Pääkirjoitus: Paavolassa alkaa tapahtua

Entisen Anttilan paikalle suunnitellaan tornitaloa. Myös Paavolan terveystalon ja Kelan kiinteistöjä aiotaan uudistaa. Mirja Hussain

Lahden Paavolassa sijaitseva Anttilan kiinteistö on surullinen näky. Tavaratalo suljettiin neljä vuotta sitten, ja rakennusta käyttävät enää vain sen seinustalla kokoontuvat päihdeporukat.

Peltiseinäinen halli on Luhdan entinen vaatetehdas. Anttilan käyttöön se saneerattiin vuonna 1989. Kiinteistön omistaa Luhta Kiinteistöt, joka on suunnitellut korttelin uudistamista vuonna 2013 hyväksytyn kaavamuutoksen pohjalta.

Selvitystyö on edennyt odotuksia hitaammin, mutta nyt hanke näyttäisi viimein nytkähtävän liikkeelle. Luhta Kiinteistöt on jättänyt rakennuslupahakemuksen 17-kerroksisen tornitalon hankesuunnitelmaa varten. Rakennukseen tulisi hotelli sekä asuin-, toimisto- ja liiketiloja.

Luhta Kiinteistöt on esitellyt kaupunkikuvatoimikunnassa istuville viranhaltijoille ja päättäjille pitkälle viedyt suunnitelmat Anttilan korttelin uudistamisesta. Vaikka kaikki menisi nappiin, on kohteen valmistumista odotettava vielä useita vuosia.

Luhta varmasti tietää mitä tekee, onhan sillä kokemusta tornitaloprojektin toteuttamisesta. Renkomäkeen joulukuussa 2012 valmistunut L-Fashion Groupin pääkonttori on lähes 60 metriä korkea.

Paavola n aluetta hallitsevat matalat myymälärakennukset, joiden tonteille on hahmoteltu nykyistä tehokkaampaa rakentamista. Näkymät ovat jo muuttuneet Saimaankadun varressa, jonne Lahden Talot rakennuttaa kaksi uutta asuintaloa.

Valmistumista on odotettava vielä useita vuosia.

Luhdan kortteli on Paavolan alueen kehittämisessä keskeinen ja iso palanen. Toteutuessaan tornitalohanke voi edesauttaa ympäröivien kortteleiden uudistamista.

Tornitalon tarvitsemista parkkipaikoista noin kolmasosa sijoitettaisiin kiinteistön ulkopuolelle. Luontevin paikka olisi uusi pysäköintitalo, jota on hahmoteltu Citymarketin vieressä sijaitsevalle kaupungin parkkikentälle. Pysäköintilaitokseen voitaisiin varata tilaa muidenkin uudiskohteiden velvoitepaikoille.

Vaikka Lahden väkimäärä kasvaa vain hitaasti, Paavolan alueen voi odottaa kiinnostavan rakentajia. Keskusta-asumisen suosio kasvaa väestön ikääntyessä, ja Paavolassa kaupat, ravintolat, kirjasto, teatteri ja Vesijärven ranta ovat kävelymatkan päässä.

Osaltaan Paavolan vetovoimaa parantaa se, että Osuuskauppa Hämeenmaa avaa ensi keväänä Prisman kauppakeskus Sykkeen kiinteistöön, Luhdan korttelin viereen.

Luhdan kiinteistön naapurissa sijaitsee myös Paavolan entinen terveystalo, joka homevaurioisena odottaa purkamista ja uudisrakentamisen mahdollistavaa kaavaa. Hotellitornia tuskin halutaan rakentaa tyhjillään olevan ja töhrityn rötiskön viereen.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu