Lukijalta: Ravintolat vahvistuisivat väliaikaisella veroalella, kirjoittaa MaRan Timo Lappi

Timo Lappi

Koronakriisi on ajanut matkailu- ja ravintola-alan yrittäjät sekä heidän työntekijänsä ennennäkemättömään ahdinkoon.

Kokoontumis-, matkustus- ja ravintolatoiminnan rajoitukset, asiakkaiden varovaisuus, etätyöt ja erityisesti ulkomaalaisten asiakkaiden vähäisyys ovat kurittaneet matkailu- ja ravintola-alaa maaliskuun puolivälistä lähtien.

Ravintolat ja kahvilat olivat eduskunnan päätöksellä suljettuina kaksi kuukautta. Tämä tyhjensi yritysten kassat. Talouden kurimus jatkuu alan yrityksissä pitkään.

Vaikka rajoituksia on purettu, palvelujen kysyntä on edelleen heikkoa edelliseen vuoteen verrattuna.

Se heijastuu negatiivisesti myös alan työntekijöihin. Lähes puolessa yrityksistä oli kesäkuun lopussa lomautettuina vähintään 40 prosenttia henkilökunnan määrästä.

Matkailu- ja ravintola-alan yritysten palvelujen kysyntä on ainakin vuoden 2021 loppuun asti kotimaisen kysynnän varassa.

Ravintolat ja kahvilat olivat eduskunnan päätöksellä suljettuina kaksi kuukautta.

Kun koronakriisi on iskenyt myös kotimaisen asiakkaan ostovoimaan, sen tukeminen määräaikaisilla arvonlisäverojen alentamisilla on tarpeellista.

Arvonlisäverojen alentaminen on perusteltua myös sen vuoksi, että matkailu- ja ravintolapalvelujen verotus on Suomessa EU-maiden kireimpiä.

Tuoreen Eurostatin tilaston mukaan alkoholi on Suomessa EU-maiden kalleinta, mikä aiheutuu korkeista alkoholijuoma- ja arvonlisäveroista. Oluen verotus on ylivoimaisesti EU-maiden kireintä.

Muutaman lasin viiniä sisältävässä ravintolaillallisessa on veroja noin 30 prosenttia.

Alkoholin ja ruoan nauttimista ravintoloissa tulisi piristää alentamalla arvonlisävero 10 prosenttiin 12 kuukauden määräajaksi.

Hiihtokeskus- ja ohjelmapalveluala odottavat tulevaa talvikautta huolestuneina .

Koronakriisi on vähentänyt merkittävästi kotimaan lento-, rautatie-, bussi- ja taksiliikennettä.

Koronakriisi iski rankasti hotelli- ja kylpyläalaan. Optimististen arvioiden mukaan toimiala palaa ennalleen aikaisintaan syksyllä 2021. Alan yritykset tekevät tänä ja ensi vuonna yhteensä satojen miljoonien eurojen tappiot.

Siksi henkilöliikenteen, majoituksen sekä liikunta- ja kulttuuripalvelujen arvonlisävero tulisi alentaa 24 kuukauden määräajaksi viiteen prosenttiin.

Myös festivaalit, kongressikeskukset, messut, huvipuistot, hiihtokeskukset ja ohjelmapalveluyritykset ovat suurissa vaikeuksissa koronakriisin vuoksi.

Suuret festivaalit on peruttu tältä kesältä, kokous- ja messutoiminta on pysähdyksissä ja huvipuistot kärsivät kokoontumisrajoituksista.

Hiihtokeskus- ja ohjelmapalveluala odottavat tulevaa talvikautta huolestuneina: missä määrin lennot ja niiden myötä ulkomaalaiset asiakkaat palaavat?

Hallitus päättää syksyn budjettiriihessä elvytystoimista. Kesäkuun mittavan lisäbudjetin elvytystoimet eivät tuoneet helpotusta koronakriisin pahiten runtelemille matkailu- ja ravintola-alan yrittäjille eikä heidän työntekijöilleen.

Kun hallituksen tärkeimpiä tavoitteita on työllisyyden vahvistaminen, matkailu- ja ravintola-alan palvelujen arvonlisäverojen määräaikainen alentaminen palvelisi tätä tavoitetta erinomaisesti.

Kirjoittaja on Matkailu- ja Ravintolapalvelut MaRa ry :n toimitusjohtaja

Kommentoi

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut