Aleksi Sammaliston Esalainen: Vessaan pitää mennä silloin kun pissattaa

Aleksi Sammalisto

Renkomäen automyymälöissä ei tarvinnut huhti-toukokuun taitteessa vastaantulijoita väistellä. Kärrykeitaiden käytävillä sai käyskennellä kaikessa rauhassa ostohousuja kiristellen.

Tennarin kärjellä kevyt tönäisy korealaisen perhefarkun eturenkaaseen, ja kas kummaa, tampiomaisen olemukseni havainnut koslakauppias kiisi oitis paikalle. Tv-sarja Latelaan rajoittuva autotietämykseni ei ehtinyt päästä oikeuksiinsa, kun asiansa osaava myyntimies oli jo ehtinyt luetella kolmikirjaimisen automerkin huippuominaisuudet ja sen, kenellä hänen tuttavistaan oli tismalleen sama, ajamisen nautintoa tarjoava menopeli.

Koeajossa automaattivaihteinen kiesi liisi kuin letukka eikä bensan kulutuskaan kohonnut taivaisiin. Liki kymmenen tuumaisen ajotietokoneen ja takapenkin kaksipaikkaisen mukitelineen huomattuani olin myyty mies. Ei muuta kuin leasing-sopparia kirjoittamaan ja nauttimaan huolettomista kilometreistä tuliterällä korealaisella.

Kaupasta ulos päristellessäni muita täysin präniköitä autoja ei juuri vastaan kurvannut. Autoalan Tiedotuskeskuksen julkaiseman raportin mukaan toukokuussa rekisteröitiin 5 110 uutta henkilöautoa, joka on yli 53 prosenttia vähemmän kuin vuoden 2019 toukokuussa.

Kesäkuussa uusien autojen kysynnän lasku alkoi loiventua, mutta isossa kuvassa automarkkinat eivät ole vielä toipuneet koronapandemian tuomasta iskusta. Autoalan arvion mukaan henkilö-, paketti- ja kuorma-autojen kysyntä on jäämässä tänä vuonna hieman yli neljänneksen viime vuoden luvuista.

Auton hankkiminen ei ole minunkaltaiselle kuluttajalle koskaan pala kakkua. Tiesin moottorilla kulkevista vempaimista yhtä vähän jo ennen koronapandemian puhkeamista, mutta juuri kriisin keskellä minulle tuli pakottava tarve hankkia kulkuväline kahden etäällä toisistaan olevan paikan välillä suhaamiseen.

Koronattomassakin tilanteessa olisin jättänyt Renksun autoladot rauhaan, mikäli tarvetta ei olisi ollut. Vessaan on mentävä silloin kun pissattaa ja lyhyet matkat pystyy polkemaan pyörällä. Nyt oli kuitenkin pakko saada oma kulkupeli, koska LSL:n bussireitit eivät vastanneet tarpeisiini.

Takeita asuinalueeni dösäliikenteen lisääntymiseen ei ole tulevaisuudessakaan. Ainakin mikäli asiaa peilaa Autoalan Tiedotuskeskuksen raporttiin kuluvan vuoden linja-autojen ensirekisteröinneistä: kesäkuun loppuun mennessä tunnelmallisia joukkoliikennepitkuloita oli ensirekisteröity 114 kappaletta. Määrä on 38 prosenttia pienempi kuin viime vuoden ensimmäisen puolikkaan aikana.

Käytettyjen henkilöautojen kauppa kävi kesäkuussa 13 prosenttia viime vuoden vastaavaa ajankohtaa vilkkaampana. Itselleni sisään rullattu kottero ei ollut edes vaihtoehto. Uudelle ajokille myönnetty huoltosopimus tarjoaa mielenrauhaa ja antaa mahdollisuuden keskittyä bensatankin avauspainikkeen etsimiseen ohjaamosta.

Ensimmäisellä huoltoasemakäynnillä tajusin, ettei koko painiketta ole olemassakaan. Rohkea painallus bensaluukun reunaan riitti ratkaisemaan ylitsepääsemättömältä tuntuneen ongelman.

Leasing-sopimusta on jäljellä vielä vajaat neljä vuotta ja sallittuja kilometrejäkin 48 000. Meillä on siis vielä autoni kanssa hyvin aikaa tutustua toisiimme. Pissapojan neste alkaa olla finaalissa, joten seuraavaksi lähden jahtaamaan vipua, millä saan konepellin nousemaan kuin edesmenneen rallilegenda Timo Mäkisen Minissä konsanaan.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu