Lukijalta: Vähemmän työttömyystukea, kuntia ja eurouskoa

Pekka Rusila

On harhaan johtamista kertoa äänestäjille, että valtion ei tarvitse maksaa lainojaan takasin. Valtio maksaa joka vuosi lainoja takasin ottamalla uutta lainaa. Tämä on nyt jotenkin hyväksyttävää, kun lainojen korot ovat nollilla.

Kun korot kuitenkin jossakin vaiheessa nousevat, esimerkiksi yhteen prosenttiin, se tietää valtiolle korkomenoja reilusti yli miljardi euroa. Kun korko nousee kahteen prosenttiin, korkomenot ovat jo lähes kolme miljardia euroa. Lisäksi seurauksena voi olla luottoluokituksen heikentyminen, joka merkitsee taas uuden lainan korkeampia korkoja.

Miten tästä kierteestä selvitään ilman veronkorotuksia?

Sote-uudistuksesta on laskettu saatavan kymmenen vuoden jaksolla 1,5 miljardin säästöt. Se ei riitä, tarvitaan enemmän.

Liian pieniä sote-maakuntia pitää vielä yhdistää. Kuntien valtionosuuksia tulee karsia, niitä ei saisi maksaa alle 10 000 asukkaan kunnille.

Kuntien lukumäärä tulee puolittaa. Jatkossa pitää kunnilta vielä siirtää joitakin toimintoja maakunnalle

Haittaveroja voidaan korottaa, esimerkiksi turve, sokeri, alkoholi, öljy, bensa.

Ei ole oikein, että osa työttömistä ei ota työtä vastaan, kun hän saa työttömyyskorvauksia ja sosiaalietuja enemmän ja on vapaampi tekemään silloin tällöin pimeitä töitä. Järjestelmää pitää muuttaa niin, että työn vastaanottaminen on aina kannattavampaa työttömälle.

Tämä on senkin takia tärkeää, koska työssäkäyvien osuus väestöstä vähenee. Kaikki kynnelle kykenevät saatava töihin. Elintasopakolaisten etuja tulee kaventaa, jotta töihin meno kiinnostaa.

EU:n liittovaltiokehitystä on vastustettava. Eurossa säilymisen ja eroamisen taloudelliset vaikutukset selvitettävä. Nyt niistä keskustellaan tunteella ja mutu-tuntumalla.

EU:n direktiivit toteutetaan ja niihin ei Suomen virkamiehet saa lisätä omia lisävaatimuksia. Muuten EU:n kansalaiset ja yrittäjät joutuvat eriarvoiseen asemaan Suomessa.

Haittaveroja voidaan korottaa, jotta ihmisiä ja yrityksiä ohjataan tekemään tulevaisuuden kannalta oikeita ratkaisuja (esimerkiksi turve, sokeri, alkoholi, öljy, bensa).

Yritysten investointihalukkuutta ei saa heikentää verotuksella. Suositaan kotimaisuutta (esimerkiksi hankinnat, ruoka, energia, matkailu).

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Uusi biojätteen keräilykokeilu käynnistyy Lahdessa – lakimuutosta ennakoiva konsepti saattaa laajentua koskemaan koko maakuntaa
 2. Uudenmaankadulla Lahdessa alkaa viikkoja kestävä päällystysurakka - näin se etenee
 3. Välineinä hoitavat kädet ja pienen pienet neulat – akupunktiohoitaja Taru Oravalan matka kiinalaisen lääketieteen pariin kesti kauan ja meni mutkien kautta
 4. Kansallispuvut saivat kyytiä Lahden Uudenkylän juoksutapahtumassa – "Eihän tässäkään ole järjen hiventäkään, mutta hauskaa on"
 5. Lahtelainen Eeva Silvennoinen, 92, valtuutti lapset hoitamaan asiansa, kun tytär ehdotti sitä – "Ei se tuntunut yhtään loukkaavalta"
 6. Pääkirjoitus: Hennan toivo Nurmijärvi-ilmiössä?
 7. Kuntouttava työtoiminta lisää itseluottamusta ja auttaa arjen hallinnassa
 8. Teollisuuden uudet tilaukset kesäkuussa lähes 12 prosenttia viime vuotta jäljessä
 9. FC Lahti sai kunnolla maalihanat auki Ilvestä vastaan, Assehnoun kuritti vastustajaa kahdella maalilla – "Yleensä kova työ palkitaan"
 10. Kuntouttavan työtoiminnan tarve on Päijät-Hämeessä edelleen moninkertainen asiakaspaikkoihin verrattuna – jonotusajat jopa kuukausia
 11. Henkilöauto tuhoutui tulipalossa
 12. Yön uutiskooste: Metsästyskausi alkaa tänään sepelkyyhkyillä ja peltohanhilla
 13. Puutarhan voi rakentaa perhosten ehdoilla – Pihaperhonen-taimistolla tuotetaan keitaita kimalaisille
 14. Koulu alkaa Lahdessa uuden normaalin mukaisesti – ulkomaanmatkan jälkeisestä karanteenista odotetaan vielä virallista ohjetta
 15. "Jos olisi odotettu valmista, ei täällä olisi mitään" – Virolainen Maigi Korhonen muutti maalle Suomeen ja löysi kyläyhteisön, jolle teki talkootöitä öisinkin

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.