Lukijalta: Miksi kokoomus ei halua kehittää perusturvaa?

Sami Korkiakoski

Seurailin A-Talkin poliittista keskustelua ansiosidonnaisesta työttömyysturvasta maanantaina 13.7, jossa vastakkain olivat kokoomuksen Elina Lepomäki sekä vasemmistoliiton Paavo Arhinmäki. Keskustelun aiheena oli ansiosidonnaisen työttömyysturvan ulottaminen kaikille työssäkävijöille.

Mielestäni ansiosidonnainen työttömyysturva toteutuu parhaiten juuri kassojen jäsenyyden kautta. Olen samaa mieltä kuin Paavo Arhinmäki.

Perusturvaa täytyy kehittää niin, että pääsee työhön ja sitä kautta kassajäsenyyteen.

Kokoomuksen ajaama perusturvan kehitys ansiosidonnaisella mallilla ei ole mikään uusi ajatus. Heidän esityksensä pohjautuu vuoden 2015 Sitran raporttiin Ansioturvareformista, jota on koostaneet kokoomuksen Elina Lepomäen lisäksi mm. Heikki Hiilamo, Tuomas Pöysti, Osmo Soininvaara ja Juhana Vartiainen (kok.).

Ansiosidonnaisten työttömyysturvapäivien määrä romahti 500 päivästä 250 päivään.

Epäilen kyllä näitä Lepomäen ulostuloja. Liian monta asiaa jää peittoon. Uskon myös Arhinmäen tavoin, että Lepomäen ulostulojen takana on halu heikentää ammattiliittojen järjestäytymistä. Jos kokoomus haluaa kehittää perusturvamallia, niin miksi he eivät halua osoittaa yhtään rahaa sen kehittämiseen?

Vuoden 2015 Ansioturvareformi-mallin mukaan myös ansiosidonnaisten työttömyysturvapäivien määrä romahti 500 päivästä 250 päivään. Kyseessä on selkeä leikkausmalli, jota kokoomuksen Lepomäki esittää.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Uusi biojätteen keräilykokeilu käynnistyy Lahdessa – lakimuutosta ennakoiva konsepti saattaa laajentua koskemaan koko maakuntaa
 2. Uudenmaankadulla Lahdessa alkaa viikkoja kestävä päällystysurakka - näin se etenee
 3. Kansallispuvut saivat kyytiä Lahden Uudenkylän juoksutapahtumassa – "Eihän tässäkään ole järjen hiventäkään, mutta hauskaa on"
 4. Lähijunat siirtyvät talviaikatauluihin, vaikuttaa myös Z- ja G-juniin
 5. Lahtelainen Eeva Silvennoinen, 92, valtuutti lapset hoitamaan asiansa, kun tytär ehdotti sitä – "Ei se tuntunut yhtään loukkaavalta"
 6. Salpauksen alueella Lahdessa puhdistetaan maaperää öljystä
 7. Kuntouttava työtoiminta lisää itseluottamusta ja auttaa arjen hallinnassa
 8. Pääkirjoitus: Hennan toivo Nurmijärvi-ilmiössä?
 9. Välineinä hoitavat kädet ja pienen pienet neulat – akupunktiohoitaja Taru Oravalan matka kiinalaisen lääketieteen pariin kesti kauan ja meni mutkien kautta
 10. Henkilöauto tuhoutui tulipalossa
 11. FC Lahti sai kunnolla maalihanat auki Ilvestä vastaan, Assehnoun kuritti vastustajaa kahdella maalilla – "Yleensä kova työ palkitaan"
 12. Teollisuuden uudet tilaukset kesäkuussa lähes 12 prosenttia viime vuotta jäljessä
 13. Kuntouttavan työtoiminnan tarve on Päijät-Hämeessä edelleen moninkertainen asiakaspaikkoihin verrattuna – jonotusajat jopa kuukausia
 14. Yön uutiskooste: Metsästyskausi alkaa tänään sepelkyyhkyillä ja peltohanhilla
 15. "Jos olisi odotettu valmista, ei täällä olisi mitään" – Virolainen Maigi Korhonen muutti maalle Suomeen ja löysi kyläyhteisön, jolle teki talkootöitä öisinkin

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.