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kahdesti päivässä arkisin ja kerran päivässä viikonloppuisin.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut