Lukijalta: Joku tolkku Välimeren maiden avustuksessakin!

Paavo Jauhiainen

Tuntuu uskomattomalle, että maat, jotka ovat toimineet kuten kaikkien maiden pitäisi, joutuisivat vielä yli varojensa eläneiden maiden maksumiehiksi, koronakriisiin vedoten.

Kriisihän koskee aivan kaikkia maita. Suomenkin maakohtaisen panostuksen arvellaan kohoavan lähes 20 miljardiin euroon, joka katetaan ottamalla lisää velkaa.

Julkisen talouden tulot muodostuvat veroista yms. tuloista. Kun tuotoista vähennetään kulut, saadaan tulos.

Kun katsotaan yli varojensa eläneiden maiden, kuten Kreikan ja Italian tulosta viime 30 vuoden aikana, saadaan Kreikalle suhdeluku miinus 21 prosenttia ja Italiallekin miinus 11 prosenttia. Vastaavana ajanjaksona Suomen tulos oli plus 0,5 prosenttia.

Kun lähestytään samaa asiaa veronkannon näkökulmasta, havaitaan miten vähän nämä ylivelkaantuneet maat kuten Kreikka ja Italia ovat verottaneet kansalaisiaan bruttokansantuotteeseensa nähden.

Kreikka 38 prosenttia ja Italia 46, kun Suomen julkisten tulojen bruttoveroaste on EU:n aikana ollut keskimäärin 53 prosenttia.

Maat saavat korjata taloutensa nostamalla veronsa riittävälle tasolle.

Rinnastettaessa neljän pohjoismaan Suomen, Ruotsin, Norjan ja Tanskan valtiontalouden hoitoa neljään Välimeren maahan Kreikkaan, Italiaan, Espanjaan ja Portugaliin, luvut paljastavat heti missä asiat on hoidettu kuten pitää ja missä täysin päinvastoin.

Julkisen talouden tulot olivat Pohjoismaissa vuosina 1995-2019 keskimäärin 53 prosenttia bruttokansantuotteesta ja vastaavasti Välimeren maissa 42.

Laskennallisesti voidaan osoittaa sekin, että mikäli Välimeren maat olisivat perineet veroja ja muita tuottoja yhtä suuren osan kansantuotteestaan kuin Pohjoismaat, niiden viime vuoden tulot olisivat olleet vajaat 300 miljardia euroa suuremmat kuin olivat.

Vastaavasti Pohjoismaiden verotulot Välimeren maiden verotuloasteella olisivat olleet 100 miljardia euroa pienemmät kuin mitä ne olivat.

Kun Italia on noussut äänekkäimpään asemaan komission ”lahjapaketin” suhteen, todettakoon vielä aikuisten suomalaisten ja italialaisten nettovarallisuuksien ero: italialaisten nettovarallisuus henkeä kohden on runsaat 50 000 euroa suurempi kuin suomalaisen. Yhteenlaskien italialaisten nettovarallisuus on peräti 2 200 miljardia Suomen vastaavaa suurempi.

Siis ajatus, että korkeasti verotetut Pohjoismaat maksavat avustuksia matalasti verotuloja keränneille Välimerenmaille, on järjetön.

Suomen päättäjien ainoa oikea vastaus Brysselin ehdotukseen on "ei kiitos"! Edellä esiin otetut maat saavat korjata taloutensa nostamalla veronsa riittävälle tasolle. Varaa heillä siihen kyllä on.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut