Pääkirjoitus: Paavolassa alkaa tapahtua

Entisen Anttilan paikalle suunnitellaan tornitaloa. Myös Paavolan terveystalon ja Kelan kiinteistöjä aiotaan uudistaa. Mirja Hussain

Lahden Paavolassa sijaitseva Anttilan kiinteistö on surullinen näky. Tavaratalo suljettiin neljä vuotta sitten, ja rakennusta käyttävät enää vain sen seinustalla kokoontuvat päihdeporukat.

Peltiseinäinen halli on Luhdan entinen vaatetehdas. Anttilan käyttöön se saneerattiin vuonna 1989. Kiinteistön omistaa Luhta Kiinteistöt, joka on suunnitellut korttelin uudistamista vuonna 2013 hyväksytyn kaavamuutoksen pohjalta.

Selvitystyö on edennyt odotuksia hitaammin, mutta nyt hanke näyttäisi viimein nytkähtävän liikkeelle. Luhta Kiinteistöt on jättänyt rakennuslupahakemuksen 17-kerroksisen tornitalon hankesuunnitelmaa varten. Rakennukseen tulisi hotelli sekä asuin-, toimisto- ja liiketiloja.

Luhta Kiinteistöt on esitellyt kaupunkikuvatoimikunnassa istuville viranhaltijoille ja päättäjille pitkälle viedyt suunnitelmat Anttilan korttelin uudistamisesta. Vaikka kaikki menisi nappiin, on kohteen valmistumista odotettava vielä useita vuosia.

Luhta varmasti tietää mitä tekee, onhan sillä kokemusta tornitaloprojektin toteuttamisesta. Renkomäkeen joulukuussa 2012 valmistunut L-Fashion Groupin pääkonttori on lähes 60 metriä korkea.

Paavola n aluetta hallitsevat matalat myymälärakennukset, joiden tonteille on hahmoteltu nykyistä tehokkaampaa rakentamista. Näkymät ovat jo muuttuneet Saimaankadun varressa, jonne Lahden Talot rakennuttaa kaksi uutta asuintaloa.

Valmistumista on odotettava vielä useita vuosia.

Luhdan kortteli on Paavolan alueen kehittämisessä keskeinen ja iso palanen. Toteutuessaan tornitalohanke voi edesauttaa ympäröivien kortteleiden uudistamista.

Tornitalon tarvitsemista parkkipaikoista noin kolmasosa sijoitettaisiin kiinteistön ulkopuolelle. Luontevin paikka olisi uusi pysäköintitalo, jota on hahmoteltu Citymarketin vieressä sijaitsevalle kaupungin parkkikentälle. Pysäköintilaitokseen voitaisiin varata tilaa muidenkin uudiskohteiden velvoitepaikoille.

Vaikka Lahden väkimäärä kasvaa vain hitaasti, Paavolan alueen voi odottaa kiinnostavan rakentajia. Keskusta-asumisen suosio kasvaa väestön ikääntyessä, ja Paavolassa kaupat, ravintolat, kirjasto, teatteri ja Vesijärven ranta ovat kävelymatkan päässä.

Osaltaan Paavolan vetovoimaa parantaa se, että Osuuskauppa Hämeenmaa avaa ensi keväänä Prisman kauppakeskus Sykkeen kiinteistöön, Luhdan korttelin viereen.

Luhdan kiinteistön naapurissa sijaitsee myös Paavolan entinen terveystalo, joka homevaurioisena odottaa purkamista ja uudisrakentamisen mahdollistavaa kaavaa. Hotellitornia tuskin halutaan rakentaa tyhjillään olevan ja töhrityn rötiskön viereen.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Kuntaliitto: päätöstä yhteisyrityksestä ei saada aikaiseksi, jos lahtelaiset äänestävät vastaan
 2. Outi Lähde, 27, ei ole koskaan tuntenut seksuaalista vetoa ketään kohtaan, mutta harrastaa silti seksiä – "Minulle on tärkeää, että kumppanini nauttii ja itse saan huomiota ja läheisyyttä"
 3. 31 rattijuoppoa jäi kiinni Hämeen poliisin tehovalvonnassa
 4. Koulut alkavat ensi viikolla: Orimattilassa turvavälit toteutuvat "kohtuullisesti" ja Hollolassa vältetään ylimääräistä hysteriaa 
 5. Syyttäjän mukaan United Brotherhoodin johtajaksi epäilty mies piti väkivallalla uhkaamalla huolta siitä, että ryhmä pysyy ruodussa: "Ihmiset selkeästi jopa pelkäävät häntä"
 6. Lahti ei kannata hyvinvointiyhtymän ja Mehiläisen yhteisyritystä – aikoo tehdä vastaehdotuksen yhtymäkokoukselle
 7. Kimolan kanava avasi viimein porttinsa, ilman täytti jännittynyt supina ja veneilytunnelissa kajahtelivat riemukkaan kiljahdukset: "Tämä kanava vaikuttaa koko tämän alueen kehitykseen", katso kuvat
 8. Lukijalta: Sote-yhteisyritys tuo tehoa ja tekniikkaa
 9. Kuluttajille tarkoitetut kasvomaskit käyvät kaupaksi kuin vessapaperi keväällä – useissa Prismoissa ja Citymarketeissa tarjolla vain tyhjiä hyllyjä
 10. Siirtolapuutarhamökissä kesä jatkuu lokakuulle ja kissat pääsevät ulkoilemaan tarhaan – katso kuvat värikkäästä mökistä
 11. Kymiringillä järjestetään tänä vuonna vielä kolme moottoriurheilukilpailua – Porschet radalle tulevana viikonloppuna
 12. Kalkkisten koulu lakkautuskohteena Asikkalassa – "Varmaan tilannetta joudutaan oikeasti miettimään, koska etäisyys Vääksyyn on suhteellisen pitkä"
 13. Siniset osallistuu kevään kuntavaaleihin – Puoluesihteeri ei tiedä, mitä viisi ex-ministeriä aikovat tehdä
 14. Näppis: Kysyin jo keväällä, kuka ne käytetyt maskit siivoaa, kun niitä on jo nyt kulkuväylien varrella, samoin hanskoja kauppojen pihoilla ja muualla.
 15. Iivo Niskanen jättää sprinttihiihdot suosiolla erikoismiehille ensi talven hiihdon MM-kilpailuissa – ei kuitenkaan halua jättää menestystä "vain yhden kortin varaan"

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Poliisi: Lahden keskustassa ammuttu luoti osui auton ikkunaan
 2. Fingerpori 3.8.2020
 3. Fingerpori 4.8.2020
 4. Kolme henkilöautoa paloi lunastuskuntoon Heinolassa
 5. Kello 10 se avautui: Innokkaimmat tulivat jo eilen Kimolan kanavalle – Ari Vilamaa oli yksi ensimmäisistä sululla, yleisöä on kerääntynyt paikalle satamäärin ja veneitäkin on liikkeellä, katso kuvat
 6. Nainen kuoli nokkakolarissa Heinolassa - henkilöauto ja kuorma-auto törmäsivät Nelostiellä
 7. Hyvinvointiyhtymä: päivystysavun numerossa ruuhkaa, koronatestien tulokset valmistuvat viiveellä
 8. Lahti ei kannata hyvinvointiyhtymän ja Mehiläisen yhteisyritystä – aikoo tehdä vastaehdotuksen yhtymäkokoukselle
 9. Poliisi julkaisi Hämeen alkuvuoden rikostilastot – huumausainerikoksissa kasvua jopa neljännes, Päijät-Hämeessä törkeiden pahoinpitelyjen määrä nousi vuoden takaisesta
 10. Pelicansin valmennustiimi on kasassa – Päävalmentaja Tommi Niemelä saa rinnalleen tuttuja ja täysin uusia kasvoja
 11. Linnanmäellä heinäkuun lopussa vieraillut seurue altisti huvipuistossa muita koronavirukselle
 12. Viivi ja Wagner 3.8.2020
 13. Syyttäjä hakee United Brotherhoodin johtajaksi epäillylle miehelle tuomiota jengipykälällä - lue yön uutiskooste
 14. Uutiset kasvomaskisuosituksesta räjäyttivät kysynnän: maskit myytiin loppuun osasta apteekkeja – hintahaarukka 1–2 euroa
 15. Kimolan kanava avasi viimein porttinsa, ilman täytti jännittynyt supina ja veneilytunnelissa kajahtelivat riemukkaan kiljahdukset: "Tämä kanava vaikuttaa koko tämän alueen kehitykseen", katso kuvat

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.