Lukijalta: Kaupunki niitti Tapanilan kukat taas liian aikaisin

Helinä Rehn

Ihana kesäinen aamu. Suuntaan taas aamulenkin Tapanilan kauneimmalle kukkakedolle. Kedon kasvillisuus on keväästä alkaen ilahduttanut aina uusilla lajeilla.

Eilenkin hennot kissankellomättäät täplittivät ketoa ihastuttavan runsaina ja lisää värikkyyttä loivat puna-apilat ja keltaiset metsämaitikat.

Kultapiiskut ja pietaryrtit kohosivat jo selvästi tunnistettavina luvaten hienoa kukintaa.

Edellisenä kesänä keto oli niitetty, tai paremminkin ruhjottu, jo ennen juhannusta. Nyt, 14.7., oltiin päästy sentään jo melkein heinäkuun puoliväliin, joten näytti lupaavasti siltä, että myös Lahden kaupunki oli valtakunnallisen ”Pelasta pörriäinen” -kampanjan sisäistänyt, ja ehkäpä keto tultaisiin niittämään kedon hoito-ohjeiden mukaisesti vasta elokuun lopulla kasvien kypsytettyä siemenensä.

Ja olinhan minäkin viime kesänä kirjoittanut niittyjen hoitoa koordinoivalle virkamiehelle ja toivonut Salpausselän ulkoiluväylien reunojen ketokasvien säästämistä ulkoilijoiden iloksi. Tilanne näytti siis nyt hyvältä.

Tulen kedon paikalle Läntisen hautausmaan ja ulkoiluväylän väliselle viheralueelle. Ensin tuntuu että tulee itku, sitten tulee raivo. Eikö mikään muutu! Kissankellot, puna-apilat, kultapiiskut – kaikki ihanat, värikkäät ja mieltä ilahduttavat kukat makaavat maassa surkeana ruskeana mössönä.

Kukat makaavat maassa surkeana ruskeana mössönä.

Hieno keto on jälleen kokenut kohtalonsa. Viime kesänä ei rutikuivalle paikalle noussut enää ketokasvillisuutta. Kimalaiset lentelivät niitetyn alueen yllä hämääntyneinä, mutta ruokaa ei enää ollut.

Tapanilassa lenkkeillessä on saanut havaita, että muutkin viheralueet ovat kovan järjestyksen kourissa. Tapanilan puisto -niminen viheralue Tapanilankadun varressa on niitetty jo kolmesti, viimeksi pölyttäjille tärkeät valkoapilat oli huolellisesti poistettu.

Tapanilan alueen lampipuisto niitettiin jo juhannusaaton aattona. Päivänkakkarat ja nurmitädykkeet, joita alkukesän pölyttäjät tarvitsevat, oli tältä kesältä hävitetty.

Ylen kampanja ”Pelasta pörriäinen” on saanut suuren suosion. Yksityiset ihmiset pelastavat pölyttäjiä ja turvaavat luonnon monimuotoisuutta omilla pihoillaan.

Kaupunki kuitenkin jatkaa omistamiensa kymmenien hehtaarien niittämistä saman vanhan kaavan mukaan, vaikka muu maailma ymmärtää, että pölyttäjien ja luonnon monimuotoisuuden suojelemisessa eletään kriittisiä aikoja.

Vähällä vaivalla – ja huomattavilla taloudellisilla säästöillä – voitaisiin luonnon ahdinkoa helpottaa ”Pelasta pörriäinen” -kampanjan ohjeen mukaisesti: jättämällä Lahden puistoissa osan nurmikkoa leikkaamatta kesän aikana.

Ketojen hoito-ohjetta noudattaen niitto voitaisiin tehdä vasta elokuun lopulla kun ketokasvit ovat ehtineet siementää.

Lahden kaupungin tulisi tuoda julkisuuteen oma, yksilöidyt toimenpiteet sisältävä ohjelmansa luonnon monimuotoisuuden säilyttämiseksi. Kaupunki voisi myös jakaa neuvoja asukkaille siitä, miten kukin voisi omassa ympäristössään toimia pölyttäjien ja luonnon monimuotoisuuden hyväksi.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu