Elina Hanhirovan Esalainen: Kauppatori on kesäisen Lahen sydän – miksei sitä elävöitetty enempää?

Elina Hanhirova

Kesäasuntoni sijaitsee aitiopaikalla kahdeksannessa kerroksessa Lahden kauppatoria vastapäätä. Mikä voisikaan olla parempi paikka tarkkailla kaupungin elämää? Tori on täynnä elämänmakuisia tarinoita, joihin olen työni kautta saanut tutustua syvällisemmin. Täytyy myös sanoa, että torilta ostetut marjat tai herneet maistuvat paljon paremmilta kuin kaupasta sisätiloista ostetut. Kauppatori on kesäisen Lahen sydän.

Näkymät asunnon leveistä ikkunoista ovat aamusta iltaan hienot, kuin maisemaravintolasta, ja kaupungin elämän tarkkailu on viihdyttävää. Ydinkeskustassa asumisessa hienoa on toki myös se, että kaikki palvelut ovat käden ulottuvilla. Toria vastapäätä asumisessa on kuitenkin kehnotkin puolensa. Lahtelaiset ovat vaikuttaneet kahden kuukauden kaupunkiin tutustumisen aikana todella ystävällisiltä ja tarjonneet pyyteettömästikin apua. Se ei välttämättä lohduta, kun kuulee vilkkaalta Alatorilta tai sen lähistöltä yöllistä huutoa, musiikkia ja kiljuntaa. Ainakin ydinkeskustassa asumista on tullut kokeiltua.

Lahden torilla on järjestetty niin Black Lives Matter -mielenosoitus kuin Santtu-Matias Rouvalin polttaritkin, mutta jään janoamaan torille vielä lisää toimintaa ennen kesäpestini päättymistä ja siirtymistäni takaisin opiskelija-arkeen Tampereelle.

Polttareitaan viettäneen kapellimestari Santtu-Matias Rouvalin musiikkiesitys herätti huomiota Lahden torilla – "Mahtavaa olla Lahessa"

Vertailimme taannoin kollegani kanssa Lahden ja Tampereen päätoreja keskenään. Kollega totesi Lahdessa pitempään asuneena, että urheilujuhlan sattuessa kansa ei Lahdessa juhli sankoin joukoin itse torilla, vaan enemmänkin juuri ”Lanu Span” ympärillä. Sen sijaan Tampereella juhlahumu on keskeisimmillään juuri Keskustorin suihkulähteen ympärillä. Onkin jännittävää ajatella, ettei Lahden kauppatorilla ole suihkulähdettä tai edes patsasta, toisin kuin esimerkiksi Tampereen Keskustorilla ja Helsingin Kauppatorilla. Urheilujuhlinta tapahtuu Lahdessa vähemmän keskeisellä paikalla.

Suihkulähde kuuluu kuitenkin vahvasti tori-identiteettiin. Eri kaupunkien toreja googlettamalla selvisi, että Turku piti keväällä suunnittelukilpailun kehittääkseen torielämää, ja siellä rakennetaan tälläkin hetkellä uutta kauppatoria. Suunnittelukilpailun voittajatyö on nimeltään Saariston sydän, ja havainnekuvassa näkyy suihkulähde, joskin vielä astetta modernimpi.

Lanu Spa oli jälleen auki – poliisi: "En muista, että olisi ihan vähään aikaan tehty vastaavaa, ainakaan päiväsaikaan"

Perehdyin Lahden kauppatorin historiaan. Tori ja Alatori ovat muuttuneet vuosien varrella paljon. Torilla on aikoinaan ollut iso allas, jossa on ollut Oskari Jauhiaisen tekemä Vauhtia-niminen vettä suihkuava veistos, joka sittemmin siirrettiin Pikku-Vesijärveen. Mieleeni herää kuitenkin kysymys, että miksei Lahden toria elävöitetty enempää samalla, kun Toriparkki rakennettiin ja Alatoria uudistettiin? Alatorin toimintapuisto on viihtyisä, vaikkakin aiheuttaa torin lähellä asuville pientä meluhaittaa.

Suihkulähteitä saisi olla ympäri kaupunkia, vaikka ne Lanu Span tavoin välillä haittaa aiheuttavatkin. Tori olisi keskeinen paikka suihkulähteelle, ja samalla se lisäisi viihtyvyyttä. Ymmärrettävästi pienillä toreilla ei suihkulähdettä välttämättä ole, mutta Lahti ja sen kauppatori ovat sen verran isoja, että jonkinlainen suihkulähde tarvittaisiin takaisin torille.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Lahden Seurahuoneella kokoontunut vihreiden ministeriryhmä esitti ympäristövaateita syksyn budjettiriiheen ja kehui kaupungin ympäristötoimia –  sisäministeri Ohisalo: "Moni voisi ottaa oppia Lahdesta"
 2. Päijät-Hämeessä todettu yksi uusi koronavirustartunta – 26 hyvinvointiyhtymän työntekijää karanteenissa
 3. Lahden Demarit väläyttää terveyskeskuspalveluiden palauttamista yhtymältä kaupungille - myös vasemmistoliitto olisi valmis irrottamaan Lahden peruspalvelut ”villiintyneestä yhtymästä”
 4. Koronavilkku-sovellukselle tavoitellaan miljoonaa käyttäjää kuukaudessa – käyttö ei vaadi henkilötietoja
 5. Leo Laakko ja Kari Onninen edustavat Päijät-Hämettä Ilomantsin karhunveistokilpailuissa
 6. Uudenmaankadulla Lahdessa alkaa viikkoja kestävä päällystysurakka - näin se etenee
 7. Suomessa kaksi uutta koronaan liittyvää kuolemaa ja 17 tartuntaa – TS: Turkuun Skopjesta palanneen lentokoneen matkustajista monella koronatartunta
 8. Hämeen kauppakamari vauhdittaa yritysten hallitustyöskentelyä – hanke on yrityksille maksuton
 9. Tuore tutkimus: Moni nuori haluaisi itsenäistyä jo 18-vuotiaana, mutta aikataulu toteutuu harvoin – "Nuoria huolettavat etenkin rahaan liittyvät asiat"
 10. Kaksi ruorijuoppoa kiinni Päijänteellä – toinen puhalsi seulonta-alkometriin isot lukemat
 11. Ari Helmisen uutisanalyysi: EU tuo apua tulevaisuusinvestointeihin – Vanhasen kassakaapissa riskiskenaariot, joihin ei ole kaavaa
 12. Kuvatempaus: Saitko komean sienisaaliin? Lähetä meille kuva
 13. Uusi biojätteen keräilykokeilu käynnistyy Lahdessa – lakimuutosta ennakoiva konsepti saattaa laajentua koskemaan koko maakuntaa
 14. Salpauksen alueella Lahdessa puhdistetaan maaperää öljystä
 15. Kansallispuvut saivat kyytiä Lahden Uudenkylän juoksutapahtumassa – "Eihän tässäkään ole järjen hiventäkään, mutta hauskaa on"

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.