Lukijalta: Ay-työttömyyskassan vaihtoehtoina Loimaan kassa tai uusi Kela-kassa

Timo Heinonen

Kokoomus haluaa välittömästi ratkaisun ansiosidonnaisen työttömyysturvan laajentamista kaikille työntekijöille.

Asian tarpeellisuus nousi konkreettisesti esille nyt koronakeväänä, kun valtava määrä samoja työntekijämaksuja maksavista lähinnä nuorista, mutta myös mm. ravintola-, kuljetus- ja kaupanalan työntekijöistä jäi ilman ansiosidonnaista työttömyysturvaa.

Lomautettuna oli toukokuussa kaiken kaikkiaan liki 120 000 ihmistä ja heistä ansiosidonnaisen työttömyysturvan ulkopuolella oli liki 30 000. He eivät olleet liittyneet työttömyyskassan jäseniksi.

Pelkkä perusturva voi olla jopa satoja euroja pienempi kuin ansiosidonnainen työttömyysturva.

Heistä jokaisella kuitenkin täyttyi ansiosidonnaiseen vaadittavan työssäoloehto. Työkuukausia oli siis riittävästi ja he muuten olivat myös maksaneet tismalleen samat verot ja veroluonteiset maksut kuin ansiosidonnaista työttömyysturvaa saaneetkin.

On hyvä, että myös vasemmistoliitostakin pidetään nyt asiaa esillä. Kiitos siis myös valtuutettu Elisa Lientolalle (ESS 17.7.2020). Toivottavasti Vasemmistoliitto on myös lopulta teoissaan oikeudenmukaisuuden puolella.

Tähän asiaan ei ole syytä sotkea ammattiyhdistysliikettä .

Nykyisin ainoastaan työttömyyskassojen jäsenet saavat ansiosidonnaista työttömyysturvaa. Kuitenkin myös kassoihin kuulumattomat joutuvat maksamaan lakisääteisiä työttömyysvakuutusmaksuja.

Ansiosidonnainen työttömyysturva kustannetaan siis leijonanosalta yhteisistä varoista – jopa 95 prosenttisesti ja työttömyyskassojen jäsenmaksuilla vain tuo loppu 5–6 prosenttia.

Ansiosidonnaisen kustannukset kerätään siis käytännössä kaikilta työntekijöiltä ja työnantajilta työttömyysvakuutusmaksuina ja veroina.

Kokoomus kannattaa ansiosidonnaisen laajentamista nimenomaan oikeudenmukaisuussyistä. Tähän asiaan ei ole syytä sotkea ammattiyhdistysliikettä, sillä jo tälläkin hetkellä Suomen suosituin työttömyyskassa, Yleinen työttömyyskassa YTK eli ns. Loimaan kassa, on ammattiyhdistysliikkeestä irrallaan.

Vierailija Korona korosti sosiaaliturvan korjaustarpeita

Vasemmistoliiton ryhmäpuheenjohtaja Paavo Arhinmäki kertoi vasemmistoliiton kannattavan ansiosidonnaista kaikille sillä ehdolla, että samalla säädetään pakkojäsenyys työttömyyskassaan eli esimerkiksi Loimaan kassaan. Tämä on yksi mahdollisuus asia ratkaista.

Toinen varteen otettava malli olisi tehdä se ilman pakkojäsenyyksiä Kelan kautta. Työntekijät voisivat toki valita tämänkin jälkeen jonkun muun 25 työttömyyskassasta. Näiden kautta olisi jatkossakin mahdollista maksaa itselle korkeampaa ansiosidonnaista esimerkiksi nykyisen +5% -tapaan.

Kaikki eduskuntapuolueet tukevat Kokoomuksen esitystä. Odotammekin, että hallitus tuo tästä esityksen eduskuntaan syksyllä.

Kirjoittaja on Hämeen kansanedustaja.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu