Pääkirjoitus: Ravintoloiden ahdinko helpotti

Lahtelainen metallibändi Kapina esiintyi perjantaina ravintola Tirrassa. Annika Pitkänen

Koronavirusepidemian takia pahoin kärsinyt ravintola-ala tekee paluuta arkeen aukioloa, anniskeluaikoja ja asiakasmääriä koskeneiden rajoitusten poistuttua 13. heinäkuuta.

Ravintoloiden ja baarien toimintaa ei enää rajoiteta tartuntatautilain nojalla, vaan esimerkiksi alkoholijuomien anniskeluaika määräytyy alkoholilain mukaisesti. Ruoan ja juoman annostelu buffetpöydistä sallittiin jo juhannuksen jälkeen.

Rajoitusten poistuminen on suuri helpotus ravintoloille, joista monet joutuivat sulkemaan ovensa kokonaan koronakriisin iskiessä päälle maaliskuun lopulla. Kokonaan normaaliksi tilanne ei tosin ole palautunut, sillä elokuun loppuun asti ulottuva asetus velvoittaa ravitsemisliikkeet torjumaan tartuntariskiä.

Ravintoloissa kaikilla asiakkailla pitää edelleen olla oma istumapaikka. Hygieniasta on huolehdittava pitämällä tilat ja pinnat puhtaina sekä tarjoamalla asiakkaille mahdollisuus käyttää käsihuuhdetta. Ravitsemisliikkeen on myös vastattava siitä, että riittävä etäisyys asiakkaiden välillä säilyy.

Matkailu- ja Ravintolapalvelut MaRa on arvioinut, että rajoitusten poistuminen mahdollistaa ravintolatoiminnan muuttumisen jälleen kannattavaksi.

Ainakin lahtelaisissa lounasravintoloissa pöydät näyttävät täyttyvän jo entiseen tapaan, mutta vasta lähiviikot näyttävät, alkaako ravintola-alan myynti palautua normaaliksi.

Rajoitusten poistuminen on suuri helpotus .

MaRa muistutti kannanotossaan kesäkuussa, että ravintoloiden taloudellinen tilanne on kevään jäljiltä kriittinen. Alan toipumista hidastaa se, että kongressi-, messu- ja tapahtumatoiminta sekä ulkomailta tuleva turismi ovat edelleen suurelta osin pysähdyksissä.

Tilanteen toivotaan helpottavan elokuussa, jolloin sisätiloissakin voidaan jälleen järjestää yli 500 henkilön tilaisuuksia turvaetäisyyksistä ja hygieniakäytännöistä huolehtien. Suuria yleisötapahtumia koskevista rajoituksista on tarkoitus luopua kokonaan lokakuun alussa, ellei mahdollisen toisen tautiaallon takia tarvita uusia määräyksiä.

Valitettavasti emme voi olla täysin varmoja siitä, että urheilutapahtumia ja messuja voidaan järjestää syksyllä normaaliin tapaan. Suomessa koronatartuntojen määrä on saatu pidettyä vähäisenä, mutta epidemiatilanne maailmalla pakottaa olemaan asiassa varpaillaan.

Viime viikon lopulla tehtiin uusia ennätyksiä maailmalla vuorokauden aikana tilastoiduissa uusissa koronavirustartunnoissa, kertoo Maailman terveysjärjestö WHO. Tämän vuoksi on tärkeää, että hygienia- ja turvallisuusvaatimuksia noudatetaan yhä niin ravintoloissa kuin muuallakin. Uusi epidemia-aalto olisi monelle ravintola-alan yritykselle tuhoisa.

Kommentoi

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut