Lukijalta: Vähemmän työttömyystukea, kuntia ja eurouskoa

Pekka Rusila

On harhaan johtamista kertoa äänestäjille, että valtion ei tarvitse maksaa lainojaan takasin. Valtio maksaa joka vuosi lainoja takasin ottamalla uutta lainaa. Tämä on nyt jotenkin hyväksyttävää, kun lainojen korot ovat nollilla.

Kun korot kuitenkin jossakin vaiheessa nousevat, esimerkiksi yhteen prosenttiin, se tietää valtiolle korkomenoja reilusti yli miljardi euroa. Kun korko nousee kahteen prosenttiin, korkomenot ovat jo lähes kolme miljardia euroa. Lisäksi seurauksena voi olla luottoluokituksen heikentyminen, joka merkitsee taas uuden lainan korkeampia korkoja.

Miten tästä kierteestä selvitään ilman veronkorotuksia?

Sote-uudistuksesta on laskettu saatavan kymmenen vuoden jaksolla 1,5 miljardin säästöt. Se ei riitä, tarvitaan enemmän.

Liian pieniä sote-maakuntia pitää vielä yhdistää. Kuntien valtionosuuksia tulee karsia, niitä ei saisi maksaa alle 10 000 asukkaan kunnille.

Kuntien lukumäärä tulee puolittaa. Jatkossa pitää kunnilta vielä siirtää joitakin toimintoja maakunnalle

Haittaveroja voidaan korottaa, esimerkiksi turve, sokeri, alkoholi, öljy, bensa.

Ei ole oikein, että osa työttömistä ei ota työtä vastaan, kun hän saa työttömyyskorvauksia ja sosiaalietuja enemmän ja on vapaampi tekemään silloin tällöin pimeitä töitä. Järjestelmää pitää muuttaa niin, että työn vastaanottaminen on aina kannattavampaa työttömälle.

Tämä on senkin takia tärkeää, koska työssäkäyvien osuus väestöstä vähenee. Kaikki kynnelle kykenevät saatava töihin. Elintasopakolaisten etuja tulee kaventaa, jotta töihin meno kiinnostaa.

EU:n liittovaltiokehitystä on vastustettava. Eurossa säilymisen ja eroamisen taloudelliset vaikutukset selvitettävä. Nyt niistä keskustellaan tunteella ja mutu-tuntumalla.

EU:n direktiivit toteutetaan ja niihin ei Suomen virkamiehet saa lisätä omia lisävaatimuksia. Muuten EU:n kansalaiset ja yrittäjät joutuvat eriarvoiseen asemaan Suomessa.

Haittaveroja voidaan korottaa, jotta ihmisiä ja yrityksiä ohjataan tekemään tulevaisuuden kannalta oikeita ratkaisuja (esimerkiksi turve, sokeri, alkoholi, öljy, bensa).

Yritysten investointihalukkuutta ei saa heikentää verotuksella. Suositaan kotimaisuutta (esimerkiksi hankinnat, ruoka, energia, matkailu).

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut