Aleksi Sammaliston Esalainen: Vessaan pitää mennä silloin kun pissattaa

Aleksi Sammalisto

Renkomäen automyymälöissä ei tarvinnut huhti-toukokuun taitteessa vastaantulijoita väistellä. Kärrykeitaiden käytävillä sai käyskennellä kaikessa rauhassa ostohousuja kiristellen.

Tennarin kärjellä kevyt tönäisy korealaisen perhefarkun eturenkaaseen, ja kas kummaa, tampiomaisen olemukseni havainnut koslakauppias kiisi oitis paikalle. Tv-sarja Latelaan rajoittuva autotietämykseni ei ehtinyt päästä oikeuksiinsa, kun asiansa osaava myyntimies oli jo ehtinyt luetella kolmikirjaimisen automerkin huippuominaisuudet ja sen, kenellä hänen tuttavistaan oli tismalleen sama, ajamisen nautintoa tarjoava menopeli.

Koeajossa automaattivaihteinen kiesi liisi kuin letukka eikä bensan kulutuskaan kohonnut taivaisiin. Liki kymmenen tuumaisen ajotietokoneen ja takapenkin kaksipaikkaisen mukitelineen huomattuani olin myyty mies. Ei muuta kuin leasing-sopparia kirjoittamaan ja nauttimaan huolettomista kilometreistä tuliterällä korealaisella.

Kaupasta ulos päristellessäni muita täysin präniköitä autoja ei juuri vastaan kurvannut. Autoalan Tiedotuskeskuksen julkaiseman raportin mukaan toukokuussa rekisteröitiin 5 110 uutta henkilöautoa, joka on yli 53 prosenttia vähemmän kuin vuoden 2019 toukokuussa.

Kesäkuussa uusien autojen kysynnän lasku alkoi loiventua, mutta isossa kuvassa automarkkinat eivät ole vielä toipuneet koronapandemian tuomasta iskusta. Autoalan arvion mukaan henkilö-, paketti- ja kuorma-autojen kysyntä on jäämässä tänä vuonna hieman yli neljänneksen viime vuoden luvuista.

Auton hankkiminen ei ole minunkaltaiselle kuluttajalle koskaan pala kakkua. Tiesin moottorilla kulkevista vempaimista yhtä vähän jo ennen koronapandemian puhkeamista, mutta juuri kriisin keskellä minulle tuli pakottava tarve hankkia kulkuväline kahden etäällä toisistaan olevan paikan välillä suhaamiseen.

Koronattomassakin tilanteessa olisin jättänyt Renksun autoladot rauhaan, mikäli tarvetta ei olisi ollut. Vessaan on mentävä silloin kun pissattaa ja lyhyet matkat pystyy polkemaan pyörällä. Nyt oli kuitenkin pakko saada oma kulkupeli, koska LSL:n bussireitit eivät vastanneet tarpeisiini.

Takeita asuinalueeni dösäliikenteen lisääntymiseen ei ole tulevaisuudessakaan. Ainakin mikäli asiaa peilaa Autoalan Tiedotuskeskuksen raporttiin kuluvan vuoden linja-autojen ensirekisteröinneistä: kesäkuun loppuun mennessä tunnelmallisia joukkoliikennepitkuloita oli ensirekisteröity 114 kappaletta. Määrä on 38 prosenttia pienempi kuin viime vuoden ensimmäisen puolikkaan aikana.

Käytettyjen henkilöautojen kauppa kävi kesäkuussa 13 prosenttia viime vuoden vastaavaa ajankohtaa vilkkaampana. Itselleni sisään rullattu kottero ei ollut edes vaihtoehto. Uudelle ajokille myönnetty huoltosopimus tarjoaa mielenrauhaa ja antaa mahdollisuuden keskittyä bensatankin avauspainikkeen etsimiseen ohjaamosta.

Ensimmäisellä huoltoasemakäynnillä tajusin, ettei koko painiketta ole olemassakaan. Rohkea painallus bensaluukun reunaan riitti ratkaisemaan ylitsepääsemättömältä tuntuneen ongelman.

Leasing-sopimusta on jäljellä vielä vajaat neljä vuotta ja sallittuja kilometrejäkin 48 000. Meillä on siis vielä autoni kanssa hyvin aikaa tutustua toisiimme. Pissapojan neste alkaa olla finaalissa, joten seuraavaksi lähden jahtaamaan vipua, millä saan konepellin nousemaan kuin edesmenneen rallilegenda Timo Mäkisen Minissä konsanaan.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Uusi biojätteen keräilykokeilu käynnistyy Lahdessa – lakimuutosta ennakoiva konsepti saattaa laajentua koskemaan koko maakuntaa
 2. Välineinä hoitavat kädet ja pienen pienet neulat – akupunktiohoitaja Taru Oravalan matka kiinalaisen lääketieteen pariin kesti kauan ja meni mutkien kautta
 3. Kansallispuvut saivat kyytiä Lahden Uudenkylän juoksutapahtumassa – "Eihän tässäkään ole järjen hiventäkään, mutta hauskaa on"
 4. Lahtelainen Eeva Silvennoinen, 92, valtuutti lapset hoitamaan asiansa, kun tytär ehdotti sitä – "Ei se tuntunut yhtään loukkaavalta"
 5. Pääkirjoitus: Hennan toivo Nurmijärvi-ilmiössä?
 6. Kuntouttava työtoiminta lisää itseluottamusta ja auttaa arjen hallinnassa
 7. Teollisuuden uudet tilaukset kesäkuussa lähes 12 prosenttia viime vuotta jäljessä
 8. FC Lahti sai kunnolla maalihanat auki Ilvestä vastaan, Assehnoun kuritti vastustajaa kahdella maalilla – "Yleensä kova työ palkitaan"
 9. Kuntouttavan työtoiminnan tarve on Päijät-Hämeessä edelleen moninkertainen asiakaspaikkoihin verrattuna – jonotusajat jopa kuukausia
 10. Henkilöauto tuhoutui tulipalossa
 11. Yön uutiskooste: Metsästyskausi alkaa tänään sepelkyyhkyillä ja peltohanhilla
 12. Puutarhan voi rakentaa perhosten ehdoilla – Pihaperhonen-taimistolla tuotetaan keitaita kimalaisille
 13. Koulu alkaa Lahdessa uuden normaalin mukaisesti – ulkomaanmatkan jälkeisestä karanteenista odotetaan vielä virallista ohjetta
 14. "Jos olisi odotettu valmista, ei täällä olisi mitään" – Virolainen Maigi Korhonen muutti maalle Suomeen ja löysi kyläyhteisön, jolle teki talkootöitä öisinkin
 15. Perhoset ovat melkoisia linssiluteita – katso lukijoiden kuvat auringossa paistattelevista päiväperhosista

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.