Juuso Koskisen Esalainen: Kossupullo tai vastapalvelus ei kelpaa enää kiitokseksi, kun kaikki mitataan rahassa

Juuso Koskinen

Elettiin 1970-luvun alkua. Nuori pariskunta oli juuri perustanut perheen ja suunnitteli oman talon rakentamista. Tuttu virkamies vinkkasi, että Pirttiharjussa olisi muutama hyvä tontti vielä vapaana.

Sopiva yksilö löytyi nopeasti. Tontti oli loistavalla paikalla ja vielä rakennusvaiheessa oleva asuinalue vaikutti varsin viihtyisältä ja lapsiperheystävälliseltä. Kättä lyötiin päälle ja kaupat tehtiin.

Uuden kodin rakentamista alettiin suunnitella, mutta tontissa oli eräs ongelma.

Keskellä tonttia seisoi valtava suppa, jonka pohjalla kohosi suuri mänty. Miehen syliä leveämpi puu törrötti suoraan kaavaillun omakotitalon tulevan olohuoneen keskellä. Puu kaadettiin lähipiirin voimin, mutta vielä oli kookas kuoppa täytettävänä.

Tuohon aikaan kaupungin keskustan suurilta tietyömailta kaivettu ylijäämäsora kärrättiin tarpeettomana Tapanilan soramontulle.

Eräänä päivänä perheen isä oli ajamassa valtatietä pitkin kaupungin keskustasta kohti Pirttiharjua. Hän osui liikennevaloissa rekan taakse, joka oli viemässä soraa keskustan työmaalta Tapanilaan kipattavaksi.

Entisaikaan työ kuitattiin työllä, palvelus vastapalveluksena.

Isällä välähti. Hän ajoi rekan perään ja viittoi sen pysähtymään tien sivuun.

– Mitä jos kurvaisitkin tuohon tien toiselle puolelle ja laskisit lastin sinne? Minulla olisi siellä suppa täytettävänä. Matkakin on ihan sama, isä perusteli.

Rekan kuljettaja kuunteli vierasta miestä hölmistyneenä. Sitten hän totesi vain, että kyllähän tuo onnistuu.

Kuljettaja kaartoi Tapanilan sijasta Pirttiharjuun ja hulautti kuormansa tontin pihamaalle. Perheen isä haki kuljettajalle kiitokseksi pullon Koskenkorvaa. Miehet kättelivät ja molemmat jatkoivat omille teilleen.

Helppoa ja yksinkertaista, näin sitä ennen tehtiin.

Tänä päivänä palveluksien tekeminen on tehty melko mutkikkaaksi. Jokaiselle tarjotulle palvelulle tulee olla määriteltynä rahallinen arvo, eikä verottaja katso hyvällä vaihtotalouden harrastamista.

Tämän kokivat myös 2000-luvulla Suomeen perustetut aikapankit, jotka ovat rinnakkaisvaluuttaan ja vastavuoroisuuteen perustuvia pieniä talousjärjestelmiä. Paikallisyhteisöissä osaamista vaihdettiin keskenään siten, että valuuttana toimi yksi tunti eli tovi.

Verottaja puuttui nopeasti järjestelmään linjaamalla, että jokainen vaihto pitäisi pystyä arvottamaan euroissa arvonlisäveron vuoksi. Niinpä tämäkin hieno idea kollektiivisesta avunannosta pääsi hiipumaan ja kuihtumaan.

Kontaktien solmimista ja verkostoitumista korostetaan nykyään entistä enemmän. Onkin ristiriitaista, että noista suhteista hyötyminen tai kaveripalveluksen tekeminen nähdään äkkiä suosimisena, harmaana taloutena tai jopa korruptiona.

Entisaikaan työ kuitattiin työllä, palvelus vastapalveluksena. Heinätyöt ja puutalkoot tehtiin yhteistuumin kaikkien mailta. Talot ja mökit rakennettiin yhdessä, jokaisen tuodessa mukaan oman osaamisensa. Tämmöinen peli ei nykyään enää vetele.

En missään nimessä kannusta mihinkään hämäräperäiseen, mutta joskus ripaus maalaisjärkeä tekisi hyvää meille kaikille.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Lahti haluaa selvittää hyvinvointiyhtymän yhteisyrityspäätöksen juridisen pohjan – "On vaikeaa ajatella, että vastuullinen kaupunki heittelisi kapuloita rattaisiin"
 2. Pelastuslaitos pelasti vesiskootterionnettomuuteen joutuneen Vesijärvellä - skootterissa oli kolme henkilöä
 3. Teerenpelin uutuusviski nousi korkeimpaan luokkaan arvostetussa kilpailussa
 4. Lahtelainen Riku Routo sai kokoelmiinsa kuuluisan grillirakennuksen Jyväskylästä – "Kioski korjataan alkuperäiseen käyttöönsä, se on selvää"
 5. Koulu käyntiin liikenneturvallisuustempauksella Lahden Launeella – tapahtuma on myös tärkeä muistutus tielläliikkujille
 6. Päivystysavun puhelin ruuhkautunut, soittoja nelinkertainen määrä kevääseen verrattuna
 7. Spedemäinen keksintö yritykseltä, joka toimi myös Nastolassa - suojavisiiri ja lippalakki samassa
 8. Kaunismäkien perhe remontoi vanhasta vesibussin rotiskosta rohkeasti itselleen laivamökin – "Ei ollut mitään käsitystä siitä, kuinka iso projekti lopulta on kyseessä"
 9. Vesivehmaan lentonäytös saa kunnanjohtajankin taivaalle – luvassa on melkoista kyytiä
 10. Asuntokauppaan putkahtanut uusi koronaehto askarruttaa – voiko myyjä jäädä asumaan asuntoon ja maksaa vain juoksevat kulut?
 11. Rekkakuski ajoi siksakkia Nelostiellä – eksyi välillä ojaan ja kaatoi mennessään liikennemerkkejä
 12. Poliisille tuttu mies etsi anastettavaa talojen pihoilta Lahdessa
 13. Kaksi henkilöautoa paloi Lahdessa tiistain vastaisena yönä
 14. "Lähetyssaarnaaja" markkinoi laskuvarjoharrastustaan taivaalla – "En ole laskenut sen omakotitalon hintaa, joka harrastukseen on uponnut"
 15. Näppis: Rakkaat kanssaihmiset, ettehän pyri (tori)kahviloissa vieraiden ihmisten pöytiin istumaan

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.