Ida Nivan Esalainen: Lahtelainen autoilija ajaa kuin jenkki

Ida Niva

Siellä se odotti. Musta kiiltelevä Ford Focus seisoi Las Vegasin kansainvälisen lentokentän autovuokraamon parkkihallissa. Rekisterikilvissä luki Kalifornia. Puristin avaimia hikisessä kämmenessäni, kun avasin oven ja istuin ratin taakse. Käännyin hymyilemään puolisolleni. Seikkailu oli valmis alkamaan.

En ollut koskaan omistanut autoa, ja laina-autoillakin oli tullut ajeltua lähinnä muutaman kerran kesässä pienillä paikkakunnilla. Siitä huolimatta olimme puolisen vuotta aiemmin päättäneet lähteä ensimmäistä kertaa Yhdysvaltoihin, vuokrata auton ja kurvailla noin tuhat mailia Las Vegasista Grand Canyonin kautta Los Angelesiin. Ei kai ihme, että äitiä hieman hirvitti, kun kerroin suunnitelmasta.

Paikalliset liikennesäännöt, kahdeksankaistaiset moottoritiet ja tuntikausien ruuhkat eivät vielä siinä vaiheessa kauhistuttaneet, kun kurvasimme ulos parkkihallista. Google-kartat oli ladattu jo kotona valmiiksi, paikallisen tiepalvelun numero tallennettu puhelimeen, ja rouva Google sopotti enemmän tai vähemmän selkeällä suomellaan ajo-ohjeita. Kaikesta huolimatta jo ensimmäinen liittyminen moottoritielle epäonnistui, kun posotimme väärää kaistaa pitkin liittymän ohi. Pienen kiertotien jälkeen yritimme uudestaan paremmalla menestyksellä.

Reissun puolivälissä käänsimme auton kohti Los Angelesia, jonne saavuimme 12 tunnin ajamisen jälkeen iltahämärissä. Rauhallinen maantie muuttui äkkiä monen kaistan levyiseksi ja jokainen kaista oli aivan täynnä autoja. Ohituksia tehtiin kummaltakin puolelta. Kun tuli aika vaihtaa kaistaa, tuntui mahdottomalta ajatukselta tunkeutua loputtoman autojonon keskelle. Paikalliseen tapaan ei kuulu jäädä odottelemaan vuoroaan, vaan on vain laitettava vilkku päälle ja siirryttävä toiselle kaistalle. Muut autot kyllä antavat tietä. Ensimmäisillä kerroilla se tuntui kammottavalta, mutta kolareita ei tullutkaan. Luultavasti maan liikennekulttuuri on muovautunut sen valtavan mittakaavan vuoksi. Toiset on pakko ottaa huomioon, jotta liikenne sujuisi.

Kenties erikoisinta Yhdysvalloissa ajamisessa on sääntö, että oikealle saa kääntyä myös punaisen valon palaessa. Punaisia päin ajaminen tuntui aluksi kummalliselta ja joka kerta piti miettiä, onko tämä nyt varmasti sallittua. Ruuhkien runtelemissa suurkaupungeissa sekin lisäsi liikenteen sujuvuutta.

Lahteen vaikuttaa rantautuneen myös jenkkiläinen ajokulttuuri, jossa punaisia päin kaahataan häikäilemättä.

Keväällä ostin ensimmäisen oman autoni ja aloin tutustua lahtelaiseen liikennekulttuuriin. Toistaiseksi olen huomannut, että suuntavilkun näyttäminen on suorastaan yliarvostettua. Pelkäävätkö autoilijat, että vilkku kuluu, jos sitä jokaisen kaistanvaihdon ja kääntymisen yhteydessä välkyttelee? Tuohan se toki lisäjännitystä muiden liikenteessä liikkujien päivään, kun ei koskaan tiedä, mitä kukin autoilija päättää tehdä.

Lahteen vaikuttaa rantautuneen myös jenkkiläinen ajokulttuuri, jossa punaisia päin kaahataan häikäilemättä.

Ne, jotka liikennevaloihin vaivautuvat pysähtymään, saavatkin lepuuttaa kaasujalkaansa pitkän tovin. Niinä hetkinä palaan mielessäni Enkelten kaupungin loputtomiin liikenneruuhkiin ja totean, että asiat voisivat olla huonomminkin.

Ida Nivan Esalainen Mökkisaunan lauteilla kaikkoaa kiire

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Uusi biojätteen keräilykokeilu käynnistyy Lahdessa – lakimuutosta ennakoiva konsepti saattaa laajentua koskemaan koko maakuntaa
 2. Uudenmaankadulla Lahdessa alkaa viikkoja kestävä päällystysurakka - näin se etenee
 3. Kansallispuvut saivat kyytiä Lahden Uudenkylän juoksutapahtumassa – "Eihän tässäkään ole järjen hiventäkään, mutta hauskaa on"
 4. Lähijunat siirtyvät talviaikatauluihin, vaikuttaa myös Z- ja G-juniin
 5. Lahtelainen Eeva Silvennoinen, 92, valtuutti lapset hoitamaan asiansa, kun tytär ehdotti sitä – "Ei se tuntunut yhtään loukkaavalta"
 6. Pääkirjoitus: Hennan toivo Nurmijärvi-ilmiössä?
 7. Kuntouttava työtoiminta lisää itseluottamusta ja auttaa arjen hallinnassa
 8. Välineinä hoitavat kädet ja pienen pienet neulat – akupunktiohoitaja Taru Oravalan matka kiinalaisen lääketieteen pariin kesti kauan ja meni mutkien kautta
 9. Henkilöauto tuhoutui tulipalossa
 10. FC Lahti sai kunnolla maalihanat auki Ilvestä vastaan, Assehnoun kuritti vastustajaa kahdella maalilla – "Yleensä kova työ palkitaan"
 11. Teollisuuden uudet tilaukset kesäkuussa lähes 12 prosenttia viime vuotta jäljessä
 12. Kuntouttavan työtoiminnan tarve on Päijät-Hämeessä edelleen moninkertainen asiakaspaikkoihin verrattuna – jonotusajat jopa kuukausia
 13. Yön uutiskooste: Metsästyskausi alkaa tänään sepelkyyhkyillä ja peltohanhilla
 14. "Jos olisi odotettu valmista, ei täällä olisi mitään" – Virolainen Maigi Korhonen muutti maalle Suomeen ja löysi kyläyhteisön, jolle teki talkootöitä öisinkin
 15. Koulu alkaa Lahdessa uuden normaalin mukaisesti – ulkomaanmatkan jälkeisestä karanteenista odotetaan vielä virallista ohjetta

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.