Lukijalta: Koirien määrän kasvu aiheuttaa myös haittoja

Kari Korhonen

En ihmettele enää miksi koirat ovat suosittuja nykyisin. Avaat tv:n, radion, lehden niin ne ovat keskellämme. Myös mainoksissa ne ovat nyt keskeisessä roolissa. Onko tässä sitten jotain outoa, siihen olisi takavuosina voinut mediatutkijat vastata. Taitavat viimeisetkin jo levätä rauhassa. Nythän media ”tutkii” itse itseään.

Miksi tämä minua tai ketään kiinnostaa? Siksi, että yleensä mediassakin on oltu tarkkana tilastoista, niiden tausta-aineistosta sekä syy/seuraus yhteyksistä. Nyt korona-aikanakin kaivettiin pilkun osatkin terveysviranomaisten raporteista.

Keskeinen väittämä on ollut, että koirilla on keskeinen rooli ihmisten hyvinvointiin, terveyteen ja etenkin mielenterveyteen. Tilastot vain eivät tue tätä väittämää. Ihmisten allergiat, suolistosairaudet, diabetes ja mm. mielenterveysongelmat ovat olleet nousussa 2000-luvulla. Samaan aikaan koirien määrä on kasvanut 200 000:lla.

Eikä tässä kaikki. Myös koirien ns. elintasosairaudet ovat lisääntyneet hurjasti. Eikä vain ne, myös antibiooteille vastuskykyiset bakteerit ovat levinneet lemmikkikoiriin. Tähän on vaikuttanut erityisesti tuontikoirien hallitsemattomat markkinat.

En halua kyseenalaistaa koirien omistajien kiintymistä lemmikkiinsä. Se on ehdottomasti aitoa. Lisäksi kaikki kunnioitus viranomaistehtävissä oleville koirille.

Esillä ovat olleet myös ns. sankarikoirat, jotka ovat tehneet sankaritekoja ihmisten hyväksi. Yllättävän pienelle uutisoinnille ovat jääneet ne tapaukset, joissa koirat ovat hyökkäilleen ihmisten tai toisten koirien päälle. Näistä tehdään vuosittain satoja rikosilmoituksia.

Nyt matkustellaan koirien kanssa ulkomaille lomille ja koiranäyttelyihin.

Lemmikkikoirien hiilijalanjäljestä on myös jonkin verran keskusteltu mediassa. Tosin vähättelevästi ja keskittyen vain koirien ruokavalioon.

Tosiasia on, että koska koirat ovat perheissä niin keskeisessä asemassa, niin niiden harrastusten ehdoilla mennään. Nyt matkustellaan koirien kanssa ulkomaille lomille ja koiranäyttelyihin. Niitä viedään monenlaisiin hellyttelyhoitoihin. Myös todella huimasti kasvaneet koirien lääkintä ja sairaanhoito kasvattavat hiilijalanjälkeä.

Olen siis vakuuttunut koiraveron tarpeellisuudesta, eikä se olisi nykyaikana mahdoton toteuttaa.

Kommentoi