Pääkirjoitus: Maskipakko laajenee muualla maailmassa – Suomessa ei virallista suositusta

Maskin käyttöpakko on laajenemassa monessa Euroopan maassa. Espanjassa kasvomaskia käytetään aina ulos lähdettäessä. Lehtikuva/Jorge Guerrero

Kasvomaskien käyttö on tullut monissa maissa pakolliseksi julkisissa sisätiloissa. Esimerkiksi Isossa-Britanniassa maskin käyttö on ollut jo yli kuukauden pakollista julkisissa liikennevälineissä ja muuttuu pakolliseksi myös kaupoissa ensi viikon perjantaina. Maskittomuudesta voi saada 100 punnan sakon.

Belgiassa, jossa koronatartuntatiheys on asukaslukuun suhteutettuna maailman suurin, maskia on käytettävä julkisissa liikennevälineissä, ostoskeskuksissa, kaupoissa, elokuvateattereissa, museoissa ja kirjastoissa.

Maskin käyttö on muuttumassa pakolliseksi ensi viikolla myös Ranskassa kaikissa julkisissa tiloissa. Espanjassa, Italiassa ja Saksassa suurin osa käyttää maskia aina poistuessaan kotoaan.

Orimattilalaiset martat lahjoittivat 500 ompelemaansa kangasmaskia

Suomessa ja Ruotsissa kasvomaskien käytön virallinen linja on toinen. Maskin ei katsota antavan erityistä suojaa ja sen käytön epäillään johtavan turvaväleistä tinkimiseen. Toisaalta on todettu, että kasvomaskin käyttäminen väärin aiheuttaa kantajalle terveysriskin. Maskia pitäisi vaihtaa tai pestä riittävän usein.

On syntynyt se vaikutelma, että sekä kasvomaskien käytön puolesta että niiden käytön turhuudesta löytyy vankkaa tutkimustietoa. Asiantuntijatkaan eivät ole yhtä mieltä.

Yhtenä syynä kevään ratkaisuun oli pula terveydenhuoltohenkilökunnan kirurgisista nenä-suusuojaimista. Ne antavat paremman suojan tartunnalta kuin itse tehdyt kangasmaskit. Ne haluttiin kuitenkin säästää niille, jotka joutuvat työssään tekemisiin tartunnan saaneiden kanssa tai joiden hoidettavina on ihmisiä, joille koronavirustartunta olisi suurin riski.

Suomessa ja Ruotsissa kasvomaskien käytön linja on toinen.

Kevään poikkeustilaa ja koronakriisiä ei varmasti kukaan osannut suoranaisesti odottaa, vaikka epidemiologit olivat tällaisia skenaarioita mallintaneet. Yhtä vähän tunnutaan uskovan siihen, että sama tilanne voisi toistua syksyllä, kun loputkin työntekijät alkavat palata etätöistä työpaikoilleen ja kouluihin.

Koronavirus, covid-19 -tautiin sairastuneita sekä tautiin altistuneita kuitenkin on jo täällä eikä viruksen oveluus ja arvaamattomuus ole kadonnut mihinkään. Olisi sen vuoksi hyvä, että meilläkin harkittaisiin keinoja, joilla yhteiskunnan sulkeutuminen uudelleen voitaisiin estää. Vai onko muu maailma väärässä?

Varmasti moni pitäisi mieluummin kasvomaskia sen lisäksi, että huolehtii turvaväleistä ja pesee käsiään, jotta toista aaltoa ja uusia rajoitustoimia ei tarvittaisi. Varovoimilla voitaisiin suojella myös niitä, jotka eivät voi terveyssyistä kasvomaskia käyttää.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu