Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mikä on sähkön tuntihinta nyt? Seuraa tästä

Lukijalta | Jätevesi ja turve pilaavat yhä järviä

Muutama päivä sitten julkistettiin tilanne jätevesiasetuksen noudattamisesta. Kyseessähän on muutamia vuosia vanhan asetuksen toteuttamisesta.

Tarkoitus on saattaa käsittelyn piiriin esim. saunojen pesuvedet ym., silloin kun käytetään painevettä.

Määräaika toteutukselle oli 31.10.2019 mennessä. Kuitenkin työ oli tekemättä noin 50 000 kohteessa pääosin haja-asutusalueilla. Miten se on mahdollista?

Valvontavastuu on ao. kunnan viranomaisilla, jotka tuntuvat valittelevan työpaineita ja resurssien puutetta. Kunhan nyt ensin laiminlyöjiä muistutettaisiin laiminlyönnin seurauksista, uhkasakosta, jotka myös pantaisiin maksuun, ellei korjausta tapahtuisi.

Eiköhän alkaisi tapahtua. Uskon jo sillä saatavan paljon parannusta aikaiseksi.

Laiminlyönti jätevesien käsittelyssä loukkaa myös mökkiläisen tms. naapuria, jolle monessa tapauksessa aiheutuu käsittelemättömistä vesistä ympäristöhaittoja.

Eivätkö uusien rakennusten kosteusongelmat kuulu kenellekään?

Oma lukunsa on jätevesien kulkeutuminen vesistöihin puhdistamattomina.

Onhan näitä muitakin valvonnan laiminlyöntiuutisia viime vuosina saatu lukea melko usein. Eivätkö esimerkiksi uusien rakennusten kosteusongelmat kuulu kenellekään?

Kovin vähättelevästi ongelmaan suhtaudutaan vastuussa olevien taholta, joita ovat rakennusliikkeet ja valvova viranomainen.

Turvetuotanto on viimevuosina ollut tarkkailun alla, johtuen voimakkaasti humuspitoisten kuivatusvesien johtamisesta ojia pitkin alapuolisiin järviin ja pilaten veden laatua, mikä on ollut jo vuosikausia todettavissa.

Parannusta asiantilaan ei vaan tapahdu ja on tapauksia, joissa valvova viranomainen on delegoinut mittausten suorittamisen turpeen nostoluvan haltijalle, eli "pukki on kaalimaan vartijana".

Oma lukunsa ovat ilmastosopimuksen tavoitteet.

Eikä liikaa olisi vaadittu, jos sähkön siirtohinnoittelusta vastaava viranomainen olisi nostanut jo aiemmin esiin tolkuttoman siirtohinnoittelun, eikä vasta nyt kun hinnat ovat pilvissä.

Kyllä viranomaisilta voisi sen verran maalaisjärkeä edellyttää, että tolkuttomaan hinnoitteluun olisi puututtu ajoissa.

Edellä vain muutama esimerkki, kuinka hallinnossa on helppo ummistaa silmät määräysten noudattamatta jättämisestä.

Oma lukunsa on aikanaan ilmastosopimuksen noudattamisesta ja tavoitteisiin pääsystä käytävä keskustelu.

Näyttää siltä, että mitään sopua ei vakavissaan edes yritetä aikaansaada. Sen toimettomuuden seuraukset jälkeläisillemme ovat mittakaavaltaan toista luokkaa kuin jätevesiasiat meidän aikanamme.