Lukijalta: Joku tolkku Välimeren maiden avustuksessakin!

Paavo Jauhiainen

Tuntuu uskomattomalle, että maat, jotka ovat toimineet kuten kaikkien maiden pitäisi, joutuisivat vielä yli varojensa eläneiden maiden maksumiehiksi, koronakriisiin vedoten.

Kriisihän koskee aivan kaikkia maita. Suomenkin maakohtaisen panostuksen arvellaan kohoavan lähes 20 miljardiin euroon, joka katetaan ottamalla lisää velkaa.

Julkisen talouden tulot muodostuvat veroista yms. tuloista. Kun tuotoista vähennetään kulut, saadaan tulos.

Kun katsotaan yli varojensa eläneiden maiden, kuten Kreikan ja Italian tulosta viime 30 vuoden aikana, saadaan Kreikalle suhdeluku miinus 21 prosenttia ja Italiallekin miinus 11 prosenttia. Vastaavana ajanjaksona Suomen tulos oli plus 0,5 prosenttia.

Kun lähestytään samaa asiaa veronkannon näkökulmasta, havaitaan miten vähän nämä ylivelkaantuneet maat kuten Kreikka ja Italia ovat verottaneet kansalaisiaan bruttokansantuotteeseensa nähden.

Kreikka 38 prosenttia ja Italia 46, kun Suomen julkisten tulojen bruttoveroaste on EU:n aikana ollut keskimäärin 53 prosenttia.

Maat saavat korjata taloutensa nostamalla veronsa riittävälle tasolle.

Rinnastettaessa neljän pohjoismaan Suomen, Ruotsin, Norjan ja Tanskan valtiontalouden hoitoa neljään Välimeren maahan Kreikkaan, Italiaan, Espanjaan ja Portugaliin, luvut paljastavat heti missä asiat on hoidettu kuten pitää ja missä täysin päinvastoin.

Julkisen talouden tulot olivat Pohjoismaissa vuosina 1995-2019 keskimäärin 53 prosenttia bruttokansantuotteesta ja vastaavasti Välimeren maissa 42.

Laskennallisesti voidaan osoittaa sekin, että mikäli Välimeren maat olisivat perineet veroja ja muita tuottoja yhtä suuren osan kansantuotteestaan kuin Pohjoismaat, niiden viime vuoden tulot olisivat olleet vajaat 300 miljardia euroa suuremmat kuin olivat.

Vastaavasti Pohjoismaiden verotulot Välimeren maiden verotuloasteella olisivat olleet 100 miljardia euroa pienemmät kuin mitä ne olivat.

Kun Italia on noussut äänekkäimpään asemaan komission ”lahjapaketin” suhteen, todettakoon vielä aikuisten suomalaisten ja italialaisten nettovarallisuuksien ero: italialaisten nettovarallisuus henkeä kohden on runsaat 50 000 euroa suurempi kuin suomalaisen. Yhteenlaskien italialaisten nettovarallisuus on peräti 2 200 miljardia Suomen vastaavaa suurempi.

Siis ajatus, että korkeasti verotetut Pohjoismaat maksavat avustuksia matalasti verotuloja keränneille Välimerenmaille, on järjetön.

Suomen päättäjien ainoa oikea vastaus Brysselin ehdotukseen on "ei kiitos"! Edellä esiin otetut maat saavat korjata taloutensa nostamalla veronsa riittävälle tasolle. Varaa heillä siihen kyllä on.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Uusi biojätteen keräilykokeilu käynnistyy Lahdessa – lakimuutosta ennakoiva konsepti saattaa laajentua koskemaan koko maakuntaa
 2. Uudenmaankadulla Lahdessa alkaa viikkoja kestävä päällystysurakka - näin se etenee
 3. Kansallispuvut saivat kyytiä Lahden Uudenkylän juoksutapahtumassa – "Eihän tässäkään ole järjen hiventäkään, mutta hauskaa on"
 4. Salpauksen alueella Lahdessa puhdistetaan maaperää öljystä
 5. Lahtelainen Eeva Silvennoinen, 92, valtuutti lapset hoitamaan asiansa, kun tytär ehdotti sitä – "Ei se tuntunut yhtään loukkaavalta"
 6. Lähijunat siirtyvät talviaikatauluihin, vaikuttaa myös Z- ja G-juniin
 7. Kuntouttava työtoiminta lisää itseluottamusta ja auttaa arjen hallinnassa
 8. Pääkirjoitus: Hennan toivo Nurmijärvi-ilmiössä?
 9. Välineinä hoitavat kädet ja pienen pienet neulat – akupunktiohoitaja Taru Oravalan matka kiinalaisen lääketieteen pariin kesti kauan ja meni mutkien kautta
 10. Henkilöauto tuhoutui tulipalossa
 11. FC Lahti sai kunnolla maalihanat auki Ilvestä vastaan, Assehnoun kuritti vastustajaa kahdella maalilla – "Yleensä kova työ palkitaan"
 12. Teollisuuden uudet tilaukset kesäkuussa lähes 12 prosenttia viime vuotta jäljessä
 13. Kuntouttavan työtoiminnan tarve on Päijät-Hämeessä edelleen moninkertainen asiakaspaikkoihin verrattuna – jonotusajat jopa kuukausia
 14. Yön uutiskooste: Metsästyskausi alkaa tänään sepelkyyhkyillä ja peltohanhilla
 15. "Jos olisi odotettu valmista, ei täällä olisi mitään" – Virolainen Maigi Korhonen muutti maalle Suomeen ja löysi kyläyhteisön, jolle teki talkootöitä öisinkin

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.