Satu Äijälän Esalainen: Viherkasvien epäonninen kasvatus on tehnyt minusta sukumme mustan lampaan

Satu Äijälä

Olen viime kesät katsellut huvittuneen uteliaana sitä ilmiötä, kun alkukesästä lämpö valtaa maan ja ihmiset ryntäävät innoissaan kottikärryjen kera kukkaostoksille. Joka kesä kesäkukkien ja hyötykasvien myynti räjähtää ja ihmisten puutarhat täyttyvät enemmän tai vähemmän onnistuneista istutuksista.

Voin myöntää, että kerrostalon asukkina en itse kuulu kesäkukkien ostajiin. Kodissani ei ole somaa kotipuutarhaa, jonne voisin istahtaa nauttimaan lämpimistä kesäpäivistä kirjaa selaten. Sen sijaan olen innostunut kerrostaloon sopivammasta ratkaisusta, nimittäin viherkasveista. Harmi vain, että en millään saa pidettyä näitä kasveja elossa.

Syynä ei ole yrittämisen puute. Olen kokeillut kasvattaa melkein kaikkia helppohoitoisina mainostettuja viherkasveja mitä kuvitella saattaa.

Palmuvehkat, anopinkielet, kultaköynnökset ja jopa kaktukset ovat kaikki kuitenkin aina ennen pitkää hoidossani kuolla kupsahtaneet. Harmikseni kasvin kuolema on koittanut usein ja yllättäen juuri kämppäkaveruutemme alkutaipaleella.

Syynä tähän on ollut joko liiallinen kastelu, kastelemattomuus tai silkka unohtaminen. Voi olla, että ne ovat tehneet sen myös silkasta kiusanteosta. Kukapa haluaisi elää huonon kämppäkaverin kanssa?

Tälläkin hetkellä pöydälläni kyhjöttävän anopinkielen lehdet näyttävät huolestuttavan surkastuneilta. En voi olla pohtimatta, onko se saanut liikaa auringonvaloa läheisestä ikkunasta vai olenko kastellut sitä liian vähän? Vai pitäisikö sille soittaa musiikkia, kuten luin eräästä lehdestä?

Ystäväni kertoi, että tämän kasvin pitäisi vielä kestää laiminlyömistä. Kenties olen valinnut ne vaativat kasviyksilöt tai sitten olen yksinkertaisesti toivoton tapaus, mitä tulee kasvien kasvattamiseen.

En uskalla edes pohtia, kuinka paljon rahaa epäonninen kasvien kasvatukseni on minulle vuosien varrella maksanut. Summa on luultavasti pilviä hipova.

Harmikseni kasvin kuolema on koittanut usein ja yllättäen juuri kämppäkaveruutemme alkutaipaleella.

Erityisen ironista kasvien tappamisessani on, että mummoni piti yllä kukkakauppaa yli kaksikymmentä vuotta, äitini hoitaa kotipuutarhan kasveja rakkaudella ja veljeni kasvattaa tyttöystävänsä kanssa menestyksekkäästi chilejä.

Eikö kasvien hoidon pitäisi kulkea suvussa? Milloin minusta oikein tuli suvun musta lammas?

Mitä mieltä perheeni on siitä, että ostan kuolleiden kasvien tilalle usein tekokasveja? Olen kyllä varma, että niitä ei tunnistaisi feikeiksi jollei asiaa tietäisi.

Tänä kesänä kaikki on kuitenkin toisin. Olen päättänyt ottaa uuden lähestymistaktiikan kasvien hoitoon. Tällä kertaa olen päättänyt olla tosissani.

Olen esimerkiksi asentanut puhelimeeni itselleni muistutusajat, jolloin kasvia kuuluu kastella ja lukenut ohjeita jopa Marttojen sivuilta asti.

Ostinpa peräti myös uuden, hienon ja yllättävän kalliin kastelukannun, joka odottaa valppaana tiskipöydällä päästäkseen toteuttamaan tehtävänsä.

Jos huonosti käy, niin ainakin minulla on kesäinen luonto ihailtavana. Talvella tilanne on sitten toinen. Jospa olisin siihen mennessä jo oppinut pitämään kasvit elossa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Uusi biojätteen keräilykokeilu käynnistyy Lahdessa – lakimuutosta ennakoiva konsepti saattaa laajentua koskemaan koko maakuntaa
 2. Eeva Silvennoinen, 92, valtuutti lapset hoitamaan asiansa, kun tytär ehdotti sitä – "Ei se tuntunut yhtään loukkaavalta"
 3. Kansallispuvut saivat kyytiä Lahden Uudenkylän juoksutapahtumassa – "Eihän tässäkään ole järjen hiventäkään, mutta hauskaa on"
 4. Kuntouttavan työtoiminnan tarve on Päijät-Hämeessä edelleen moninkertainen asiakaspaikkoihin verrattuna – jonotusajat jopa kuukausia
 5. Pääkirjoitus: Hennan toivo Nurmijärvi-ilmiössä?
 6. Kuntouttava työtoiminta lisää itseluottamusta ja auttaa arjen hallinnassa
 7. Yön uutiskooste: Metsästyskausi alkaa tänään sepelkyyhkyillä ja peltohanhilla
 8. Koulu alkaa Lahdessa uuden normaalin mukaisesti – ulkomaanmatkan jälkeisestä karanteenista odotetaan vielä virallista ohjetta
 9. FC Lahti sai kunnolla maalihanat auki Ilvestä vastaan, Assehnoun kuritti vastustajaa kahdella maalilla – "Yleensä kova työ palkitaan"
 10. Lahti on saanut etäkoulukevään jäljiltä 1,5 miljoonaa oppimisen tukemiseen – avustus käytetään tukiopetukseen ja uusien opettajien palkkaamiseen
 11. Hanna Myyrän Esalainen: Lemmikin mukana kulkee monta ilonaihetta
 12. Eduskuntaryhmien puheenjohtajat Uutissuomalaisen kyselyssä: Aluekehitysrahoja jaettava nykyistä tasaisemmin koko Suomeen
 13. Bottaksen juhlat jäivät Britannian gp:ssä juhlimatta – "Hyvin turhauttavaa"
 14. Liian tiivis istuminen on puhuttanut FC Lahden kotipeleissä – "On vaikeaa lähteä ihmisiä siirtelemään", sanoo toimitusjohtaja
 15. Rulla-ampumahiihdon SM-kultaa napanneella Mari Ederillä riittää yhä työsarkaa ampumapaikalla – "Ainoa mysteeri on enää se, miten saan virheet mahdollisimman nopeasti korjattua" 

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.