Lukijalta: Kymmenillä miljoonilla saneerattu sairaala luovutettiin noin vain yksityiselle liikeyritykselle

Veikko Nurminen

Hallitus tuo valmistelemansa uuden sote-mallin syksyllä eduskunnan päätettäväksi. Varmistaakseen lain hyväksynnän hallitus on käyttänyt ehdotuksensa perustuslakivaliokunnassa, ja tehnyt valiokunnan ehdottamat muutokset lakiluonnokseen.

Esitysluonnoksen lausuntokierros päättyy syyskuun lopulla, minkä jälkeen se palaa vielä perustuslakivaliokuntaan, ja lopuksi eduskunnan päätettäväksi.

Yksi lain johtavista linjauksista on, että sote toteutetaan pääosin julkisen puolen johdolla. Tämä saattaa aiheuttaa Lahdessa vaikeuksia. Lahti lähti varsin aikaisin, varmuuden vuoksi, varsin mittaviin ulkoistuksiin torjuakseen uutta sotea, mitä ei sitten tullutkaan.

Eikä ole tullut vieläkään. Vaikka monia luonnoksia on tehty, jokainen on kaatunut perustuslakiin. Sen sijaan Lahdessa on jatkettu Kokoomuksen ja demareiden yhteisvoimin tätä ulkoistamis/yksityistämis-linjaa.

Nyt laaditussa esitysluonnoksessa hallitus tutkii näitä toimia: ovatko ne tehty aidosta tarpeesta, esimerkiksi säästöistä, vaiko torjumaan tai suojaamaan jotakin, esimerkiksi yksityistä puolta. Tämä näkökulma on Lahdessakin tällä hetkellä varsin ajankohtainen. Jos näin todettaisiin, niin se merkitsisi sitä, että sopimus lakkaa olemasta kahden vuoden päästä. Samalla raukeaisi myös mahdollinen sopimussakko.

Launeen terveyskeskuksen työntekijöiden takin rintaan ilmestyi Mehiläisen logo, samoin on käynyt kaupunginsairaalassa.

Lahdessakin ilmestyi kaikessa hiljaisuudessa Launeen terveyskeskuksen työntekijöiden takinrintaan Mehiläisen logo, samoin on käynyt kaupunginsairaalassa. Se on tullut monille yllätyksenä. Tietääkö kaikki vieläkään, että siellä tuottaa julkisia palveluja nyt yksityinen osakeyhtiö Mehiläinen.

Lahtelaisilta kerätyin verovaroin, kymmenillä miljoonilla euroilla saneerattu sairaala luovutettiin noin vain yksityiselle liikeyritykselle laitteineen päivineen. Tämä kuulostaa ryöstöltä, mutta ei se sitä ole, koska kaupunginvaltuusto tämän lahjan Mehiläiselle antoi. Oliko esimerkiksi tämä kaupunkilaisten kannalta säästötoimi, vai pelkästään ideologinen teko suojata yksityisen puolen asemaa kaupungissamme?

Tämänsuuntaisiin asioihin luonnos yhdessä kohdassaan kiinnittää huomiota.

Perustuslakiasiantuntijoita on joka lähtöön, ja he ovat monta mieltä. Joidenkin tulkinnan mukaan yksityisellä palveluntuottajalla olisi oikeus saada sote-maakunnalta korvaus, jos sen tekemät investoinnit jäävät sille hyödöttömiksi.

Lopputulos on tosin sama. Julkinen varallisuus siirtyy yksityisten, meillä instituutioiden hallintaan.

Jeltsinin aikaan Venäjällä tehtiin suuri yksityistäminen. Siellä pantiin valtion omaisuutta alennusmyyntiin. Sen seurauksesta syntyi monimiljardöörien upporikas yläluokka "oligarkit". Heillä on kasvot, heistä näytetään keitä he ovat.

He jotka vievät nyt meidän lahtelaisten verovarat ovat kasvottomia, kuten Seppo Korhonen Etlarissa ansiokkaasti kuvasi. Lopputulos on tosin sama. Julkinen varallisuus siirtyy yksityisten, meillä instituutioiden hallintaan.

Meillä Lahdessa voisi ajatella näin omaisuudensuojan näkökulmasta, että meidän pitää vaatia Mehiläiseltä korvausta siitä, että saavat harrastaa liiketoimintaa kaupungin omistamissa kiinteistössä ja kaupungin omistamin laittein. Kaupungin velvollisuus on valvoa, että se saa omaisuudelleen arvoaan vastaavan tuoton.

Lukijalta Unelma maan parhaasta sote-keskuksesta ei toteudu

Lukijalta Kunpa saataisiin taas omalääkärimalli

Lukijalta: Yhteisyritys Mehiläisen kanssa on mahdollisuus muutokseen

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu