Milja Kungaksen Esalainen: Kotikylällä on iloinen ruuhka ja kanavasilta koko ajan auki – tervetuloa turistit Suomen pikkukyliin!

Milja Kungas

Kotimaan matkailussa on ollut kuluvana kesänä ilahduttava hyörinä ja pyörinä rankan poikkeuskevään jälkeen. Olen hämmästellyt kesän mittaan jatkuvaa ihmisvirtaa myös kotikunnassani Asikkalassa.

Vääksyn ja Kalkkisten kanavia, Asikkalan miljoonan tiilen kirkkoa, Kalmarinrantaa ja muita nähtävyyksiä on toki tultu katsomaan ennenkin, mutta silti tuntuu, että tällaista kuhinaa ei ole ollut vuosiin. Pienen paikkakunnan persoonalliset kahvilat, ravintolat ja putiikit ovat hyvässä nosteessa.

Poikkeusaikoina n ekin suomalaiset, jotka tavallisesti suuntaavat Välimerelle tai Aasiaan, ovat lähteneet tutustumaan kotimaisiin kohteisiin.

100 syytä matkailla Suomessa -kampanjan teetti kyselytutkimuksen, jonka mukaan 67 prosenttia vastaajista kertoo matkustavansa tänä kesänä kotimaassa, kun vastaava luku oli vielä maaliskuun alussa 57 prosenttia.

Yksi syy haluun matkailla kotimaassa oli kyselyn mukaan halu tukea suomalaista yrittäjyyttä, mutta koronavirustilannekin on vaikuttanut kotimaanmatkailusuunnitelmiin, kampanjan tiedotteessa kerrotaan.

Ihmiset ovat harrastaneet myös niin sanottua staycationia eli turismia omalla paikkakunnalla. Mikäpä sen hauskempaa kuin tutustua kotimaisemiinsa vieraan silmin ja ihmetellä, että vau, tällaistakin täällä on! Joku varaa loma-asunnon kotikaupungistaan Helsingistä, toinen juo aamukahvit kotikylänsä pikkukahvilassa loma-aamuina. Kummassa tahansa on yleensä mahdollisuus kulttuurielämyksiin, kun esimerkiksi taidenäyttelyt saatiin kesäksi auki.

Kuten kesän alussa suunnittelin, olemme liikkuneet myös omien poikasteni kanssa pienellä alueella, vielä tiiviimmällä reviirillä kuin viime kesänä.

Pisin matka tänä kesänä oli Iittiin, muutaman pistoretken teimme Lahteen ja ystävieni kanssa kävin Hollolassa. Muuten olemme päättäneet yleensä aamupalapöydässä, missä oman kylän kohteessa tänään piipahdamme, millä rannalla pulahdamme veteen vai loikoilemmeko kotosalla.

Iloinen ruuhka on aiheuttanut sen, että etsiydymme välillä mieluusti niille pikkurannoille, joita turisti ei tunne. Siihen olemme jo tottuneet, että Vääksyssä kanavasilta on aina pystyssä, kun on tulossa kaupasta jäätelöt kassissa, eikä kylmälaukku taaskaan tullut mukaan. Niin se on joka kesä. Pehmennyt jäätelö on toki hyvää, mutta pariin kertaan sulanut ja pakastunut ei.

Sosiaalisen median kuvavirrasta on saanut seurata myös kavereiden vierailuja eri puolella Suomea, veikeissä kohteissa ja henkeäsalpaavissakin maisemissa. Sääkin on ollut pääasiassa aika mainio, mikä tietysti virkistää tätä suurimman osan vuotta pimeydessä vaeltavaa kansaa. Kesä on monessa kotimaan kolkassa kaunis, satoi tai paistoi!

Pääkaupunkiseudulla asuva asikkalalaislähtöinen ystäväni totesi maalla lomaillessaan, että toivottavasti moni muistaa kotimaan helmet vuodenkin kuluttua eivätkä kaikki ryntää Kreikkaan tai Thaimaahan. Sepä se, maailmalla on meille paljon annettavaa, mutta elämysten perässä ei ole pakko lähteä kauas. Luontoäitikin kiittää.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Uusi biojätteen keräilykokeilu käynnistyy Lahdessa – lakimuutosta ennakoiva konsepti saattaa laajentua koskemaan koko maakuntaa
 2. Uudenmaankadulla Lahdessa alkaa viikkoja kestävä päällystysurakka - näin se etenee
 3. Kansallispuvut saivat kyytiä Lahden Uudenkylän juoksutapahtumassa – "Eihän tässäkään ole järjen hiventäkään, mutta hauskaa on"
 4. Lähijunat siirtyvät talviaikatauluihin, vaikuttaa myös Z- ja G-juniin
 5. Lahtelainen Eeva Silvennoinen, 92, valtuutti lapset hoitamaan asiansa, kun tytär ehdotti sitä – "Ei se tuntunut yhtään loukkaavalta"
 6. Pääkirjoitus: Hennan toivo Nurmijärvi-ilmiössä?
 7. Kuntouttava työtoiminta lisää itseluottamusta ja auttaa arjen hallinnassa
 8. Välineinä hoitavat kädet ja pienen pienet neulat – akupunktiohoitaja Taru Oravalan matka kiinalaisen lääketieteen pariin kesti kauan ja meni mutkien kautta
 9. Henkilöauto tuhoutui tulipalossa
 10. FC Lahti sai kunnolla maalihanat auki Ilvestä vastaan, Assehnoun kuritti vastustajaa kahdella maalilla – "Yleensä kova työ palkitaan"
 11. Teollisuuden uudet tilaukset kesäkuussa lähes 12 prosenttia viime vuotta jäljessä
 12. Kuntouttavan työtoiminnan tarve on Päijät-Hämeessä edelleen moninkertainen asiakaspaikkoihin verrattuna – jonotusajat jopa kuukausia
 13. Yön uutiskooste: Metsästyskausi alkaa tänään sepelkyyhkyillä ja peltohanhilla
 14. "Jos olisi odotettu valmista, ei täällä olisi mitään" – Virolainen Maigi Korhonen muutti maalle Suomeen ja löysi kyläyhteisön, jolle teki talkootöitä öisinkin
 15. Koulu alkaa Lahdessa uuden normaalin mukaisesti – ulkomaanmatkan jälkeisestä karanteenista odotetaan vielä virallista ohjetta

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.