Pääkirjoitus: Koronaviruskriisi lisäksi kotien väkivaltatapauksia

Vanhempien lapsiinsa kohdistunut väkivalta lisääntyi vuoden ensimmäisellä puoliskolla. ESS / arkisto

Mennyt vuosipuolikas koronaviruskriiseineen näyttää pahalta myös rikostilastojen pohjalta. Verrattuna vuoden 2019 tilastoihin rikottiin rikoslakia noin 20 000 kertaa useammin. Kaikkiaan poliisin, tullin ja rajavartiolaitoksen tietoon tuli tammi–kesäkuussa noin 233 000 rikoslakirikosta. (Tilastokeskus, Rikos- ja pakkokeinotilasto).

Jo aiemmin keväällä on tullut esiin perheväkivaltatapausten määrän kasvu koronaviruskriisin aikana. Tilastojen valossa näyttää kuitenkin siltä, että pahoinpitelyjen määrä kasvoi enemmän tammi–maaliskuussa kuin huhti–kesäkuussa. Osin kyse voi olla siitä, missä vaiheessa tapauksesta tehdään rikosilmoitus.

Pahoinpitelytilastot ovat karua luettavaa. Avopuolisoiden tekemien väkivaltarikosten määrä kasvoi tämän vuoden tammi–kesäkuussa peräti 67 prosenttia verrattuna edellisen vuoden ensimmäiseen puoliskoon. Näissä tapauksissa neljässä viidestä uhrina on ollut nainen.

Aviopuolisoiden väliset pahoinpitelyt kasvoivat puolestaan 22 prosentilla ja myös niissä nainen oli uhrina noin 80 prosentissa tapauksista. (Tilastokeskus, Tieto & Trendit).

Pidemmällä aikavälillä perheiden sisäiset väkivaltatapaukset näyttävät olevan kasvussa, vaikka joinakin vuosina tilanne on näyttänyt kääntyvän parempaan. Toisaalta ilmi tulleiden tapausten määrän kasvu voi kertoa siitäkin, että tapauksista ilmoitetaan aiempaa herkemmin poliisille. Se, ettei väkivallasta vaieta, on kuitenkin paras keino tilanteen muuttamiseen.

Perheiden sisäiset väkivaltatapaukset näyttävät olevan kasvussa.

Myös lapset kohtasivat vuoden alkupuoliskolla enemmän väkivaltaa kodeissaan kuin edellisenä vuonna. Suurinta kasvu oli tammi–maaliskuussa, jolloin tuli ilmi 120 pahoinpitelytapausta enemmän. Maalis–kesäkuussa kasvua oli 30 pahoinpitelyn verran. Vanhempien lapsiinsa kohistaman väkivallan määrä kasvoi edellisestä vuodesta 21 prosenttia.

On kuitenkin mahdollista, että kaikkia tapauksia ei ole tullut poliisin tietoon etätyön ja koulujen etäopetuksen aikana. Etenkin lapsiin kohdistuvassa väkivallassa epäilyt ja ilmoitukset saattavat tulla muualta kuin kodin sisältä, esimerkiksi kouluista tai päiväkodeista.

Rikostilastot vahvistavat omalta osaltaan sitä käsitystä, että koronaviruskriisi ja ihmisten sulkeutuminen koteihinsa kärjistivät monen pariskunnan ja perheen ongelmia. Jos vastaavanlaiseen tilanteeseen vielä joskus joudutaan, täytyy yhteiskunnan olla paremmin varautunut myös kriisiperheiden auttamiseen kuin se nyt oli. Väkivaltatapaukset eivät saa jäädä myöskään perheiden sisäisiksi asioiksi.

Kommentoi

Uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut