Pääkirjoitus: Julkinen taide on hyvä sijoitus

Taiteilija Sami Leutola kukitti Teräsmummot-teoksensa julkistamistilaisuudessa elokuussa 2018. Sami Kuusivirta

Vuonna 2017 Lahden kaupunki syyllistyi kulttuuriskandaaliin tuhoamalla vahingossa ympäristötaideteoksen. Kyseessä oli äskettäin kuolleen kuvataiteilijan Matti Koskelan Läpi päivän -niminen veistos, joka oli siirretty Jalkarannantien liikenneympyrästä katutöiden vuoksi varastoon. Sieltä teos päätyi huolimattomuuden seurauksena metallinkeräykseen.

Möhläystä ei kenties olisi tapahtunut, jos kaupungilla olisi jo tuolloin ollut palkkalistoillaan taidekoordinaattori. Uudessa kaksivuotisessa tehtävässä aloitti heinäkuun alussa Anu Miettinen, jonka työnkuvaan kuuluvat esimerkiksi julkisen taiteen prosenttiperiaatteen toteutus sekä erilaiset taidekilpailut ja -hankkeet.

Lahdessa on noin 80 julkista taideteosta, joista suurin osa on patsaita ja reliefejä. Tänä vuonna tulee kuluneeksi sata vuotta siitä, kun Viktor Janssonin veistämä Vapaudenpatsas pystytettiin kaupungintalon edustalle. Tuoreimpia teoksia ovat Rautatienkadulle sijoitetut Teräsmummot-reliefit sekä installaatio Golden Goose -pesimäalue.

Monet Lahden veistoksista ovat peräisin kaupunginjohtajana vuosina 1942–1967 toimineen Olavi Kajalan kaudelta. Teosten joukossa on paljon paikallisten yrittäjien lahjoittamia veistoksia.

Viime vuosina veistoksia on pystytetty pääosin yksityisinä hankkeina. Joissakin tapauksissa teokset eivät ole olleet taiteellisilta arvoiltaan niin korkeatasoisia kuin kaupunginmuseon väki ja muut taiteentuntijat olisivat toivoneet.

Julkinen taide on paljon muutakin kuin patsaita ja monumentteja. Se voi näkyä esimerkiksi valotaiteena tai muraaleina rakennusten julkisivuissa, ympäristötaiteena tieprojekteissa tai vaikkapa ääniteoksina puistoissa.

Taiteen voima mielikuvien luomisessa voi olla huima .

Taiteen prosenttiperiaate tarkoittaa, että rakennushankkeen budjetista tietty summa varataan taideteosten toteuttamiseen. Kyseessä ei ole ylimääräinen kuluerä vaan rahallista arvoaan suurempi sijoitus asukkaiden viihtyvyyteen, paikkaan kiinnittymiseen ja henkiseen hyvinvointiin.

Taiteen avulla pystytään nostamaan alueiden arvostusta ja imagoa sekä mahdollisesti myös vähentämään ilkivaltaa.

Taiteen voima mielikuvien luomisessa voi olla huima. Taideteoksesta voi ajan oloon muodostua kaupungin symboli. Brysselin tunnusmerkkinä on pikkuinen Manneken Pis. Oulu puolestaan tunnetaan pulleasta Toripolliisi-patsaasta.

Lahdessa julkiset taideteokset jäävät symboliarvossa hyppyrimäkien ja radiomastojen varjoon. Johdonmukaisella työllä kaupunki voi luoda taiteen keinoin lisäarvoa ja tuoda olemassa olevat taideaarteensa nykyistä paremmin esiin.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Kuntaliitto: päätöstä yhteisyrityksestä ei saada aikaiseksi, jos lahtelaiset äänestävät vastaan
 2. Outi Lähde, 27, ei ole koskaan tuntenut seksuaalista vetoa ketään kohtaan, mutta harrastaa silti seksiä – "Minulle on tärkeää, että kumppanini nauttii ja itse saan huomiota ja läheisyyttä"
 3. 31 rattijuoppoa jäi kiinni Hämeen poliisin tehovalvonnassa
 4. Koulut alkavat ensi viikolla: Orimattilassa turvavälit toteutuvat "kohtuullisesti" ja Hollolassa vältetään ylimääräistä hysteriaa 
 5. Syyttäjän mukaan United Brotherhoodin johtajaksi epäilty mies piti väkivallalla uhkaamalla huolta siitä, että ryhmä pysyy ruodussa: "Ihmiset selkeästi jopa pelkäävät häntä"
 6. Lahti ei kannata hyvinvointiyhtymän ja Mehiläisen yhteisyritystä – aikoo tehdä vastaehdotuksen yhtymäkokoukselle
 7. Kimolan kanava avasi viimein porttinsa, ilman täytti jännittynyt supina ja veneilytunnelissa kajahtelivat riemukkaan kiljahdukset: "Tämä kanava vaikuttaa koko tämän alueen kehitykseen", katso kuvat
 8. Lukijalta: Sote-yhteisyritys tuo tehoa ja tekniikkaa
 9. Kuluttajille tarkoitetut kasvomaskit käyvät kaupaksi kuin vessapaperi keväällä – useissa Prismoissa ja Citymarketeissa tarjolla vain tyhjiä hyllyjä
 10. Siirtolapuutarhamökissä kesä jatkuu lokakuulle ja kissat pääsevät ulkoilemaan tarhaan – katso kuvat värikkäästä mökistä
 11. Kymiringillä järjestetään tänä vuonna vielä kolme moottoriurheilukilpailua – Porschet radalle tulevana viikonloppuna
 12. Kalkkisten koulu lakkautuskohteena Asikkalassa – "Varmaan tilannetta joudutaan oikeasti miettimään, koska etäisyys Vääksyyn on suhteellisen pitkä"
 13. Siniset osallistuu kevään kuntavaaleihin – Puoluesihteeri ei tiedä, mitä viisi ex-ministeriä aikovat tehdä
 14. Näppis: Kysyin jo keväällä, kuka ne käytetyt maskit siivoaa, kun niitä on jo nyt kulkuväylien varrella, samoin hanskoja kauppojen pihoilla ja muualla.
 15. Iivo Niskanen jättää sprinttihiihdot suosiolla erikoismiehille ensi talven hiihdon MM-kilpailuissa – ei kuitenkaan halua jättää menestystä "vain yhden kortin varaan"

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Poliisi: Lahden keskustassa ammuttu luoti osui auton ikkunaan
 2. Fingerpori 3.8.2020
 3. Fingerpori 4.8.2020
 4. Kolme henkilöautoa paloi lunastuskuntoon Heinolassa
 5. Kello 10 se avautui: Innokkaimmat tulivat jo eilen Kimolan kanavalle – Ari Vilamaa oli yksi ensimmäisistä sululla, yleisöä on kerääntynyt paikalle satamäärin ja veneitäkin on liikkeellä, katso kuvat
 6. Nainen kuoli nokkakolarissa Heinolassa - henkilöauto ja kuorma-auto törmäsivät Nelostiellä
 7. Hyvinvointiyhtymä: päivystysavun numerossa ruuhkaa, koronatestien tulokset valmistuvat viiveellä
 8. Lahti ei kannata hyvinvointiyhtymän ja Mehiläisen yhteisyritystä – aikoo tehdä vastaehdotuksen yhtymäkokoukselle
 9. Pelicansin valmennustiimi on kasassa – Päävalmentaja Tommi Niemelä saa rinnalleen tuttuja ja täysin uusia kasvoja
 10. Poliisi julkaisi Hämeen alkuvuoden rikostilastot – huumausainerikoksissa kasvua jopa neljännes, Päijät-Hämeessä törkeiden pahoinpitelyjen määrä nousi vuoden takaisesta
 11. Linnanmäellä heinäkuun lopussa vieraillut seurue altisti huvipuistossa muita koronavirukselle
 12. Viivi ja Wagner 3.8.2020
 13. Syyttäjä hakee United Brotherhoodin johtajaksi epäillylle miehelle tuomiota jengipykälällä - lue yön uutiskooste
 14. Uutiset kasvomaskisuosituksesta räjäyttivät kysynnän: maskit myytiin loppuun osasta apteekkeja – hintahaarukka 1–2 euroa
 15. Kimolan kanava avasi viimein porttinsa, ilman täytti jännittynyt supina ja veneilytunnelissa kajahtelivat riemukkaan kiljahdukset: "Tämä kanava vaikuttaa koko tämän alueen kehitykseen", katso kuvat

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.